Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:49 | 04/05/2020

Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο «παρενοχλούνται» τη τελευταία τριετία οι επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας με τις αλλεπάλληλες και σχεδόν καθημερινές υπερπτήσεις.

Οι παρενοχλήσεις γίνονται με τη παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούν σε κοντινή απόσταση από τα εναέρια μέσα που μεταφέρουν τους Έλληνες αξιωματούχους ή μέσω ασυρμάτου. Στη δεύτερη περίπτωση ακούγονται και οι τουρκικές αμφισβητήσεις και αξιώσεις οι οποίες σχετίζονται είτε με τα όρια του FIR Αθηνών, αν η παρενόχληση σημειώνεται στο νοτιανατολικό Αιγαίο, είτε με επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής στο ανατολικό Αιγαίο.

Χθες το μεσημέρι, 3 Μαΐου, καταγράφηκε άλλη μία παρενόχληση κατά τη διάρκεια επίσκεψης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ στις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες , δίπλα στο ελικόπτερο NH-90 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο .

Πέρυσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, δύο τουρκικά F-4 παρενόχλησαν τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Αγαθονήσι. Ήταν η δεύτερη φορά που οι Τούρκοι παρενοχλούσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είχε προηγηθεί παρενόχληση μέσω ασυρμάτου τον Απρίλιο του 2018 κατά τη μεταφορά του κ. Τσίπρα από τη Ρω στη Ρόδο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι Τούρκοι μετέδιδαν μηνύματα που έκαναν λόγο για παραβίαση του τουρκικού FIR.

Στις 19 Ιουλίου 2017 τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ και Χιούι, που μετέφεραν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τη συνοδεία του από τη Ρόδο στη Σύμη, στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και στη Χίο δέχθηκαν τουρκική παρενόχληση μέσω ασυρμάτου. Όπως είχαν αναφέρει τότε στρατιωτικές πηγές , κατά τη διάρκεια της πτήσης των Σινούκ, οι Τούρκοι μετέδιδαν μηνύματα σχετικά με «αποστρατιωτικοποιημένη» περιοχή, στην οποία τα συγκεκριμένα ελικόπτερα δεν επιτρέπεται να πετούν.

Λίγους μήνες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου 2018, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι οποίοι επισκέπτονταν τη Χίο, τις Οινούσσες και Παναγιά.

Την ίδια μέρα τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη επιδόθηκαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου. Συνολικά 15 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 107 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε 24 παραβιάσεις των κανόνων κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis