Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:04 | 30/03/2021

Συνηθίζεται να τις αποκαλούμε «το αδύναμο φύλο». Άσχετα αν αντέχουν τους πόνους της γέννας, τους οποίους οι άνδρες δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Ακούν στο δρόμο υποτιμητικά σχόλια, ειδικά για την οδήγηση. Τι σημασία έχει που οι άνδρες προκαλούν τα περισσότερα ατυχήματα και δει τα θανατηφόρα…

Αμφισβητείται η ικανότητά τους να ηγηθούν. Τι σημασία έχει αν μερικές από τις πιο «βαριές» καρέκλες στον κόσμο τις καταλαμβάνουν γυναίκες, και μάλιστα, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Κι όμως, το «αδύναμο φύλο» μόνο αδύναμο δεν είναι και μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε θέσεις ευθύνης και σε θέσεις που απαιτούν τόσο πνευματική όσο και φυσική δύναμη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κα Βασιλική Χαρελά, υπαξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλονίκη, την οποία εντοπίσαμε πρόσφατα λόγω των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν για τα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων της πυροσβεστικής.

Όχι, δεν κάνει υπηρεσία γραφείου. Όχι δεν είναι τοποθετημένη στο Αρχηγείο.

Υπηρετεί στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, ενώ στο παρελθόν (είναι στο Σώμα από το 2001), έχει υπηρετήσει και σε άλλες πυροσβεστικές (μάχιμες) μονάδες τις Μακεδονίας.

Και καθώς υπάρχει μία αμφισβήτηση για το κατά πόσον μία γυναίκα μπορεί να ανταποκριθεί στη μάχιμη πυρόσβεση, η οποία απαιτεί και σωματική δύναμη, η κα Χαρελά κατά τις αντιπυρικές περιόδους του 2019 και του 2020 (Μάιο έως Οκτώβριο) ήταν στο Πεζοπόρο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αναλαμβάνει επιχειρήσεις πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Ναι, είναι αυτοί οι περίεργοι «τύποι» που τρέχουν μέσα στα βουνά με τις μάνικες να σβήσουν τις φωτιές, κόβουν με τσεκούρια και αλυσοπρίονα κορμούς που εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων, κουβαλούν μεγάλα βάρη λόγω του ιδιαίτερου εξοπλισμού που απαιτείται κ.λπ.

Κάνουν δηλαδή αυτά που σε εμάς τους μέσους ανθρώπους «θα έβγαινε η γλώσσα»!

Παράλληλα, τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιπες γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος είναι σύζυγοι και μαμάδες, έχουν δηλαδή επιπλέον ευθύνες εκτός του επαγγέλματός τους.

Ίσως αυτή η ιδιαίτερη δύναμη που διαθέτουν ώστε να ανταποκρίνονται σε πολλαπλούς απαιτητικούς ρόλους, να είναι και ο λόγος που οι συνάδελφοι της κας Χαρελά την εξέλεξαν 1η σε ψήφους στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων, ενώ στο παρελθόν υπήρξε Αντιπρόεδρος στην Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μακεδονίας.

Βλέπετε, οι άνδρες που εργάζονται μαζί με γυναίκες σε απαιτητικά επαγγέλματα, μπορούν να κρίνουν καλύτερα από ορισμένους οι οποίοι έχουν διατηρήσει παρωχημένες αντιλήψεις τόσο για τις ικανότητες όσο και για τους ρόλους που οι γυναίκες μπορούν να αναλάβουν.

Και όταν οι άνδρες αυτοί αποφασίζουν να ορίσουν μία γυναίκα να τους εκπροσωπήσει, πιστέψτε με, είναι έξυπνοι.
Γιατί εκτός των άλλων, οι γυναίκες διαθέτουν και τη «γυναικεία διαίσθηση». Κοινώς, στον ανταγωνισμό με τους άνδρες έχουμε «φάει γκολ από τα αποδυτήρια».

Συγχαρητήρια στην κα Χαρελά και σε όλες τις γυναίκες της πυροσβεστικής και των σωμάτων ασφαλείας!

Ηλίας Ψυχογιός

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis