Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:46 | 22/07/2018

 Πόσο αυξάνονται όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, όταν επηρεάζεται το νευρικό σύστημα των ανθρώπων, όταν δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά; Πριν από λίγο καιρό, η Διονυσία Σπινέλλη, καθηγήτρια της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξηγούσε κάπως έτσι: «Ο πατέρας της (γαλλικής) εγκληματολογικής στατιστικής Α. Quetelet, διατύπωσε τον θερμικό νόμο της εγκληματικότητας: τους θερμούς μήνες υπερτερούν τα εγκλήματα κατά του προσώπου, και τους κρύους τα εγκλήματα κατά της περιουσίας». Τη διαφορά την ερμήνευσε με βάση τις υλικές ανάγκες των ανθρώπων οι οποίες γίνονται πιο αισθητές τους χειμερινούς μήνες, ενώ, πάντα κατά τον Quetelet, η βία των παθών υπερτερεί κατά τους θερινούς.

 

Έχουν σχέση τα παγωτά με το έγκλημα;

Την περασμένη Παρασκευή, η εφημερίδα New Orleans Times-Picayuneδημοσίευσε ένα κείμενο που προσπαθούσε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που αφορά όλους μας: φταίει το παγωτό για ορισμένες δολοφονίες; «Η σχέση μεταξύ δολοφονιών και παγωτού -όταν οι πωλήσεις παγωτού αυξάνονται, αυξάνονται και τα ποσοστά δολοφονιών- έχει εδώ και χρόνια απασχολήσει στατιαστικολόγους και επιστήμονες», διαβάζουμε στο δημοσίευμα, όπου αναφέρονται εγκλήματα που φέρονται να σχετίζονται με το παγωτό.

Σύντομα, ο δημοσιογράφος John Harper υπενθυμίζει ότι η συσχέτιση μεταξύ δολοφονιών και κατανάλωσης παγωτού δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη υπάρχει και σχέση αιτιότητας μεταξύ τους. Πράγματι, εδώ μάλλον έχουμε για μια στατιστική σύμπτωση και η σχέση αιτιότητας μάλλον βρίσκεται αλλού. Συγκεκριμένα, το παγωτό πωλείται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε θερμότερες περιοχές και έχουμε αρκετά στοιχεία, για να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά δολοφονιών αυξάνονται σε μέρη με υψηλότερες θερμοκρασίες.


Το 2009 οι New York Times ανέλυσαν στοιχεία της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, «όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, οι άνθρωποι βγαίνουν περισσότερο έξω και η Νέα Υόρκη γίνεται ένα πιο θανατηφόρο μέρος». Αυτό επειδή «το καλοκαίρι οι άνθρωποι συναντώνται συχνότερα […] και είναι πιθανότερο να πάνε σε κάποιο μπαρ ή ένα πάρτι το σαββατοκύριακο, σε σύγκριση με ένα βράδυ Τρίτης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που βγαίνουν έξω και γεμίζουν τους δρόμους της πόλης και τις γειτονιές με τα μπαρ, συναντώνται τις ώρες όπου συνήθως γίνονται οι δολοφονίες».


Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασαν και οι ψυχολόγοι Ellen Cohn και James Rotton από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, έρευνα των οποίων υποστηρίζει πως, «όταν η θερμοκρασία είναι στους 26 βαθμούς Κελσίου, τα ποσοστά επιθέσεων ξεκινούν να μειώνονται, μία τάση που συνδέεται με την υπόθεση ότι η ζέστη προκαλεί βία, επειδή δημιουργεί στους ανθρώπους μια αρνητική αίσθηση και τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε επιθέσεις και βιαιοπραγίες». Ακόμη, σύμφωνα με το περιοδικό Wired, «στον ζεστό καιρό, το σώμα υφίσταται σημαντικές μεταβολές, όπως αύξηση των χτύπων της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης και του ιδρώτα. Ακόμη, η ζέστη προκαλεί έκκριση μεγαλύτερων ποσοτήτων τεστοστερόνης, που αυξάνει την τάση των ανθρώπων για τσακωμούς».

Τα ελληνικά παραδείγματα

Τον Ιούλιο του 1996, ο 54χρονος Απόστολος Κοσμάς δολοφόνησε με τσεκούρι τον 29χρονο γιο του, που έπασχε από σχιζοφρένεια, τεμαχίζοντας με μαχαίρι το πτώμα του προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο 24χρονος φοιτητητής Θεόφιλος Σεχίδης εξόντωσε σε διάστημα δύο ημερών την οικογένειά του, τεμαχίζοντας στη συνέχεια τα πτώματα και οδηγώντας τα στη χωματερή του νησιού. «Ηθελαν να με βγάλουν από τη μέση. Πρόλαβα και τους σκότωσα πρώτος» είχε δηλώσει στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Στις 22 Ιουλίου του 1997 η Κάτια Γιαννακοπούλου, παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού εκτέλεσε με πέντε σφαίρες έξω από το σπίτι του στη Ν. Σμύρνη τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη, με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αν μπορούσα να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το έκανα» είχε δηλώσει μετά την πράξη της. Την 1η Αυγούστου του 1997, ο μουσικοσυνθέτης Άκης Πάνου σκότωσε τον 35χρονο Σωτήρη Γιαλαμά με τον οποίο διατηρούσε δεσμό η 20χρονη κόρη του Ελευθερία.


Φυσικά, το να υποστηρίζεις ότι ο ζεστός καιρός προκαλεί εγκλήματα είναι το ίδιο απλουστευτικό με το να λες ότι το παγωτό προκαλεί εγκλήματα. Οι λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να ασκούν βία και να εγκληματούν είναι πολλοί και σύνθετοι. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ υψηλής θερμοκρασίας και δολοφονιών έχει σημασία, όταν ακούμε από τις κρατικές Αρχές ότι, «πατάχθηκε το έγκλημα»: Αν τα στοιχεία δεν αφορούν και την καλοκαιρινή περίοδο, που ανάβουν τα αίματα, μάλλον δεν πατάχθηκε τίποτα.

www.vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis