Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 14/03/2015

Νομοθετικά μέτρα για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' (υψίστης ασφαλείας), τον δραστικό περιορισμό της φυλάκισης ανηλίκων μόνο για βαριά αδικήματα (π.χ. φόνο), την ευκολότερη αποφυλάκιση κρατουμένων με ευνοϊκές ρυθμίσεις για ασθενείς - υπερήλικες πρόκειται να προωθήσει σύντομα σε διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Στην πρώτη δέσμη νομοθετικών μέτρων θα ενταχθούν ορισμένα επείγοντα θέματα του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα άμεσης βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης αλλά και περίθαλψης των κρατουμένων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προωθηθεί ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας και αργότερα (αφού προηγηθεί σχετική επεξεργασία) θα προχωρήσουν οι άλλοι Κώδικες (Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας) με ευρύτερες ρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο των αρχικών μέτρων, όπου σχεδιάζεται και η ένταξη των νοσοκομείων κρατουμένων στο ΕΣΥ, θα υπαχθούν και ευνοϊκά μέτρα που θα διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης από ναρκωτικά αντί της κοινής φυλάκισης.

Νέο σύστημα
Οσον αφορά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, θα καταργηθεί το σημερινό μοντέλο «φυλακών τύπου Γ'» (που υλοποιείται στις φυλακές Δομοκού, όπου έχουν μεταχθεί πολλοί βαρυποινίτες εγκλημάτων κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και τρομοκρατίας) και θα αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα που θα προβλέπει πτέρυγες αυξημένων μέτρων ασφαλείας μέσα στις φυλακές, σε διάφορες περιοχές.

 

Νέες πτέρυγες

Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος περιλαμβάνει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και προβλέπει πτέρυγες αυξημένων μέτρων ασφαλείας μέσα στις φυλακές σε διάφορες περιοχές

Ετσι, θα καταργηθούν διάφορα μέτρα που προέβλεπαν την επιλογή για τις σχετικές μεταγωγές, από έναν εισαγγελέα αντί του αρμόδιου συμβουλίου, τον περιορισμό της δυνατότητας επικοινωνίας των κρατουμένων με συγγενείς τους κ.λπ. που είχαν επικριθεί από 40 πανεπιστημιακούς (μεταξύ των οποίων και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης) ως προβληματικές, γιατί ουσιαστικά άλλαζαν ποιοτικά την ποινή, καθιστώντας βαρύτερες τις συνθήκες κράτησης, χωρίς να προηγείται δικαστική κρίση, ενώ παράλληλα στερούσαν θεμελιώδη δικαιώματα (επικοινωνίας κ.λπ.).

Στην πρόσφατη συνέλευση των διοικητικών δικαστών, ο προκάτοχός του, Χ. Αθανασίου, που εισήγαγε τα σχετικά μέτρα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησή τους, επικαλούμενος ότι φυλακές υψίστης ασφαλείας υπάρχουν στις περισσότερες χώρες γιατί έχουν κριθεί αναγκαίες.

Σε έμμεση κατάργηση θα οδηγηθούν και τα καταστήματα κράτησης ανηλίκων, αφού σχεδιάζεται να περιοριστεί δραστικά η δυνατότητα ποινικού εγκλεισμού των ανηλίκων. Με τις νέες ρυθμίσεις θα οδηγούνται στη φυλακή μόνο οι ανήλικοι ηλικίας 15-18 ετών, που έχουν διαπράξει αδικήματα που απειλούνται με ισόβια κάθειρξη (π.χ. ανθρωποκτονία), ενώ θα αποκλείεται η φυλάκιση στις υπόλοιπες περιπτώσεις (όπου μπορεί να ληφθούν άλλου είδους μέτρα «σωφρονισμού» π.χ. σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων).

Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Παράλληλα θα προωθηθούν ευνοϊκά μέτρα ταχύτερης αποφυλάκισης κρατουμένων και ειδικά μέτρα για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες που σήμερα διαβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των αποδεδειγμένα (με βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου) βαριά αρρώστων ακόμα και με ποινές άνω των 10 ετών (με επέκταση της ισχύουσας ρύθμισης) ώστε να βρεθούν κοντά στους δικούς τους το τελευταίο διάστημα της ζωής τους. Επίσης σχεδιάζεται η ενίσχυση των μέτρων υγειονομικής περίθαλψης, με κάλυψη κενών στη στελέχωση και στις υποδομές.

Επίσης μελετάται η μετατροπή κάποιων κακουργημάτων σε πλημμελήματα που τιμωρούνται με σοβαρές ποινές φυλάκισης 2-5 ετών, κάτι που θα συμβάλει σε μία σχετική αποσυμφόρηση των φυλακών που ασφυκτιούν λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων.

Πηγή:ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis