Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:30 | 03/08/2018

Στις αγροτικές φυλακές Βόλου μεταφέρθηκε ο πολυισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας, μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη μεταγωγή κρατουμένου σε αγροτική φυλακή (που ορίζεται από τον νόμο ως ανοικτή φυλακή) πρέπει να προηγηθεί αίτηση του ενδιαφερομένου κρατουμένου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, έχει καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών σε 16 φορές ισόβια.

Σημειώνεται ότι οι αγροτικές φυλακές είναι ανοιχτά καταστήματα και οι κρατούμενοι συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες, ενώ ο χρόνος κράτησης μετρά διπλά. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, ότι ενδεχομένως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο δολοφόνος της 17Ν, θα μπορεί να αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο ίδιος ο Κουφοντίνας έκανε αίτηση μεταφοράς του σε αγροτικές φυλακές και ο υπουργός Δικαιοσύνης την έκανε δεκτή.

Οι αντιδράσεις:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Nέες τροποποιήσεις σε διατάξεις του Νόμου για τα ναρκωτικά - Βρείτε στο Policenet.gr το επικαιροποιημένο αρχείο

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και από την πλευρά της πρώην υπουργού και βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, με ανάρτησή της στα social media:

«Ανίκανοι να προστατέψετε τους πολίτες και να αντιδράσετε στοιχειωδώς στην καταστροφή, ικανότατοι στο να κάνετε τη μεγαλύτερη χαριστική ρύθμιση, μεταφέροντας σε φυλακές πολυτελείας τον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα».

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και η Αλεξία Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κ.Τσίπρας ή συναλλάσσεται ή εκβιάζεται» και πρόσθεσε -αναφερόμενη στον εκτελεστή τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη»- πως μεταφέρουν σε αγροτικές φυλακές τον μεγαλύτερο και αμετανόητο κατά συρροή δολοφόνο για να ζει σε σπιτάκια και να έχει ελευθερία.

«Για εμάς όλους, τις οικογένειες των θυμάτων, η μεταγωγή έρχεται ως κερασάκι σε μια τούρτα. Η ευρύτερη συμπεριφορά που έχει ο Κουφοντίνας τα τρία τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Ο μεγαλύτερος κατά συρροή δολοφόνος μεταφέρεται σε αγροτικές φυλακές. Τον μεγαλύτερο δολοφόνο που δεν έχει μετανιώσει ποτέ για τίποτα τον στέλνουμε σε αγροτικές φυλακές για να ζει σε σπιτάκια και να έχει ελευθερία», είπε η κυρία Μπακογιάννη. 

Τέλος, είπε για τον Αλέξη Τσίπρα: «Ζητώ να μου φέρει πίσω τον πατέρα μου, μπορεί; Aφού δεν μπορεί, να μας αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο σεβασμό».

Τι απάντησε ο Κοντονής

Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει την δική του απάντηση, λέγοντας πως τηρήθηκε απόλυτα η νομιμότητα και πως η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση.

Αναλυτικά:

Σε σχέση με αναφορές για τη μεταγωγή κρατουμένου από τη φυλακή Κορυδαλλού σε άλλη φυλακή γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπεται βήμα – βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάνωσή της. Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν. Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η μεταγωγή όσο περισσότερων κρατουμένων είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές.

Η συγκεκριμένη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου. Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα.

Η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού.

Ενημερώνουμε, με την ευκαιρία, τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες, εκτός αν έχει διαφορετική πληροφόρηση από την εποχή που ήταν Υπουργός.

Τέλος, η προσπάθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε είναι μια ακόμα πράξη τυμβωρυχίας. Καλό πάντως είναι να μάθει κάποτε ότι οι λειτουργίες της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr, thecaller.gr
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis