Τουρκικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών «σάρωσε» το Αιγαίο

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΕΝΕΠΛΑΚΗΣΑΝ ΣΕ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ
Τουρκικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών «σάρωσε» το Αιγαίο

Μπορεί η φάση αυτή της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» να ολοκληρώνεται σήμερα, τουλάχιστον ως προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει μέχρι και τις 19 Μαΐου στο κεντρικό Αιγαίο, ωστόσο η Τουρκία συνέχισε να προκαλεί και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο ξεκίνησε από τα χαράματα και συγκεκριμένα γύρω στις 2:30 τα χαράματα, όταν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 βγήκε στο Αιγαίο και πραγματοποίησε από μόνο του 27 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Συνολικά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες η Άγκυρα έχει στείλει στο Αιγαίο 4 αεροσκάφη αυτού του τύπου με το τελευταίο να πραγματοποιεί την πτήση του μετά τις 12 το μεσημέρι. Λίγο πριν τις 9 δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και την ίδια στιγμή δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των ελληνικών μαχητικών που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν από το Καστέλι της Κρήτης, με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο newsbeast.gr, η συγκεκριμένη εμπλοκή δεν είχε την ένταση των εμπλοκών των προηγούμενων ημερών. Σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας προχώρησαν και 12 ελικόπτερα S-70 που απονηώθηκαν από τις τουρκικές φρεγάτες.

Γεγονός είναι πάντως πως η κατάσταση στο Αιγαίο θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που υπήρχε και πριν το πραξικόπημα