Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 25/08/2016

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η έρευνα των δικαστικών Αρχών, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία –αλλά και οι υπεύθυνοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί– για την οποία, για 14 χρόνια μετά την παραγγελία του συστήματος αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+, η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία, η Raytheon,ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, παρότι έχει πάρει περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνουμε ότι η ανάδοχος εταιρεία Raytheon είχε αντιπρόσωπο στην Ελλάδα την εταιρεία AXON.

Η έρευνα διατάχθηκε κατόπιν της κατάθεσης του σχετικού φακέλου στη Βουλή, από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο,το 2010, οπότε και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία από την (τότε) υποεπιτροπή εξοπλισμών.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Raytheon όφειλε να εγκαταστήσει το σύστημα στα 60 (50+10) μαχητικά F-16 της παραγγελίας των ετών 1999-2000, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια τα πανάκριβα και πλέον σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+, τα οποία αποτελούν και την κύρια δύναμη των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ για αποστολές αναχαίτισης, να στερούνται ικανού συστήματος αυτοπροστασίας.

Ανεξάρτητα από την πορεία των ερευνών της Δικαιοσύνης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, ύστερα από πιέσεις της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει ενεργοποιηθεί μια νέα  συμφωνία-σύμβαση. Έχει γίνει η εγκατάσταση ενός προηγμένου συστήματος αυτοπροστασίας σε περίπου δέκα μαχητικά αεροσκάφη, που οι χειριστές βεβαιώνουν ότι είναι αξιόπιστο. Ωστόσο, προέκυψαν και νέα προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως, οι εργασίες έχουν ανασταλεί και πάλι και περίπου 50 μαχητικά αεροσκάφηF-16, περιμένουν να «φορέσουν» το αναγκαίο σύστημα αυτοπροστασίας.

* Από το ένθετο ΜΑΡΣ που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 20/08/2016

www.paraskhnio.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις βάσεις για την Σχολή Αξιωματικών και την Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis