Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:45 | 04/03/2017

«Την έκαψα γιατί δεν μπορώ τους εθνικιστές. Τους άλλους δύο δεν τους ήξερα. Μόλις με είδαν να βάζω φωτιά στη σημαία ήρθαν κοντά μου. Έβγαζαν φωτογραφίες και selfie για να περηφανεύονται στη συνέχεια ότι συμμετείχαν. Ζητάω συγνώμη από τους γονείς μου για αυτό που έκανα» φαίνεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ο 21χρονος, ο οποίος κατηγορείται μαζί με έναν ακόμη 20χρονο Έλληνα και έναν 21χρονο Αλβανό, για το κάψιμο της Ελληνικής Σημαίας κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια, στην 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο νεαρός δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές, δεν είχε προσαχθεί, ούτε συλληφθεί ποτέ. Οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν καταγράψει τη παρέα των νεαρών στην πλαϊνή είσοδο του πανεπιστημιακού ιδρύματος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων να βγάζουν έναν αναπτήρα και προκλητικά να βάζουν φωτιά στην Ελληνική Σημαία, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τις αστυνομικές δυνάμεις για να το αποτρέψουν. Στη συνέχεια είχαν μπει στο Πολυτεχνείο.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι αστυνομικοί έγιναν αποδέκτες πληροφοριών για τους συγκεκριμένους υπόπτους και ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό τους και την στοιχειοθέτηση κατηγοριών σε βάρος τους. Στο σπίτι του νεαρού δεν εντοπίστηκαν ρούχα που φορούσε την επίμαχη μέρα, ωστόσο ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του, ενώ στα σπίτια των συγκατηγορούμενών του βρέθηκαν κουκούλες, μάσκες, έντυπο υλικό του αντιεξουσιαστικού χώρου, μαχαίρι και εκτοξευτήρας φωτοβολίδων.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 19 ατόμων, κατηγορούμενων -κατά περίπτωση- για προσβολή συμβόλων του Ελληνικού Κράτους, εμπρησμό, έκρηξη απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, παράβαση του Νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών, περί όπλων και για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων και της Νέας Σμύρνης.

Οι δύο συλληφθέντες στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος των 19 ατόμων, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Ο φυλακισμένος «δάσκαλος»

«Ποινικό» μέντορα είχε ένας από τους τρεις νεαρούς, που έβγαζε selfie όταν συμμετείχε στο κάψιμο της Ελληνικής Σημαίας. Ο 20χρονος είχε συχνές επικοινωνίες με έναν έγκλειστο φυλακών, ο οποίος τον καθοδηγούσε στην διάπραξη ληστειών και κλοπών από σπίτια για να έχει μεγαλύτερα… έσοδα.

          Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ, φέρεται να λέει στον νεαρό αντιεξουσιαστή πως δεν χρειάζεται να ζητά μικροποσό από τον πατέρα του για χαρτζιλίκι όταν από μια ληστεία μπορεί να βγάλει πάνω από 3.000 ευρώ. Ο ποινικός φαίνεται να του έδινε «συμβουλές» για το πώς θα κάνει καλή κατόπτευση του στόχου και πως θα εισβάλει σε σπίτια. Οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν ακόμη ποιος είναι ο ποινικός, ξέρουν όμως πως πρόκειται για κρατούμενο φυλακών της επαρχίας. Σε κάποιες από τις επικοινωνίες γινόταν διάλογος για το εμπόριο ναρκωτικών στα Εξάρχεια, με τον ποινικό όμως να προτιμά της ληστείες καθώς ήταν πιο προσοδοφόρες.

          Σε αντίθεση με τον 21χρονο, που δεν είχε απασχολήσει τις αρχές, αλλά ήταν αυτός που ομολόγησε πως έκαψε την σημαία, ο 20χρονος συγκατηγορούμενός του, ήταν θαμώνας των Εξαρχείων και έπαιρνε τακτικά μέρος σε επεισόδια στην οδό Στουρνάρη και σε επιθέσεις εναντίων αστυνομικών δυνάμεων.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis