Η ΕΛ.ΑΣ. εύλογα απαγορεύει και την χρήση… γκλοπ, στους αστυνομικούς που θα συμμετέχουν στα μέτρα των συγκεντρώσεων εργαζομένων, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συσκέψεων αξιωματικών στο Αρχηγείο του Σώματος.
Μοναδικό μέσο αντιμετώπισης και απώθησης ατόμων, που στο «πρόσωπο» των αστυνομικών δυνάμεων βλέπουν την «κακιά κυβέρνηση» και επιτίθενται εναντίον τους, θα είναι η… ασπίδα και η όποια σωματική ρώμη των αστυνομικών. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρούν να αντέξουν την πίεση των συγκεντρωμένων ή επιτιθέμενων. Απόφαση που ουσιαστικά μετατρέπει τις αστυνομικές δυνάμεις σε «σάκο του μποξ» των αντιδράσεων πολιτών στις κυβερνητικές ενέργειες, χωρίς δυνατότητα άμυνας και απώθησης, με τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών να είναι πλέον ορατός.
Η ρητή εντολή για «αχρηστία» του γκλοπ, είναι απόρροια της απόφασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα να απαγορευτεί η χρήση δακρυγόνων και χημικών στις συγκεντρώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.
Από τη στιγμή που οι αστυνομικοί δεν έχουν άλλο μέσο απώθησης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έσπευσαν να επισημάνουν στους επικεφαλής των μέτρων, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, πως η απαγόρευση των χημικών δεν ερμηνεύεται ότι αυτά αντικαθιστούνται από γκλοπ ή άλλα υπηρεσιακά είδη, κάτι που πρέπει να διαβιβάσουν σε όλους του τόνους στο αστυνομικό προσωπικό, που απασχολείται σε μέτρα ασφάλειας συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, από ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, για το περιστατικό της χρήσης χημικών στην πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην Ηρώδου Αττικού.
Αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια συλλογής βιντεοληπτικού υλικού, στοιχείων, αναφορών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ηχητικές διαβιβάσεις από το κέντρο επιχειρήσεων. Από αυτές τις διαβιβάσεις και συνομιλίες του κέντρου με τους επικεφαλής των μέτρων στον τόπο του περιστατικού, προκύπτει η εντολή να μην σπάσει ο αστυνομικός κλοιός όχι όμως για τη χρήση χημικών.
Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για πρωτοβουλία του αστυνομικού που έκανε χρήση για να απεγκλωβίσει τους συναδέλφους του, ενώ εξετάζεται αν δόθηκε κάποια προφορική εντολή από τον επικεφαλής αξιωματικό στο σημείο της έντασης. Θα ακολουθήσει η εξέταση μαρτύρων αστυνομικών από «περιφερειακές» αστυνομικές δυνάμεις, για το αν είδαν ή άκουσαν κάτι που σχετίζεται με το περιστατικό και τελευταίοι θα εξεταστούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι αστυνομικοί της επίμαχης διμοιρίας και εκείνος που έκανε την χρήση, παρότι έδωσε κάποιες πρώτες εξηγήσεις.
Υποστήριξε, πως φοβήθηκε ότι θα αναποδογύριζαν την κλούβα, ότι υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού συνταξιούχων και αστυνομικών, γι αυτό έκρινε πως η περιορισμένη χρήση με ένα δακρυγόνο κόνεως και φυσούνας θα αποσυμπίεζε την ένταση, όπως και έγινε, κάνοντας όμως τις εικόνες των δακρυσμένων ηλικιωμένων να κάνουν τον γύρο του κόσμου, τσαλακώνοντας το κυβερνητικό προφίλ.
Η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση έχει χρονικό περιθώριο περάτωσης 20 ημέρες, αλλά αν διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα ανώτερης πειθαρχικής ποινής κατά τη διάρκειά της, αυτή θα μετατραπεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα πάρει περισσότερο χρόνο η ολοκλήρωσή της.
Στη σχετική διαταγή επισημαίνεται πως πρέπει να «διερευνηθεί ενδελεχώς η υπόθεση και καταλογισθούν σε συντρέχουσα περίπτωση ανάλογες πειθαρχικές ευθύνες κατά παντός και με οποιοδήποτε τρόπο υπαίτια εμπλεκόμενου στην υπόθεση αυτή αστυνομικού δικαιοδοσίας μας και για οποιοδήποτε παράπτωμα προκύψει κατά την πορεία της διοικητικής ανάκρισης. Αν κατά την πορεία της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, διαπιστωθεί η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος που επισύρει την επιβολή ανώτερης πειθαρχικής ποινής να μας αναφέρετε σχετικά, προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοση διαταγής διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η Π.Δ.Ε. να μας υποβληθεί εντός 20 ημερών».
thetoc.gr