Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 05/01/2016

Φόβους για νέα επίθεση της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) εκφράζουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μετά και την ανάγνωση της προκήρυξης για την έκρηξη βόμβας στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος το ξημέρωμα της 25ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 32σέλιδο κείμενο της οργάνωσης -έπεσε στα χέρια των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής και δεν δημοσιοποιήθηκε- δεν υπάρχει ούτε σαφής απειλή ούτε «στοχοθέτηση», κάτι που προκαλεί νέα ερωτήματα για την επόμενη κίνηση της ΟΛΑ και το ενδεχόμενο νέου αιφνιδιασμού από την πλευρά της.

 
Εντύπωση προκαλεί στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το ότι η οργάνωση απέφυγε στο κείμενό της να αναφερθεί αναλυτικά στο «σενάριο» εξάρθρωσής της που είχε εκπορευτεί μετά τη σύλληψη καταζητουμένων αντιεξουσιαστών και ποινικών στην περιοχή της Μαγνησίας και της Φθιώτιδας πριν από μερικούς μήνες. Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για ένα«εκτεταμένο κείμενο με θεωρητικές αναλύσεις για πολιτικά και οικονομικά θέματα, με ορισμένα ωστόσο ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα σημεία».
 
«Κίνηση τακτικής»;
 
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κατεχάκη αναφέρουν ότι έχουν σαφείς ενδείξεις για τη δομή της οργάνωσης και ότι η επίθεση στο κτίριο του ΣΕΒ είναι μία «κίνηση τακτικής» για να μεταφέρει τις υποψίες από συγκεκριμένα πρόσωπα και να δείξει ότι έχει αλώβητο επιχειρησιακό «πυρήνα» και θα συνεχίσει τα χτυπήματα. Επιπλέον επαναφέρουν το ενδιαφέρον τους σε απόσπασμα από επιστολές που είχαν βρεθεί στην κατοχή των «Πυρήνων» και του Χριστόδουλου Ξηρού πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στο οποίο υπήρχε άμεση αναφορά σε ομάδα υπόπτων -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- για συμμετοχή στην ΟΛΑ.
 
Η οργάνωση αυτή έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2013 σε επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισιάς και Κατεχάκη και στα γραφεία του ΣΕΒ στο κέντρο της Αθήνας.
 
Το κείμενο της τελευταίας επίθεσης αναμένεται να σταλεί εκ νέου από την ΟΛΑ σε ΜΜΕ ή σε δικτυακούς τόπους αντιεξουσιαστών. Και αυτό με το δεδομένο ότι πάντα η εν λόγω οργάνωση παρουσίαζε καθυστέρηση ή «δυστοκία» στην αποστολή κειμένων ανάληψης ευθύνης, ορισμένα από τα οποία τα άφηναν στο ίδιο ακριβώς σημείο -στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σμολένσκυ- στα Εξάρχεια.
 
Η ΕΛ.ΑΣ. μιλάει για σχέση με «ληστές»
 
Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη σύλληψη καταζητούμενου αντιεξουσιαστή για ληστείες τραπεζών στη Νέα Αγχίαλο, τον περασμένο Μάιο, και την ανακάλυψη των σχέσεών του με ποινικούς και αντιεξουσιαστές που συνεργάζονταν με τον αντάρτη πόλης Νίκο Μαζιώτη, διατύπωσαν την άποψη ότι «η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών σχετίζεται με τους επονομαζόμενους "ληστές με τα μαύρα" αλλά και με ορισμένους ακόμη δραστήριους αντιεξουσιαστές που ήσαν άφαντοι».
 
Η εξαμελής ένοπλη ομάδα των «ληστών με τα μαύρα» προχώρησε σε έξι ληστείες τραπεζών την περίοδο 2002-06 στο κέντρο της Αθήνας με λεία περίπου 700.000 ευρώ που προορίζονταν για το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιμένουν, μετά και το χτύπημα στον ΣΕΒ, ότι «αυτή είναι πιθανόν η σύνθεση και η διάρθρωση της ΟΛΑ και θεωρείται σημαντικό να εντοπισθούν καταζητούμενα πρόσωπα».
 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν αναφορές σε επιστολή το 2014 από έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων» προς τον άφαντο Χρ. Ξηρό σε μια ομάδα αντιεξουσιαστών που έχουν συμμετοχή και σε ληστείες και τους αποκαλούν «Καραλιβαναίους» (ομάδα ληστών της Γκιώνας οι οποίοι το 1941 αποφάσισαν να μπουν στο αντάρτικο). Στις επιστολές γίνεται λόγος για «μη συμμετοχή των Καραλιβαναίων στη χρηματοδότηση των "Πυρήνων"», στη μη βοήθειά τους στο σχέδιο απόδρασης αλλά και στην προσπάθεια του Χρ. Ξηρού να έλθει σε επαφή μαζί τους.
 
Από τις σχετικές αναλύσεις και τα συμφραζόμενα οι αστυνομικοί έχουν αντιληφθεί ότι ως «Καραλιβαναίοι» μνημονεύονται τα ίδια ασύλληπτα μέλη της ομάδας των «ληστών με τα μαύρα», ορισμένα από τα οποία ελέγχονται και για εμπλοκή στην ΟΛΑ.
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis