Το «Barbaros» και τέσσερα πολεμικά πλοία μπήκαν στην κυπριακή ΑΟΖ

Το «Barbaros» και τέσσερα πολεμικά πλοία μπήκαν στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι. Όπως μεταδίσουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει εισέλθει στο οικόπεδο 4 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συνοδευόμενο από τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν αναμένεται πάντως να προχωρήσει προς το οικόπεδο 10, όπου συνεχίζεται η γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil. Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Άγκυρα να μην τολμήσει να εμφανιστεί στην περιοχή, όπου διεξάγει έρευνες ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αυτό θεωρείται ως απάντηση στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, φαίνεται ότι η Άγκυρα, μην μπορώντας να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή έχει αρχίσει τις έρευνες στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, επιλέγει να συνεχίσει το παιχνίδι των προκλήσεων εις βάρος της Κύπρου.Το «Barbaros» επέλεξε το οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και έχει αμφισβητηθεί από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μικρή απόσταση παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr/