Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:14 | 17/01/2015

 

Με πλήθος δημοσιευμάτων και αναλύσεων, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγράφουν το προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα δέκα μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Ακόμη, σχολιάζουν πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Forbes: Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ

Το περιοδικό Forbes αναφέρει ότι «πολλοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων και οι αρθρογράφοι του Forbes, προβλέπουν ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ, στην προσπάθειά της να αποφύγει τις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Το περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές τράπεζες και βιομηχανίες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για την περίπτωση συνέχισης της ελληνικής κρίσης, καθώς δεν βλέπουν την υλοποίηση σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ τώρα είναι πιθανή η ανάδειξη ενός νικητή στις εκλογές, που υπερασπίζεται την επιστροφή στις παλιές, αποτυχημένες πρακτικές του κράτους πρόνοιας».

 

Bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Όπως αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το 80% των οικονομολόγων που συμμετείχε σε σχετική έρευνα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ και σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, οι μισοί περίπου από τους αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει ελάφρυνση του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από τη ρητορική που προκαλούσε ανησυχία στους επενδυτές.

Μόλις το 15% των ερωτηθέντων οικονομολόγων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος αυξάνεται ωστόσο στο 20% εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, ενώ μειώνεται στο 5% στην περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει το Bloomberg.

Το 87% των οικονομολόγων δήλωσε επίσης ότι στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτοδυναμία ή όχι, θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Goldman Sachs: Ο Σαμαράς ενδέχεται να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις

Όπως μεταδίδει το Bloomberg σε άλλο δημοσίευμα, «εκλογικό μοντέλο της Goldman Sachs δείχνει ότι ο Α. Σαμαράςενδέχεται να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις».

Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Λάσε Χόλμπελ Νίλσεν, πρώην αξιωματούχος του δανέζικου υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πάνε καλύτερα στην κάλπη απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο λόγος είναι ότι, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα επωφεληθούν από πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό» και ότι «η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας απερχόμενης κυβέρνησης».

New York Times: Τα μαθήματα της Αργεντινής

Δημοσίευμα της Νιου Γιορκ Τάιμς με τίτλο «Τα μαθήματα τηςΑργεντινής για την Ελλάδα» υποστηρίζει ότι «η τελευταία δεκαετία στην ιστορία της Αργεντινής προσφέρει δύο μαθήματα: πρώτον, ότι η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους είναι κενή και δεύτερον, ο οικονομικός λαϊκισμός και η νομισματική μαγεία είναι πράγματα κοντόφθαλμα. Το παράδειγμα της Αργεντινής είναι παράδειγμα προς αποφυγή», αναφέρει.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis