Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:32 | 15/10/2020

Χαμηλούς τόνους κρατούν στο υπουργείο Άμυνας για το τουρκικό «καψόνι» στο κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, επιβεβαιώνοντας ωστόσο το περιστατικό.

Στρατιωτικές πηγές είπαν στο CNN Greece ότι η Τουρκία καθυστέρησε να δώσει άδεια εισόδου στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος «Νεφέλη», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση προφασιζόμενη σειρά ζητημάτων -όπως για παράδειγμα την ύπαρξη έντονης εναέριας κυκλοφορίας.

Η Άγκυρα φαίνεται πως συνεχίζει τον «πόλεμο νεύρων» στην Ελλάδα, καθώς χθες το βράδυ κράτησε 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος πάνω από τα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, που μετέδωσε πρώτη την είδηση, η Τουρκία αρνήθηκε αρχικά να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Αθήνα.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές Αρχές, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος πλησίαζε στα σύνορα αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπερπτήσης.

Έτσι, το αεροσκάφος με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή για περίπου 20 λεπτά -χρονικό διάστημα κατά το οποίο γίνονταν οι «έντονες», κατά την ΕΡΤ, επικοινωνίες των κυβερνητών του αεροσκάφους με τις τουρκικές Αρχές.

Επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε χθες, Τετάρτη, στο Ιράκ όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Μπαρχάμ Σαλίχ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε και με τον ιρακινό ομόλογό του.

«Είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ ότι η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του στη Βαγδάτη, μετά τη συνάντησή του με τον Φαούντ Χουσεΐν.

Όπως τόνισε κάθε κρίση στην περιοχή, όπως «το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία».

«Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», σημείωσε και προσέθεσε:

«Ωστόσο, καταστήσαμε επίσης ξεκάθαρο ότι διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών».

Πηγή: cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis