Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:42 | 30/06/2015

Ο βουλευτής του προοδευτικού, φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας   HDP (''Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών'') κ.  Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και ζήτησε να αναλάβει η Τουρκία το χρέος ύψους 1,6 δισ δολαρίων της Ελλάδας ή να δώσει άτοκο δάνειο. ( σ.σ. Προφανώς μιλά για το ποσό 1,53 δισ. ευρώ που η Αθήνα πρέπει  να πληρώσει στο ΔΝΤ την Τρίτη 30 Ιουνίου). 


Ο κ. Κιουρκτσού, που είναι βουλευτής Σμύρνης - και είχε έρθει πρόσφατα στην Αθήνα και μίλησε στο Φεστιβαλ Αντίστασης (Resistance Festival 2015) -  σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στη Βουλή είπε πως η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ προστατεύουν τα συμφέροντα όχι της Ελλάδας αλλά του χρήματος και ότι για αυτό ασκούν πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.


Ο βουλευτής του HDP, που στις τελευταίες εκλογές πήρε 13%, αφού επεσήμανε πως καλούν την τουρκική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, είπε:
« Η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή θα είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορεί να κάνει στη γείτονα της, στις δύσκολες μέρες που περνά. Ως αντάλλαγμα θα κερδίσει τη φιλία του ελληνικού λαού και θα δημιουργηθεί ευκαιρία για να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο. Η ανθρωπιστική βοήθεια που έκανε η Τουρκία σε διεθνή ιδρύματα, το 2013 ανέρχεται στα 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τη βοήθεια αυτή. Μπορεί να κάνει αυτό μάλιστα και με άτοκο δάνειο».
Κληθείς τελος να απαντήσει σε ερώτηση αν στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, διατυπώθηκε τέτοιο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση είπε «δεν ζητά τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ από εμάς. Είναι όμως καθήκον μα να κάνουμε αυτό, χωρίς να το ζητήσουν». 


Ποιός είναι

Ο κ. Ερτουγρούλ Κιουρκτσού (Ertuğrul Kürkçü) είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αριστερού κινήματος στην Τουρκία.  Γεννήθηκε το 1948 και σε πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τη θυελλώδη δεκαετία του ’60, ξεκόβοντας από την παραδοσιακή αριστερά. Στις 18 Οκτώβρη του 1970 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ένωσης της Επαναστατικής Νεολαίας (DEV-GENÇ), την βασική οργάνωση του αριστερού/κομουνιστικού φοιτητικού κινήματος.  Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971 ανέκοψε αυτή τη διαδικασία.Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 συμμετείχε στη δημιουργία του τουρκικού λαϊκού μετώπου για την απελευθέρωση (THKP-C) μια από τις τρεις βασικές οργανώσεις ένοπλου αντάρτικου της Τουρκίας. Την δεκαετία του 70 επίσης κατά την διάρκεια της τουρκικής χούντας πήρε μέρος στην απαγωγή δύο τεχνικών του NATO, και στόχευε στην ανταλλαγή τους με φυλακισμένους αγωνιστές. Η χούντα «απάντησε» βομβαρδίζοντας το κρησφύγετο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο όλοι, πλην του κ. Κιουρτσιού (Μάρτιος του 1972) . Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση - πέρασε τότε 14 χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε το 1986, κατά τη διάρκεια αλλαγών στον νόμο. Μετά την αποφυλάκισή του ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «Σοσιαλισμός και κοινωνικοί αγώνες». Συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα συμμετέχοντας στη δημιουργία του  Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης-ÖDP και στη συνέχεια του SYKP (Κόμμα για την Ανασύνθεση και τον Σοσιαλισμό), με το οποίο ξεκίνησε την δημιουργία του συνασπισμού για «Ειρήνη, Δημοκρατία και Εργασία» μαζί με το Κουρδικό κόμμα (BDP). Εξελέγη βουλευτής και συμμετείχε σε επιτροπές δικαιωμάτων στη βουλή.Το 1997 καταδικάστηκε εκ νέου σε 10 χρόνια φυλάκιση για τη μετάφραση «ανατρεπτικών» κειμένων, αλλά τελικά η ποινή ακυρώθηκε.  Το 2013-14 έγραψε τα βιβλία «Παρακολουθώντας τα γεγονότα της εξέγερσης» και «Πρακτικά μυαλά και ο ενθουσιασμός της θεωρίας»Τέλος, συνέβαλλε καθοριστικά στην εξέλιξη αυτού του συνασπισμού οργανώσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)- ήταν ο πρώτος πρόεδρός του μέχρι πέρυσι, οπότε αποσύρθηκε μαζί με την παλιά ηγεσία για να δώσει τη θέση του στη νέα γενιά . Το κόμμα αυτό πήρε 13% στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 εκπροσωπώντας ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και του κουρδικού λαού.  

Τι πιστεύει για ΣΥΡΙΖΑ -ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τον περασμένο Μάρτιο σε συνέντευξη που είχε δύσει στο  σάιτ  rednotebook είχε απαντήσει και σε ερώτηση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ:
-Τελευταία ερώτηση : Πως βλέπετε την καινούργια σχέση που χτίζεται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το HDP;
Ε.Κ.:Για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια σχέση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ως υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ÖDP παρακολουθούσα και συμμετείχα σε συνέδρια από την εποχή του Συνασπισμού. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς συντρόφους, διότι τότε ο Συνασπισμός ήταν, με μια έννοια, το αδερφό κόμμα του ÖDP. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, είναι το αδερφό κόμμα του HDP. Έτσι, είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είναι πολύ ιδιόμορφο με τον ΣΥΡΙΖΑ, το HDP, το Front de Gauche, το Die Linke, το Podemos, το Εργατικό κόμμα Βραζιλίας, είναι το ότι μέχρι πρότινος ανήκαν στην οικογένεια των κομμάτων της κοινωνικής αντιπολίτευσης με ταξικά χαρακτηριστικά, πλουραλισμό, παλεύοντας για τα δικαιώματα όλων των καταπιεσμένων. Η τουρκική αριστερά είναι πολύ κοντά στην ελληνική. Βλέπουμε, λοιπόν, πως αυτό είναι το μέλλον του δικού μας κόμματος.
Μολαταύτα, η Τουρκία είναι μια διαφορετική χώρα, σαφώς πιο συντηρητική, εμείς εμπνεόμαστε από το δικό σας παράδειγμα και έχω πολλές προσδοκίες από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο οι σχέσεις μας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνονται όλο και πιο δυνατές. Σε αυτό το σημείο θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους παλιούς συντρόφους μου, όπως είναι ο Πάνος Τριγάζης, και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα. Τώρα έχουμε τη μόνη κυβέρνηση στον κόσμο που είναι τόσο κοντά στο κόμμα μας και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους. Στο μέλλον, η Ελλάδα και η Τουρκία, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και του HDP θα δώσουν λύση στα ζητήματα τόσων χρόνων και θα χτίσουν πραγματικά τη φιλία μεταξύ των λαών μας.

http://www.onalert.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis