Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:51 | 04/09/2018

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς να συναντήθηκε σήμερα στη Σμύρνη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στην πόλη, ωστόσο ακόμα και την ίδια ώρα η Τουρκία συνέχισε την κλιμάκωση την επιθετικότητάς της στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, τουρκικά αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, προέβησαν σε έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών, καθώς και σε μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Ανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν σε σχηματισμό των τεσσάρων F-16, καθώς και των δύο και τεσσάρων F-4. Εκτός των παραπάνω, δύο κατασκοπευτικά CN-235 προέβησαν σε παράβαση του FIR Αθηνών, στο βορειοανατολικό και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

[custom:google-ads]

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα από Τσαβούσογλου

«Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα», είπε ο Μεβλούτ Τσασβούσογλου στον Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν από τα εγκαίνια του κτηρίου του ανακαινισμένου κτηρίου του Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Και οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα. Στις γλώσσες μας υπάρχουν 5.000 λέξεις. Αυτέ φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Υπάρχουν μέρες που δεν συμφωνούμε, φουρτουνιασμένες μέρες, αλλά βλέπουμε τον διάλογο ως λύση. Δεν είναι μυστικό το ότι διαφωνούμε. Οι προδότες και οι πραξικοπηματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε» ανάφερε το ntv.

Από την δική του πλευρά ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας στο θέμα του πραξικοπήματος ενώ στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναφέρθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρχαν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης και όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε απάντηση.

Το κτίριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα στο eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis