Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 27/07/2015

Η Τουρκία δεν βομβάρδισε θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε χωριό της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, διαψεύδοντας ισχυρισμούς της YPG ότι θέσεις της βομβαρδίστηκαν.


"Οι τουρκικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη έχουν στόχο την εξουδετέρωση απειλών κατά της τουρκικής εθνικής ασφάλειας. Το PYD (το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας), μαζί με άλλα, δεν αποτελεί μέρος των στόχων των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.


Οι κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας και συριακή μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησαν σήμερα την Άγκυρα ότι τουρκικά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον δύο χωριών στη συνοριακή περιοχή Ζουρ Μάγαρ της επαρχίας του Χαλεπίου (βόρεια Συρία) τραυματίζοντας τέσσερις από τους μαχητές τους.


Η YPG είχε καταγγείλει νωρίτερα σήμερα ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις της σε χωριό στα περίχωρα της πόλης Τζαραμπλούς που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία, και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της. "Αντί να επιτίθενται σε θέσεις που έχουν καταλάβει οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτος, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται σε θέσεις μας", είχε ανακοινώσει η YPG.


Μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, πριν από μια εβδομάδα στο Σουρούτς, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία και ορμητηρίων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται τη Λισαβόνα, υποστήριξε σε σημερινή συνέντευξή του στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA πως, μολονότι οι αντάρτες του ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) "ουδέποτε τερμάτισαν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες", η ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει τερματισθεί.

"Ουδέποτε είπαμε ότι η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τερματίστηκε. Ωστόσο το ΡΚΚ ουδέποτε τη σεβάστηκε", τόνισε.

Οι Κούρδοι του ΡΚΚ "εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση στην περιοχή, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία άρχισε να πολεμά το ΙΚ και αύξησαν τις επιθέσεις και την τρομοκρατική τους δράση στην Τουρκία. Για τον λόγο αυτό πρέπει επίσης να πλήξουμε στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ", πρόσθεσε ο υπουργός.


Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP, φιλοκουρδικό), που σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, κερδίζοντας 13% των ψήφων, ότι "συνδέεται με το ΡΚΚ". Το HDP "θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός μεσολαβητής. Αλλά αντ' αυτού, καλεί τους κούρδους πολίτες να οπλιστούν, να διαδηλώσουν, να παραβιάσουν τη δημόσια τάξη".


Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μετάσχει "δυναμικά" στις αεροπορικές επιθέσεις κατά του ΙΚ, αφού επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ, στο νότο, για να πλήξουν τους τζιχαντιστές.


"Συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ και θα ανοίξουμε τις στρατιωτικές μας βάσεις. Η Τουρκία θα μετάσχει δυναμικά στις αεροπορικές επιθέσεις και στη μάχη κατά του ΙΚ. 
Προσπαθούμε να πείσουμε τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού για την ανάγκη μιας αποφασιστικής και συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση και την εξάλειψη του ΙΚ. Το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας", δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
"Μια πολιτική λύση είναι επίσης αναγκαία στη Συρία", διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου αναφέροντας ότι "το (συριακό) καθεστώς είναι η αιτία της παρουσίας του ΙΚ και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και της ριζοσπαστικοποίησης".

 

http://www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis