Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:50 | 04/03/2016

«Η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της η προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που έχει φθάσει τόσο ψηλά στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ., έχοντας προηγουμένως θητεύσει ως προϊσταμένη του νευραλγικού Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Όπως επισημαίνει το 2015 έγινε διαχείριση συνολικά 911.000 προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα, από το βόρειο και το νότιο Αιγαίο.

Η αντιστράτηγος στη συνέντευξή της αποκαλύπτει ότι διακινητές χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για να οδηγούν βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα, τάζοντάς τους ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο. Παράλληλα, η κ. Τσιριγώτη διευκρινίζει σχετικά με τα ανήλικα προσφυγόπουλα που έχουν εξαφανιστεί, ότι ο αριθμός των 10.000 -που ευρέως αναφέρεται το τελευταίο διάστημα- δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επίσης, η αντιστράτηγος επισημαίνει, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άλλους φορείς, προσπαθεί να ανοίξει καινούργιες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να γίνει εφικτή η φιλοξενία του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Όσον αφορά τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τη ζηλεύουν όλες οι χώρες του κόσμου».

«Το 2015 ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και γενικά ο κρατικός μηχανισμός, δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτόν τον εκρηκτικό αριθμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Το 2015 συνολικά διαχειριστήκαμε 911.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που εισήλθαν στη χώρα μας, από το νότιο και βόρειο Αιγαίο. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενη. Τα σύνορα στην Ειδομένη, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν κλείσει. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι γύρω στους 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ευρώπη δεν έχει δείξει το πρόσωπο της αλληλεγγύης στη χώρα μας. Βρισκόμαστε ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς, μια μικρή χώρα, που καλούμαστε, με όποια μέσα διαθέτουμε, να χειριστούμε αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι εύκολο. Όμως, ο κρατικός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί πολύ πιο πριν από ό,τι θα μπορούσε. Το deadline από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στα σύνορα είναι η 7η Μαρτίου. Είδαμε, όμως, ότι υπήρχαν μονομερείς κινήσεις από χώρες, όπως είναι η Αυστρία. Άλλωστε μπορούμε να τις κατονομάσουμε, γιατί πλέον μιλάνε ανοιχτά. Υπάρχουν αυτές οι μονομερείς ενέργειες που αλυσιδωτά περνάνε από όλες τις χώρες που μεσολαβούν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενη με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών, καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς, προσπαθεί να ανοίξει καινούργιες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όλο αυτόν τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών» ανέφερε για το προσφυγικό.

«Ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας αφορά στην τήρηση της τάξης πρωτίστως, και κατά δεύτερο, στην ταυτοποίηση, την καταγραφή και τη διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας των μεταναστευτικών ροών. Αν πάρουμε παράδειγμα τα νησιά του βορείου και του νοτίου Αιγαίου, η αρμοδιότητα στα hotspots που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, η ΕΛ.ΑΣ έχει την αρμοδιότητα να μπει στη διαδικασία της καταγραφής, ταυτοποίησης, λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ελέγχων ασφαλείας και διοικητικών πράξεων. Στο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας, η ΕΛ.ΑΣ έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τη μεταφορά που γίνεται από το λιμάνι προς τα κέντρα φιλοξενίας, καθώς και να τηρείται η τάξη μέσα και έξω από αυτά. Η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε. Κάναμε αρκετά μεγάλες προσπάθειες για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων Πρωθυπουργών», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Τσιριγώτη.

«Σκοπός της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν, επειδή η πίεση των ροών είναι μεγάλη, να μπορέσει να απλοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τη δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί στα νησιά μας και να μπορέσει να κερδίσει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Οι καταχωρήσεις της βάσης δεδομένων για να πληκτρολογηθούν, θέλουν ένα άλφα χρονικό διάστημα. Δηλαδή, έχουμε τη φόρμα αναζήτησης, πρέπει να πληκτρολογηθούν τα στοιχεία του πρόσφυγα ή του μετανάστη και ταυτόχρονα να γίνει μια αναζήτηση στη βάση δεδομένων. Αυτό έπρεπε να το κάνουμε τρεις φορές. Δηλαδή, τρεις διαφορετικές φόρμες, τρεις διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Καταφέραμε, λοιπόν, ιδιαίτερα η Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου μας, να υλοποιήσει την ιδέα που είχε ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, να μπορέσει με μια ενιαία φόρμα, μία φορά να πληκτρολογηθούν και να καταγραφούν τα στοιχεία και ταυτόχρονα αυτοματοποιημένα να γίνονται αναζητήσεις σε όλες τις βάσεις. Με αυτό πετυχαίνουμε να συμπτύξουμε το χρόνο και να έχουμε και τα αποτελέσματα που πρέπει. Έτσι, η Ελληνική Αστυνομία έχει δύο επίπεδα ασφαλείας. Το πρώτο επίπεδο είναι ο έλεγχος χειραποσκευών και η σωματική έρευνα σε αυτούς που μπαίνουν στο hotspot και ο δεύτερος είναι οι έλεγχοι ασφαλείας της βάσης δεδομένων. Ταυτόχρονα, έχουμε και μηχανήματα για την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων» είπε η κ. Τσιριγώτη.

Πηγή: ΑΠ, zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis