Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 13/04/2018

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα 21 ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αποκαλούμενο «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα του 1997 το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

[custom:google-ads]

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης ήταν ο στρατηγός εν αποστρατεία Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός ενόπλων δυνάμεων το διάστημα 1994-1998 και ο υπαρχηγός του εκείνη την εποχή, ο στρατηγός εν αποστρατεία Τσεβίκ Μπιρ. Άλλοι 68 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από το δικαστήριο.

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μετέδωσε ότι οι καταδικασθέντες δεν θα εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή λόγω της μεγάλης τους ηλικίας.

Το 1997, ο πρώτος επικεφαλής μιας ισλαμικής κυβέρνησης στην Τουρκία, ο Νετσμετίν Ερμπακάν, ο πολιτικός μέντορας του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιέστηκε να παραιτηθεί από το εθνικό επιτελείο γενικής άμυνας. Το πραξικόπημα αυτό, το οποίο εκτυλίχθηκε χωρίς προσφυγή στα όπλα, ονομάστηκε «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».

Η δίκη είχε ξεκινήσει το 2013, με 103 κατηγορούμενους στο εδώλιο, όμως ορισμένοι εξ αυτών απεβίωσαν από την έναρξή αυτής της μακράς δικαστικής διαδικασίας.

Α.Σ

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis