Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:04 | 27/11/2016

Μέσα στο καλοκαίρι στις φυλακές Κορυδαλλού και Διαβατών παρουσιάστηκε σε συγκεκριμένους κρατούμενους το «βραχιολάκι». Ηταν ακόμη μία προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διάδοση του μέτρου ηλεκτρονικής επιτήρησης που μέχρι τότε είχε ελάχιστη αποδοχή. Τον περασμένο Μάρτιο μόλις δύο υπόδικοι το είχαν φορέσει, τη στιγμή που έπρεπε να φτάνουν τους 50 για να είναι οικονομικά βιώσιμη η πιλοτική εφαρμογή του. Είχαν προηγηθεί η αποστολή εγκυκλίων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ενημερώσεις σε Πρωτοδικεία και δικηγορικούς συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε εκδήλωση οι παρουσιαστές ήταν σαφείς: εάν κοπεί ο ιμάντας που συγκρατεί τη συσκευή στον αστράγαλο του επιτηρούμενου, αμέσως ειδοποιείται ηλεκτρονικά το κέντρο παρακολούθησης.

Αυτό το σύστημα δοκιμάστηκε τελικά στην πράξη το Σάββατο της 19ης Νοεμβρίου. Δύο λεπτά πριν από τις επτά το απόγευμα, 43χρονη υπόδικη παραβίασε τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί στο κέντρο της Αθήνας. Το βραχιολάκι βρέθηκε με κομμένο τον ιμάντα στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και τα ίχνη της έκτοτε χάθηκαν. Η υπόδικη είναι μία εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της μη απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο από τις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power. Μάλιστα δύο συγκατηγορούμενοί της ήταν οι πρώτοι υπόδικοι στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Μικροτσίπ και οπτικές ίνες

Η συσκευή στο «βραχιολάκι» περιέχει μικροτσίπ που συνδέεται με σύστημα γεωεντοπισμού (GPS). Σε περίπτωση απώλειας σήματος άνω των πέντε λεπτών, βάσει των κανονισμών, η εταιρεία G4S (ανάδοχος του μέτρου στην Ελλάδα) τηλεφωνεί στην οικία του επιτηρουμένου. Σε αντίστοιχες εφαρμογές στο εξωτερικό, ειδικό λογισμικό αναγνώρισης φωνής πιστοποιεί εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Εάν ο επιτηρούμενος έχει άδεια να κινείται σε συγκεκριμένη ζώνη-περιοχή, τότε ειδοποιούνται οι Αρχές εφόσον η απώλεια σήματος ξεπεράσει το ένα λεπτό. Ο ιμάντας που προσαρμόζει τη συσκευή στον αστράγαλο ή στον καρπό έχει οπτικές ίνες (πολύ λεπτά καλώδια) που εφόσον κοπούν ενημερώνεται η ανάδοχος εταιρεία.

«Δεν “ξεγελάστηκε” το βραχιόλι. Δεν πρόκειται άλλωστε για κατασταλτικό μέτρο, δεν είναι χειροπέδες» λέει στην «Κ» εκπρόσωπος της G4S, προσθέτοντας ότι υποχρέωση της εταιρείας είναι η άμεση ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών μόλις υπάρξει παραβίαση του μέτρου. «Το σύστημα στηρίζεται στην αρχή της εμπιστοσύνης. Σε καμιά χώρα που έχει χρησιμοποιηθεί δεν είναι άθραυστο ή άτρωτο. Μόλις κάποιος όμως επιχειρήσει να το κόψει ή βγει εκτός εμβέλειας ενεργοποιείται ο συναγερμός», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης.

Μαζί με την περίπτωση της 43χρονης συνολικά 11 «βραχιολάκια» έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε υπόδικους ή κρατουμένους. Μέχρι τη 19η Νοεμβρίου τα 9 ήταν ενεργά, καθώς σε δύο περιπτώσεις είχαν λήξει οι περιοριστικοί όροι. Το μέγιστο ημερήσιο κόστος για κάθε επιτηρούμενο είναι 12,92 ευρώ. Προκειμένου να είναι βιώσιμη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, το Δημόσιο καλύπτει το κόστος για όσους επιτηρουμένους υπολείπονται μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 50.

Λίγοι επιτηρούμενοι

«Το σύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα είναι πανομοιότυπο με άλλες χώρες. Η ίδια εταιρεία το τρέχει και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει καμία πρωτοτυπία», λέει ο κ. Φυτράκης. Από τους 8 επιτηρουμένους που φορούν πλέον το «βραχιολάκι», υπάρχουν και ορισμένοι που λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις τους επιτρέπεται να κινούνται σε συγκεκριμένη ζώνη. Θα πρέπει εντός καθορισμένου χρόνου όμως να μεταβούν από τη φυλακή στο ίδρυμα φοίτησής τους κατά τις ημέρες μαθημάτων.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου δεν είχαν παρουσιαστεί ιδιαίτερες δυσκολίες, πέρα από ανησυχίες για απώλεια σήματος εάν έβγαινε κάποιος επιτηρούμενος στο μπαλκόνι του σπιτιού του.

«Ούτως ή άλλως είμαστε σε πιλοτική φάση, καταγράφουμε αδυναμίες και προβλήματα. Από την παραβίαση που συνέβη θα διδαχθούμε πολλά, θα δούμε εάν δεν έγινε κάτι όπως έπρεπε», λέει ο κ. Φυτράκης. «Το πρόβλημα όμως είναι ότι μέχρι στιγμής είναι μικρός ο αριθμός των επιτηρουμένων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλο όγκο παρατηρήσεων για να τις αξιοποιήσουμε».

Σκοπός της ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν είναι μόνο μελλοντικά η αποσυμφόρηση των φυλακών. Οπως είχε δηλώσει παλιότερα στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Η διαφορά είναι ότι αντί να έχουμε 100 αστυνομικούς να φυλάνε έναν άνθρωπο, έχουμε ένα τεχνικό μέσο που διασφαλίζει τη συνεχή τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού». Η πρόσφατη παραβίαση του «βραχιολιού» από τη 43χρονη υπόδικο δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνέχεια του μέτρου. Οπως ανακοίνωσε, άλλωστε, το υπουργείο Δικαιοσύνης: «Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως».

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis