Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 16/10/2019

Eπί ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάσθηκαν οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών δυνάμεων και διπλασιάσθηκαν εκείνες εναντίον δημόσιων κτιρίων και γραφείων κομμάτων. «To Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. – με το «αλμανάκ» των επιθέσεων των αντιεξουσιαστών στην Αττική την τελευταία 15ετία – που αναδεικνύουν με τον πιο καταφατικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την ανομία που επικράτησε την πενταετία 2015-2019 κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη πενταετία, σημειώνονταν περίπου 300 επιθέσεις. Δηλαδή σχεδόν μία κάθε ημέρα…

Εντείνουν τη δράση τους

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί σε υψηλόβαθμα στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη η πύκνωση της δράσης του «Ρουβίκωνα» που έχει προχωρήσει μέσα σε τέσσερις ημέρες σε τρεις εφόδους – «παρεμβάσεις» στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ, στο Γηροκομείο Βόλου αλλά και στο υπουργείο Εργασίας.

Οι διωκτικές Αρχές δεν έχουν θορυβηθεί μόνο από την αύξηση των εφόδων του «Ρουβίκωνα» έπειτα από μια περίοδο σχετικής αδράνειας, ούτε κι από τις αναφορές μελών του ότι «οι σύντροφοι είναι με τα όπλα πάρα πόδα για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια», ούτε και από την προαναγγελία εκδηλώσεων για «άνοιγμα στην κοινωνία», αλλά και τη δημιουργία ιστοτόπου με ανάλυση των ενεργειών του κ.λπ. Προβληματισμό προκαλούν πληροφορίες ότι στις αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται προτεινόμενη από την ΕΛ.ΑΣ. διάταξη που εθεωρείτο ότι μπορούσε να περιορίσει τη δράση των επονομαζόμενων ακτιβιστών των Εξαρχείων. 

Μία επίθεση κάθε δύο ημέρες

Με βάση λοιπόν τα επίσημα – όσο και άγνωστα μέχρι σήμερα – στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., συνολικά την περίοδο 2005-2019 σημειώθηκαν 2.092 επιθέσεις αντιεξουσιαστών! Από τις οποίες οι 1.223, ποσοστό 59%, σημειώθηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, την περίοδο 2007-2014 σημειώνονταν κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 55 επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων, ενώ την περίοδο 2015-2019 ο αριθμός αυτός ετησίως εκτοξεύθηκε στις 147. Δηλαδή σχεδόν μία επίθεση κάθε δύο ημέρες εναντίον αστυνομικών, που είχαν μετατραπεί σε «στόχους» επιδρομών, κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων. Επιπλέον την περίοδο προ ΣΥΡΙΖΑ σημειώνονταν, κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο 51 επιθέσεις εναντίον δημόσιων κτιρίων και πολιτικών σχηματισμών κι αυτός ο αριθμός ανήλθε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Τσίπρα σε 98. 

Με τον αριθμό των συλλήψεων των δραστών να είναι σχεδόν ο ίδιος (περίπου 50 ετησίως). Παρότι επί ΣΥΡΙΖΑ τα αδικήματα είχαν γίνει τριπλάσια, συλλαμβανόταν περίπου ένα άτομο για κάθε έξι επιθέσεις σε αστυνομικούς ή κρατικά κτίρια! Χαρακτηριστικό των διαφοροποιήσεων είναι ότι ενώ το 2010 είχαν υπάρξει 27 επιθέσεις κατά αστυνομικών, 35 κυβερνητικών κτιρίων και είχαν συλληφθεί 73 άτομα, ο αριθμός αυτός έφτασε το 2018, λόγω της παραχωρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε συνολικά 293 επιθέσεις με 46 συλλήψεις! Ισως το ακόμη πιο ενδεικτικό είναι ότι κάθε χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν υπερδιπλάσια περιστατικά βίας από εκείνα που είχαν καταγραφεί την περίοδο 2008-2009 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα τεράστια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Δυσκολίες στη στελέχωση μονάδων

Η ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν τον τελευταίο καιρό επιχειρεί να περιορίσει τις επιθέσεις κατά αστυνομικών με την οργάνωση ομάδων συλλήψεων κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ ή άλλες στατικές δυνάμεις. Ωστόσο η στελέχωση και η δράση αυτών των ομάδων παρουσιάζονται προβληματικές. Πολλοί αστυνομικοί είναι διστακτικοί, αιφνιδιάζονται ή υπάρχουν επιχειρησιακά προβλήματα. Ο τελευταίος σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει την επανενεργοποίηση της Ομάδας Δέλτα πιθανόν με μικρότερο αριθμό μοτοσικλετιστών, ώστε να προχωρούν σε σχετικές ενέργειες στο κέντρο της Αθήνας, και με τη συνδρομή σε δεύτερη φάση των ΟΠΚΕ. Ομως υπάρχει σχετική αβεβαιότητα, ενώ κριτήριο φαίνεται ότι θα είναι και η παράδοση σχετικού επιδόματος στους αστυνομικούς που θα κληθούν να ενισχύσουν αυτή την υπηρεσία.

Προβληματισμός για «Ρουβίκωνα»

Ζητούμενο είναι και η δράση του «Ρουβίκωνα» που έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2015 σε περίπου 170 εφόδους σε δημόσια κτίρια, πρεσβείες, εταιρείες, γραφεία γιατρών κ.λπ. Σε βάρος των μελών του «Ρουβίκωνα» έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 70 δικογραφίες και έχουν γίνει περίπου 400 συλλήψεις και προσαγωγές, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στη δράση της οργάνωσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. στις προτάσεις που είχε υποβάλει προ τριμήνου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο μεταβολής του νέου Ποινικού Κώδικα, ζητούσε «με φυλάκιση έως τρία έτη να τιμωρείται ο υπαίτιος – μέλος ένωσης και οργάνωσης που δημιουργήθηκε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται φθορά ξένης ιδιοκτησίας (δημοσίων ή ιδιωτικών εγκαταστάσεων), διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και παρακώλυση των συγκοινωνιών και διατάραξη της οικιακής και κοινής ειρήνης και παρακώλυση της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων». 

Στόχος αυτής της «φωτογραφικής» αλλαγής ήταν να ενταχθούν στον νόμο περί «εγκληματικής οργάνωσης» και να θεωρούνται πλημμέλημα οι επιθέσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, η παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλες ενέργειες στις οποίες προχωρεί ο «Ρουβίκωνας». Με δεδομένο ότι για αυτά τα αδικήματα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης των υπαιτίων.

Κάτι που δεν συνέβαινε με τα προγενέστερα νομοθετήματα που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα για τα μέλη του «Ρουβίκωνα». Ομως υπάρχουν πληροφορίες ότι τελικώς αυτή η αλλαγή δεν θα προωθηθεί, μεγεθύνοντας τον προβληματισμό των διωκτικών αρχών για τον χειρισμό της δράσης της εν λόγω πολυμελούς ομάδας.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis