Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 20/03/2015

Ενσωματωμένη σε γενικότερο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση από τους βουλευτές, η διάταξη επιτρέπει στην Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) να απαγορεύσει προληπτικά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο για το περιεχόμενο του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι «παραβιάζει την ιδιωτικότητα» ή είναι «προκατειλημμένο ή προσβλητικό»

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης διάταξη που επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ιστότοπο χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, διάταξη ωστόσο που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2014, μετέδωσε ο τουρκικός Τύπος.



Ενσωματωμένη σε γενικότερο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση από τους βουλευτές, η διάταξη επιτρέπει στην Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) να απαγορεύσει προληπτικά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο για το περιεχόμενο του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι «παραβιάζει την ιδιωτικότητα» ή είναι «προκατειλημμένο ή προσβλητικό».

Όπως ορίζει η διάταξη, οι πάροχοι πρόσβασης έχουν τέσσερις ώρες προκειμένου να συμμορφωθούν με την εντολή της ΤΙΒ. Έπειτα, εντός των επόμενων 24 ωρών κατατίθεται προσφυγή ενώπιον δικαστή προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει το μέτρο.

Η ενίσχυση του διοικητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο πυροδοτεί εδώ και πολλούς μήνες τις επικρίσεις των προασπιστών της ελευθερίας του Διαδικτύου και των πολεμίων της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, υπό την υψηλή εποπτεία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το Σεπτέμβριο του 2014, το κοινοβούλιο, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο κυβερνά την χώρα από το 2002 διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, έχει ήδη υπερψηφίσει νομοσχέδιο που προέβλεπε τις διατάξεις που εγκρίθηκαν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο, είχε ακυρώσει αυτήν τη διάταξη, στο όνομα της προστασίας των ατομικών ελευθεριών.

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis