Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:30 | 09/04/2017

Κλιμάκωση των καταδρομικών ενεργειών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» παρατηρούν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης (modus operandi) των μελών του.

«Έχουμε αρχίσει να… γνωρίζουμε καλύτερα το Ρουβίκωνα αλλά αναπόφευκτα έχει αρχίσει και αυτός να γνωρίζει καλύτερα εμάς», είναι η χαρακτηριστική φράση αστυνομικών που ασχολούνται με την αναρχική ομάδα, που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της Αστυνομίας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ρουβίκωνα είναι:

1)     Τα μέλη του «αγαπάνε» τις Τετάρτες. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στον περασμένο Μάρτιο χτύπησαν τέσσερις διαφορετικές Τετάρτες. Αυτός είναι και ο λόγος που η εγρήγορση των αστυνομικών εντείνεται τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας στην οποία δείχνει… προτίμηση ο Ρουβίκωνας. Ημέρα Τετάρτη έγιναν οι καταδρομικές ενέργειες στο συμβολαιογραφικό γραφείο Φωτοπούλου στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας κούριερ Speedex, στην κοσμητεία της Νομικής και στα γραφεία είσπραξης κοινοχρήστων Perfect Clean.

2)     Ο Ρουβίκωνας δίνει όσο περνάει ο καιρός ιδιαίτερη βαρύτητα στον επικοινωνιακό χαρακτήρα των δράσεών του. Έτσι, φροντίζει οι ενέργειές του να βιντεοσκοπούνται και στη συνέχεια να ανεβαίνει το υλικό στο διαδίκτυο. Αυτό γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μην εντοπίζονται ηλεκτρονικά ίχνη. Αυτό επιχείρησαν να κάνουν και στην πρόσφατη εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά δεν κατέστη δυνατό γιατί ο κάμεραμαν έγινε αντιληπτός από τη φρουρά του Μαξίμου. Στο ίδιο πλαίσιο του επικοινωνιακού χαρακτήρα τέτοιου είδους δράσεων, οι αρμόδιοι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπάρχει και ένας υποβόσκων ανταγωνισμός ανάμεσα σε αναρχικές ομάδες των Εξαρχείων.

3)     Ο οπερατέρ του Ρουβίκωνα δεν συλλαμβάνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι ύστερα από τις προσαγωγές μελών του μετά από κάθε ενέργεια, οι αστυνομικοί προχωρούν σε σωματικό έλεγχο και ερευνούν όλες τις συσκευές που έχουν πάνω τους οι προσαχθέντες. Παρόλαυτά στο διαδίκτυο ανεβαίνει κανονικά η βιντεοσκοπημένη δράση. Αυτό κάνει τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι ο οπερατέρ έχει ιδιαίτερη κάλυψη (ενδεχομένως από ένα με δύο άτομα που κάθονται στα μετόπισθεν), προκειμένου να μην συλλαμβάνεται και να βγάζει στη δημοσιότητα το υλικό.

4)     Στις τελευταίες ενέργειές τους χρονομετρούν τις δράσεις τους. Η εισβολή στο Δημαρχείο Αθηνών δεν κράτησε παραπάνω από ένα με ενάμιση λεπτό. Ελάχιστα παραπάνω διήρκησε η καταδρομική ενέργεια σε συμβολαιογραφικό γραφείο. Ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό είναι ότι πολλά από τα μέλη του Ρουβίκωνα έχουν φορτωθεί αρκετές υποθέσεις ή εκκρεμούν σε βάρος τους περιοριστικοί όροι και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να προσαχθούν για ακόμα μία φορά στη ΓΑΔΑ.

5)     Συνολικά στις ενέργειες της αναρχικής ομάδας εκτιμάται από τους αστυνομικούς ότι έχουν συμμετάσχει περίπου 60 άτομα. Από αυτούς υπάρχουν πέντε με εφτά άτομα που αποτελούν τον πιο σκληρό πυρήνα. Πρόκειται για άτομα, όπως λένε αστυνομικές πηγές, που έχουν προσαχθεί πάρα πολλές φορές στη ΓΑΔΑ και όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουν όλο και καλύτερα να προφυλάσσονται από τα «μάτια» των αστυνομικών και να παίρνουν μέτρα αντιπαρακολούθησης.

6)     Πολλές φορές ο Ρουβίκωνας επιχειρεί σε καλά φυλασσόμενες περιοχές και έτσι προσπαθεί να βρει ευφάνταστους τρόπους να περάσει απαρατήρητος. Έτσι, τα μέλη του χωρίζονται και φτάνουν από διαφορετικές κατευθύνσεις στο στόχο τους. Στην περίπτωση του Μεγάρου Μαξίμου είχαν χωριστεί σε παρέες, ενώ στο να περάσουν απαρατήρητοι βοήθησε και το γεγονός ότι ανάμεσα στα 14 άτομα υπήρχαν τέσσερις γυναίκες. Το ίδιο έχει γίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Στο ίδιο πλαίσιο έχει παρατηρηθεί ότι φοράνε κατάλληλα ρούχα για να μην κινούν υποψίες.

7)     Παρακολούθηση της επικαιρότητας. Ο Ρουβίκωνας φαίνεται ότι ενημερώνεται για τις εξελίξεις και προσαρμόζει πολλές φορές τη δράση του ανάλογα. Για παράδειγμα, μετά τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Αθηνών κ. Καμίνη για την ανάγκη εκκένωσης καταλήψεων, εισέβαλλε στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας. Από ανοιχτές πηγές εκτιμάται ότι ενημερώνεται και για θέματα που διαδραματίζουν ρόλο στις ενέργειές τους. Οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι σε κείμενο που ανήρτησε η ομάδα μετά την εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται: «Το Σαββάτο 1 Απριλίου η συλλογικότητα μας πραγματοποίησε παρέμβαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζαμε ότι εκείνη τη στιγμή ο Τσίπρας δε θα είναι μέσα και το επιλέξαμε γιατί με την παρουσία του η είσοδός μας στο κτίριο θα ήταν αδύνατη λόγω των επιπρόσθετων μέτρων φύλαξης. Ο σκοπός της κίνησης επετεύχθη με την είσοδο τεσσάρων μελών μας στον προαύλιο χώρο του μεγάρου αφού πρώτα σκαρφάλωσαν την εξωτερική περίφραξη». Εκτιμάται ότι η γνώση ότι ο πρωθυπουργός απουσίαζε προήλθε από ανοιχτές πηγές.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis