Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 29/12/2017

Τι συμβαίνει στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων; Η επιλογή των δύο τελευταίων ετών να τοποθετηθεί Διοικητής στη ΣΣΑΣ, αξιωματικός απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, φαίνεται να ΄χει προκαλέσει προβλήματα, που έχουν οδηγήσει όπως λένε οι πληροφορίες ακόμη και σε παραιτήσεις σπουδαστών. Μιλάμε για την ΣΣΑΣ,τη σχολή με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής.

Η επιστολή που έστειλε στον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα ένας πολίτης με θέμα τα όσα συμβαίνουν στη Σχολή προβληματίζει ιδιαίτερα:

[custom:google-ads]

Κ.Αναπληρωτή Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

Ως γονέας και Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, θέλω να κεντρίσω την προσοχή και το ενδιαφέρον σας αναφορικά με την (δυσ)λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.).

Όπως γνωρίζετε, η Σ.Σ.Α.Σ. αποτελεί Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, οι απόφοιτοι του οποίου στελεχώνουν νευραλγικούς τομείς του Ελληνικού Στρατού – το υγειονομικό, νομικό και οικονομικό σώμα. Πρόκειται προφανώς για μία παραγωγική σχολή με πολλαπλές ιδιαιτερότητες αλλά και σαφή σκοπό: την ακαδημαϊκή αριστεία και την ηθική κατάρτιση των μελλοντικών αξιωματικών επιστημόνων, με παράλληλη στρατιωτική παιδεία και κοινωνική επιμόρφωση. Το επίπεδο της Σχολής πιστοποιείται και από τις πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής. Ίσως λοιπόν να συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό των επιτυχόντων και την περηφάνια των γονέων.

Ωστόσο, δυστυχώς, παρατηρείται κατάφωρη λοξοδρόμηση από τον παραπάνω σκοπό. Η διοίκηση της ιδιαίτερης αυτής Σχολής έχει ανατεθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε αξιωματικό απόφοιτο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, γεγονός παράδοξο όχι μόνο επειδή κάθε άλλο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα διοικείται από ίδιον απόφοιτο, αλλά και επειδή οι απόφοιτοι της Σ.Σ.Α.Σ. έχουν διαπρέψει ως διοικητές. Αξίζει μόνο να αναφέρω την περίπτωση του Υποστράτηγου (ΥΙ) Κωνσταντίνου Παγουρόπουλου που διετέλεσε διοικητής της Σ.Σ.Α.Σ. επί έξι συναπτά έτη (2010-2016). Θλίβομαι και προβληματίζομαι όταν βλέπω τις ακαδημαϊκες υποχρεώσεις των σπουδαστών της Σ.Σ.Α.Σ. να παραγκωνίζονται προς χάριν αυστηρής στρατιωτικής εκπαίδευσης, ασυμβίβαστης με τη φιλοσοφία της Σχολής και την ιδιότητα αυτών των παιδιών. Αντίστοιχη επερώτηση είχε γίνει στη Βουλή προ ενός έτους από τον Βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Π.Δαβάκη (παραθέτω την ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστότοπου που κάλυψε την επερώτηση http://staratalogia.blogspot.gr/2016/03/t.html )

Τολμώ να θέσω την ερώτηση: ο αυριανός ασθενής στρατιωτικός, αστυνομικός, πυροσβέστης, επιθυμεί έναν μέτριο στρατιωτικό ιατρό; Οι σπουδαστές στη Σ.Σ.Α.Σ. τη δεδομένη στιγμή βιώνουν μία ασφυκτική καθημερινότητα, προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ υπέρογκων υποχρεώσεων: στρατιωτική εκπαίδευση, στρατιωτικά μαθήματα, σωματική αγωγή, παρουσία στο πανεπιστήμιο, μελέτη και αυξημένες υπηρεσίες σε μία μονάδα που βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Αυτά βεβαίως κοστολογούνται. Ο ελάχιστος ύπνος προκαλεί σωματική και ψυχική εξάντληση, με την τελευταία να υποθάλπεται από την πιεστική στάση και συμπεριφορά των διοικούντων αξιωματικών (επίσης αποφοίτων της Σ.Σ.Ε.) οι οποίοι επιβάλλουν καθημερινά αυστηρές ποινές άνευ σωφρονιστικού χαρακτήρα για ελαφρά παραπατώματα.

Κύριε Βίτσα, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας την αγωνία και τις σκέψεις μου. Γνωρίζω ότι από τη θέση σας έχετε την ευχέρεια να επαληθεύσετε τα αναγραφόμενα και να μεταβάλετε τις συνθήκες. Αρνούμαι να συμβιβαστώ με την επικρατούσα άποψη που θέλει τα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα μας διεφθαρμένα. Πιστεύω στην εσωτερική δύναμη, την ηθική προσταγή και τη διάθεση των ανθρώπων για εναλλακτική-ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Σας προτρέπω να βοηθήσετε με κάθε μέσο την ελίτ των νέων Ελλήνων, να δικαιώσει την επιλογή της να υπηρετήσει κατά αυτόν τον τρόπο στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετά σεβασμού,

Αθανάσιος Τελώνης

militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis