Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 20/02/2015

Στην τελική της φάση βρίσκεται η συμφωνία Ελλάδος- δανειστών, με τους όρους της να αρχίσουν να γίνονται γνωστοί έξω από τα στενά όρια της αιθούσης στην οποία συνεδριάζει το Eurogroup.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο όχι για εξάμηνη, αλλά για τετράμηνη συμφωνία, που θα ολοκληρωθεί «στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος», αλλά με δυο καθοριστικές παραμέτρους:

1. Η Ελλάδα αξίωσε και πέτυχε να μην ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της επέκτασης του προγράμματος (6 ή 4 μήνες)

2. Οι δανειστές (κυρίως η Γερμανία) αξίωσαν και πέτυχαν να μην γίνουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση μονομερείς ενέργειες. Πηγές του Βερολίνου διευκρινίζουν ότι ως τέτοιες θεωρούνται ακόμα και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρα για ρυθμίσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το εκτάσεως δυο σελίδων σχέδιο συμφωνίας, φαίνεται ότι προβλέπει την υποχρέωση της Ελλάδος να προσδιορίσει ποιες ενέργειες (κυβερνητικά μέτρα) θα  προχωρήσει και ποια θα παγώσει. Πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα υπάρχει αναφορά στην ουσιαστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ξεχωριστή αναφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πεδίο περαιτέρω συζητήσεων είναι οι περίφημες 100 δόσεις, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα επιμένει πως αυτές δεν συνιστούν μονομερείς ενέργειες, αλλά αποφασιστικό βήμα για αύξηση των εσόων από τη φορολογία και πάταξη της φοροδιαφυγής, ενέργεια για την οποία εδώ και πολύ καιρό οι δανειστές μας πιέζουν την Ελλάδα.

Μένει αυτές οι παράμετροι να αποσαφηνιστούν αργότερα σήμερα ή στις αμέσως επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι:

- η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να ολοκληρωθεί σήμερα η συμφωνία («καθαρές λύσεις») αλλιώς θα ενεργοποιήσει την απόφαση Τσίπρα και θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

- οι αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος (6,7 δισεκ, ευρώ) πρέπει να καταβληθούν τον Ιούλιο 2015, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στη σημερινή συμφωνία, εάν τελικά αυτή είναι τετράμηνη. Αυτό, πάντως, δεν αναμένεται να προκαλέσει ευρύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς αυτή η συμφωνία θα «κολλήσει» χρονικά με το νέο ελληνικό πρόγραμμα, που θα επεξεργαστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση και που αναπόφευκτα θα ισχύσει από την επόμενη μέρα του τέλους της συμφωνίας, η οποία συνάφθηκε σήμερα.-

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis