Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 24/05/2021

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Με µεγάλη µας χαρά, αποδεχόµενοι την πρόσκληση του Τµήµατος Δοκίµων Αστυφυλάκων Ρεθύµνου, παρευρεθήκαµε στις επετειακές, εορταστικές εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης.

Οι συνάδελφοί µας, Χωροφύλακες και Δόκιµοι, πολέµησαν χωρίς να τους δοθεί επίσηµη εντολή, υπό της διαταγές του Ταγµατάρχη Χωροφυλακής Ιάκωβου Χανιώτη.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο Ρέθυµνο κατέφταναν συνεχώς νέα τµήµατα γερµανικού στρατού, που καταλάµβαναν σηµεία µε στρατιωτικό ή άλλο επίκαιρο ενδιαφέρον και ασχολούνταν µε την οργάνωση των τµηµάτων τους.

Ο Διοικητής της χωροφυλακής Ιάκωβος Χανιώτης αρνήθηκε µέχρι τέλους, να παραδώσει την πόλη, η οποία κατελήφθη µετά από µάχες που είχαν ως αποτέλεσµα να πέσουν ηρωικά και τα τελευταία τµήµατα που την υπερασπίζονταν.

Σε έκθεσή του ο Ταγµατάρχης Χρήστος Τζιφάκης τονίζει: «Το Ρέθυµνο δεν καταλήφθηκε από τους Γερµανούς και η αντίστασή του δεν εκάµφθη, παρά το ότι ο εχθρός και πολυάριθµος ήταν και άφθονα σύγχρονα µέσα διέθετε, παρά µόνο όταν ο εχθρός αυτός κατίσχυσε στο Νοµό Χανίων και από κει µε τα µηχανοκίνητα µέσα µεταφέρθηκε στο Ρέθυµνο».

Δόξα και τιµή ! Στους Ηρωικά µαχόµενους συναδέλφους µας, οι οποίοι έπεσαν µαχόµενοι υπέρ Πατρίδος, υπερασπιζόµενοι την Πόλη του Ρεθύµνου έναντι του Ναζιστικού άξονα, των Γερµανών κατακτητών!

Στις εκδηλώσεις επίσης παρευρέθηκαν, µεταξύ των επισήµων, ο Υφυπουργός Υποδοµών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραµαλάκης.

Ο κ. Υφυπουργός για ακόµα µια φορά τοποθετήθηκε δηµόσια, σχετικά µε το θέµα της ανέγερσης του Νέου Αστυνοµικού Μεγάρου Ρεθύµνης, επαναλαµβάνοντας ξανά, τη δέσµευση που έδωσε στο Προεδρείο της Ένωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Ρεθύµνου την 20-06-2020 σε συνάντηση που αφορούσε το εν λόγο θέµα, δηλαδή ότι από πλευράς της Κυβέρνησης θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ η δηµοπράτηση του έργου αναµένεται εντός Ιουνίου 2021, η οποία θα σηµατοδοτήσει την επίσηµη έναρξη των εργασιών στον χώρο της Σχολής Δόκιµων Αστυφυλάκων όπου έχει χωροθετηθεί το νέο Μέγαρο και επίσης ανέφερε ότι σχετική επίσηµη ανακοίνωση θα γίνει το επόµενο διάστηµα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη.

Γίνεται µνεία ότι η Ένωση Αστυνοµικών Υπαλλήλων Ρεθύµνου παίζει πρωταγωνιστικό – καταλυτικό ρόλο, από το έτος 2006, στις εξελίξεις που αφορούν την ανέγερση του πολυπόθητου Νέου Αστυνοµικού Μεγάρου, πραγµατοποιώντας συναντήσεις µε δηµόσιους λειτουργούς και φορείς και αναδεικνύοντας καθηµερινά τις πραγµατικά άθλιες εγκαταστάσεις του σηµερινού κτιρίου.

Προς τούτο δηλώνουµε ότι από πλευράς µας όπως αναφέραµε, είµαστε σε συνεχή επικοινωνία µε τους αρµοδίους και πιέζουµε ώστε οι προαναφερόµενες δηµόσιες κυβερνητικές δεσµεύσεις να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ καθώς τις ακούµε ένα χρόνο τώρα!

Σας γνωρίζουµε επίσης ότι µετά το πέρας των εκδηλώσεων πραγµατοποιήθηκε συνάντηση µεταξύ του Δ.Σ. της Ένωσής µας και του κ. Αρχηγού.

Κατά την συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω θέµατα επιγραµµατικά:

  1. Στέγαση Αστυνοµικών Υπηρεσιών Δ.Α. Ρεθύµνης.
  2. Ιδιάζουσα εγκληµατικότητα στο νοµό µας – Ενίσχυση Δ.Α. Ρεθύµνης.
  3. Αρµοδιότητες Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΣ.
  4. Ανανέωση στόλου υπηρεσιακών οχηµάτων – Υλικοτεχνικός εφοδιασµός Υπηρεσιών
  5. Ένταξη του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων.
  6. Νέο Βαθµολόγιο.
  7. Εµβολιασµός Αστυνοµικού προσωπικού.

Τα οποία ο κ. Αρχηγός αναγνώρισε ως λογικά και δεσµεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίλυσή τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

694 5013249

 

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

693 2562609

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

ΠΡΟΣ
ΑΡΧΗΓΟ ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο
κ. Μιχάλη Καραµαλάκη

Κύριε Αρχηγέ,

σας παραθέτουµε παρακάτω, τα σηµαντικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε και ευελπιστούµε ότι θα µεριµνήσετε ώστε να εξαλειφθούν.

Α) Στέγαση Αστυνοµικών Υπηρεσιών Δ.Α. Ρεθύµνης

Αναµφισβήτητα, ένα από τα σηµαντικότερα θέµατα που απασχολούν την Ένωσή µας, είναι οι πραγµατικά άθλιες εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζονται οι Αστυνοµικές υπηρεσίες του Νοµού.

Πέραν από τις πολύχρονες και συνεχείς προσπάθειες της Ένωσής µας που αφορούν την ανέγερση του νέου Αστυνοµικού Μεγάρου, θα θέλαµε να σας ενηµερώσουµε ότι το τελευταίο χρονικό διάστηµα γίνονται προσπάθειες για επισκευή – συντήρηση των περιφερειακών Αστυνοµικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία µε την Αντιπεριφέρεια Ρεθύµνου και τους κατά τόπου Δήµους.

Στο Α.Τ. Μυλοποτάµου ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συντήρησης και όπως έχετε ενηµερωθεί τηλεφωνικά, από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύµνου κυρία Μαρία Λιονή, κατά τη διάρκεια συνάντησής µας, σε συνεργασία µε τον Δήµαρχο Αµαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανό, εξετάζεται το ενδεχόµενο – πρόταση, για µεταστέγαση του Α.Τ. Αµαρίου.

Ο Δήµαρχος προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν χώρο του πρώην Δηµαρχείου του Δήµου Κουρητών, καθώς µηχανικός της Αντιπεριφέρειας Ρεθύµνου έκρινε τη
συντήρηση του κτηρίου που στεγάζεται σήµερα, ασύµφορη.

Από πλευράς σας λοιπόν, ζητάµε τα παρακάτω:
• Να συνεχίσετε κάθε δυνατή προσπάθεια υλοποίησης του επί σειρά ετών οράµατός µας, για την ανέγερση του νέου Αστυνοµικού Μεγάρου.
• Να εξετάσετε εάν ο χώρος που προτίθεται να παραχωρήσει ο Δήµαρχος Αµαρίου, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για διαµόρφωσή του σε ασφαλές και λειτουργικό Αστυνοµικό Τµήµα. Σε αντίθετη περίπτωση, κρίνεται αναγκαίο να βρεθεί εναλλακτική λύση ΑΜΕΣΑ, καθώς τίθεται άµεσος κίνδυνος της ζωής των συναδέλφων µας από το ετοιµόρροπο, χωρίς υπερβολές, κτήριο που σήµερα στεγάζεται.

Β) Ιδιάζουσα εγκληµατικότητα στο νοµό µας – Ενίσχυση Δ.Α. Ρεθύµνης.

Έντονο προβληµατισµό έχουν προκαλέσει, παραβατικές συµπεριφορές που λαµβάνουν χώρα στο νοµό µας και αφορούν παραβάσεις της Νοµοθεσίας περί «Ζωοκλοπής», «Όπλων» και «Ναρκωτικών».

Η Ένωσή µας είχε επισηµάνει και στο παρελθόν, την κατά καιρούς αδράνεια και την ανοχή της τοπικής κοινωνίας στην εγκληµατικότητα, τις κάθε µορφής παρεµβάσεις στο αστυνοµικό έργο, την κακοδιαχείριση του προσωπικού και την έλλειψη πολιτικής βούλησης, καταστάσεις που οδήγησαν, στο παρελθόν αλλά και σήµερα, σε αιµατηρά γεγονότα.

Αποκορύφωµα όλων αυτών, αποτελεί ο θανάσιµος τραυµατισµός του συναδέλφου µας Στάθη Λαζαρίδη, από στυγνούς εγκληµατίες οι οποίοι προκειµένου να αποτρέψουν την Αστυνοµία να πράξει τα νόµιµα, σε περιοχές που οι ίδιοι θεωρούν ότι επικρατεί το «ΑΒΑΤΟ», δε διστάζουν να επιτίθενται και να πυροβολούν κατά αστυνοµικών.

Θεωρούµε ότι ακόµα και σήµερα σε ορισµένες περιοχές επικρατεί το «ΑΒΑΤΟ», ιδιαίτερα στο τρίγωνο Λιβάδια – Ζωνιανά – Ανώγεια της επαρχίας Μυλοποτάµου, καθώς οι συνάδελφοί µας δυσκολεύονται και πολλές φορές αδυνατούν να πραγµατοποιήσουν ακόµα και έναν απλό αστυνοµικό έλεγχο, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η σωµατική τους ακεραιότητα.

Παράδοξο αποτελεί ότι η Δ.Α. Ρεθύµνης, δεδοµένων των γεγονότων που εκτυλίσσονται στον προβληµατικό νοµό που αστυνοµεύει, ενώ χρήζει ενίσχυσης αστυνοµικού προσωπικού, αντιθέτως η ίδια ενισχύει µε αστυνοµικούς άλλες Διευθύνσεις Αστυνοµίας της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούµε όπως ενισχυθεί κατά τις έκτακτες µεταθέσεις η Δ.Α. Ρεθύµνης µε αστυνοµικό προσωπικό, προκειµένου να επανδρωθούν επαρκώς οι ήδη υποστυλωµένες Αστυνοµικές Υπηρεσίες του νοµού. Επίσης επιβάλλεται να διακοπούν – περιοριστούν οι αποσπάσεις – ενισχύσεις άλλων Αστυνοµικών Διευθύνσεων, καθώς πέραν των ανωτέρω, επιβαρύνεται σηµαντικά ο κρατικός προϋπολογισµός.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι περίπου πενήντα (50) συνάδελφοί µας υπηρετούν εκτός Διεύθυνσης, δηλαδή περισσότεροι αστυνοµικοί, από όσους υπηρετούν σήµερα συνολικά σε τρία επαρχιακά Αστυνοµικά Τµήµατα του Νοµού.

Γ) Αρµοδιότητες Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΣ.

Με µεγάλη ικανοποίηση, το αστυνοµικό προσωπικό, δέχτηκε την έκδοση του Ν. 4597/2019 (ΦΕΚ A 35 – 28.02.2019) και ειδικότερα το άρθρο 26, σύµφωνα µε το οποίο το Λιµενικό Σώµα ανέλαβε την περιοχή ευθύνης που του αναλογεί βάσει κοινής λογικής και µε αυτόν τον τρόπο λύθηκε το ιδιόρρυθµο αστυνόµευσης των παραλιών και του αιγιαλού που µέχρι τότε ήταν ερµαφρόδιτο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Λ.Σ. είναι ειδικό ένοπλο σώµα, αντίστοιχο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο µεταξύ άλλων εκτελεί ανακριτικά καθήκοντα και κατά τη γνώµη µας µε την ως άνω νοµολογία κάθε άλλο παρά αναβαθµίστηκε.

Με την πρόσφατη κατάργηση του ανωτέρω εδαφίου (µε το άρθρο 15 του Ν. 4676/2020 [ΦΕΚ A 67 – 19.03.2020]), επανερχόµαστε στο παλαιό, οπισθοδροµικό και αναχρονιστικό καθεστώς, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να επιλαµβάνεται σε περιστατικά και άδικες πράξεις που λαµβάνουν χώρα σε παραλίες και αιγιαλό.

Παρακαλούµε όπως συνδράµετε ώστε να επανεξεταστεί το θέµα και προτείνουµε να επανέλθει το καταργηθέν άρθρο 26 του Ν. 4597/2019 (ΦΕΚ A 35 – 28.02.2019), καθώς η αστυνοµία ούσα αποδυναµωµένη (µε την κατάργηση των 6.700 οργανικών θέσεων και την ελάχιστη κατ’ έτος πρόσληψη προσωπικού) και επιφορτισµένη µε αρκετά πάρεργα, χρήζει συνδροµής και ως εκ τούτου το Λ.Σ. οφείλει να αναλάβει την περιοχή ευθύνης που του αναλογεί.

Δ) Ανανέωση στόλου υπηρεσιακών οχηµάτων – Υλικοτεχνικός εφοδιασµός Υπηρεσιών

Σας γνωρίζουµε την άµεση και επιτακτική ανάγκη ανανέωσης του στόλου υπηρεσιακών οχηµάτων της Διεύθυνσής µας, καθώς στην πλειοψηφία αυτού απαρτίζεται από παλαιά οχήµατα, τα οποία καθίστανται επικίνδυνα για τους συναδέλφους µας. Σύνηθες φαινόµενο αποτελεί η ιδιαίτερα συχνή ανάγκη για την επισκευή αυτών, γεγονός που τελικά επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισµό του Υπουργείου µας.

Επισηµαίνουµε δε την ανάγκη εξασφάλισης ειδικού τύπου οχηµάτων (τζιπ, αγροτικά), καθώς µεγάλο µέρος του Νοµού αποτελείται από δύσβατες ορεινές περιοχές.
Επιπλέον, κρίνεται αναγκαίος ο υλικοτεχνικός εφοδιασµός όλων των υπηρεσιών της Διεύθυνσής µας, µε τα απαραίτητα για την ασφάλεια των συναδέλφων υλικά (αλεξίσφαιρα, ατοµικό οπλισµό, φακούς, φορητούς ασύρµατους κλπ). Παράλληλα, οι συνάδελφοι που απαρτίζουν την Διµοιρία Υποστήριξης χρειάζονται κράνη, βραδύκαυστες στολές και κατάλληλο για τη µεταφορά τους λεωφορείο.

Ε) Ένταξη του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων.
Με µεγάλη µας έκπληξη ενηµερωνόµαστε, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδηµίας, από διαρροές στα ΜΜΕ, για επιδόµατα έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης, αρχικά µέσα στο Πάσχα του 2020 και εν συνεχεία τον Δεκέµβριο του 2020, υπό µορφή “δώρου Χριστουγέννων”, σε Υγειονοµικούς και Πολιτική Προστασία (σωστά κατά την γνώµη µας) πλην όµως έως και σήµερα, το Υπουργείο Οικονοµικών ακλουθεί την πεπατηµένη, ήτοι χωρίς να συµπεριλάβει στα έκτακτα αυτά µέτρα τον Έλληνα Αστυνοµικό.

Είµαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ενηµερώσουµε ότι δεν είµαστε επαίτες … αλλά ούτε και εργαζόµενοι δεύτερης κατηγορίας! Αντιθέτως βρισκόµαστε καθηµερινά στην πρώτη γραµµή, προς αντιµετώπιση πάσας νόσου … !

Όπως καλά γνωρίζετε και έχουµε αναφέρει σε ανακοινώσεις µας, οι πρωτόγνωρες για τη χώρα µας έκτακτες συνθήκες αντιµετώπισης της πανδηµίας, είχαν ως αποτέλεσµα την άµεση εµπλοκή, από την πρώτη στιγµή, της Ελληνικής Αστυνοµίας και µάλιστα σε µια περίοδο κρίσιµων εξελίξεων στα εθνικά µας ζητήµατα, όπου και εκεί οι συνάδελφοι µας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στην πρώτη γραµµή του µετώπου για την αντιµετώπιση του λαθροµεταναστευτικού ζητήµατος.

Παρά τα θετικά κρούσµατα συναδέλφων µας και τους ΘΑΝΑΤΟΥΣ ! Συνεχίζουµε την προσπάθεια, επισηµαίνοντας, βεβαίως, ελλείψεις και παραλείψεις, µε στόχο τη θωράκιση του ένστολου δυναµικού της Πατρίδας µας και κατ’ επέκταση, τη στήριξη του εθνικού συστήµατος υγείας, ως υγειονοµικής ασπίδας της κοινωνίας.

Κατόπιν όλων αυτών, παρακαλούµε όπως αποφορτιστούµε από το πάρεργο εποπτείας των υγειονοµικών µέτρων, καθώς δεν είµαστε καθ’ ύλην αρµόδιοι ΑΛΛΑ συναρµόδιοι, ενώ κρίνεται αυτονόητο ότι πρέπει να πράξετε τα δέοντα ώστε να ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ σε κάθε επικείµενο έκτακτο µέτρο – οικονοµικής ενίσχυσης ΕΠΙΒΡΑΒΕΎΟΝΤΑΣ το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ για τη συµβολή του στην ανάσχεση της πανδηµίας! Καθώς και για την αδικαιολόγητη, κατά την γνώµη µας, ανάκληση αδειών, την ίδια στιγµή που άλλοι εργαζόµενοι, προκειµένου να προστατευτούν από την πανδηµία εργάζονται από το σπίτι ή λαµβάνουν άδειες ειδικού σκοπού!

Τελειώνοντας, θεωρούµε επιβεβληµένο να αναφέρουµε ότι είναι καιρός να εισαχθούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, οι υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνοµία στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων, όπως συµβαίνει σε όλο τον πολιτισµένο κόσµο ! Θεωρούµε αδιανόητο και αστείο να διεκδικούµε τα αυτονόητα !

ΣΤ) Νέο Βαθµολόγιο.

Η θέσπιση Νέου Ορθολογικού και δικαιότερου βαθµολογίου, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, στους νέους όρους εργασίας, ενώ αναµένουµε και σε συνέχεια της δήλωσης – δέσµευσης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, στην Ολοµέλεια της Βουλής σύµφωνα µε την οποία, βρίσκεται στο τελικό στάδιο το Προεδρικό Διάταγµα για τη βαθµολογική εξέλιξη του αστυνοµικού προσωπικού, να συµβάλετε στην ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της υπουργικής αυτής δέσµευσης το αµέσως επόµενο διάστηµα, µε την ΠΛΗΡΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ της πρότασης της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ζ) Υποχρεωτικός εµβολιασµός Αστυνοµικού προσωπικού.

Τελευταία γίνονται έντονες συζητήσεις προκειµένου να προχωρήσει ο υποχρεωτικός εµβολιασµός συγκεκριµένων επαγγελµατικών κατηγοριών µε γνώµονα την προστασία της δηµόσιας υγείας.

Η αρχή έγινε από τα µέλη της ΕΜΑΚ, τα οποία καλούνται από το αρχηγείο τους, µέχρι τις 11 Ιουνίου να εµβολιαστούν µε όποιο εµβόλιο επιλέξουν. Μάλιστα όσοι αρνηθούν να το κάνουν, θα µετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Επειδή πολλοί αναφέρουν ότι το σύνολο του Αστυνοµικού Προσωπικού θα κληθεί να πράξει το ίδιο, υπό την απειλή του πειθαρχικού ελέγχου για όσους αρνηθούν, θεωρούµε αδιανόητο να επιτρέψετε να συµβεί αυτό, καταστρατηγόντας την Ευρωπαϊκή Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου και τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Παρακαλούµε όπως λάβετε υπόψιν σας θετικά όλα τα προαναφερθέντα και αναµένουµε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν άµεσα οι προτάσεις µας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

694 5013249

 

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

693 2562609

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis