Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:31 | 09/01/2017

Στροφή στο... έγκλημα φαίνεται ότι έχουν κάνει οι γυναίκες στη χώρα μας, με το «αδύναμο φύλο» να εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο σε αδικήματα κατά της ζωής και δη σε ανθρωποκτονίες.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν καθαρά μία αυξητική τάση στη συμμετοχή των γυναικών σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών από πρόθεση, ιδιαίτερα από το 2012 και μετά, γεγονός που καταδεικνύει τις αλλαγές που έχουν γίνει στον κοινωνικό ιστό τα τελευταία χρόνια.

Εάν και τα εγκλήματα κατά της ζωής γενικότερα παρουσιάζουν πτωτική τάση από το 1987 μέχρι σήμερα στη χώρα μας, εντούτοις όσον αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση η τάση είναι ανοδική.

Μελέτη

Η έρευνα της εγκληματολόγου Μάρθας Λεμπέση για λογαριασμό του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (όπως δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική περιοδική επιθεώρηση εγκληματολογίας και ποινικής Δικαιοσύνης Crimetimes) μελέτησε τα στοιχεία που είχε συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία 17 χρόνια, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την εγκληματικότητα στη χώρα μας με βάση τα δεδομένα των υπόπτων ή κατηγορουμένων που συνελήφθησαν τις -σχεδόν- δύο τελευταίες δεκαετίες. «Στο χρονικό ανάπτυγμα της περιόδου που εξετάζουμε», αναφέρει η κ. Λεμπέση, «διαπιστώνεται πτωτική πορεία στη μορφή αυτής της ακραίας βίας κατά του προσώπου με τάση σταθεροποίησης, αλλά και μικρή διαφοροποίηση (υποψία ανόδου) την τελευταία διετία».

Οι αριθμοί που εμφανίζονται στη στατιστική της Αστυνομίας καταγράφουν 1.663 αδικήματα το 1987 και μόλις 544 το 2015.

Στα εγκλήματα κατά της ζωής, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα κατατάσσονται οι ανθρωποκτονίες από αμέλεια ή από πρόθεση, η ανθρωποκτονία με συναίνεση, η παιδοκτονία, η σωματική βλάβη νεογνού, η παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής και η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης.

Από 30-59 ετών
Η μεγαλύτερη έξαρση των εγκλημάτων κατά της ζωής παρουσιάστηκε το 1998 με 2.059 αδικήματα, με τους άνδρες-δράστες να παραμένουν «ψηλά» ως πρωταγωνιστές και τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από τα 30 έως τα 59 έτη.

Η ανθρωποκτονία από πρόθεση όμως -είτε τετελεσμένη είτε σε απόπειρα- φαίνεται ότι καταγράφει τη δική της ξεχωριστή πορεία, αφού εάν απομονωθεί από τα άλλα εγκλήματα, παρουσιάζει αυξητική τάση, κυρίως στις απόπειρες.

Το 1987, οι αριθμοί στη στατιστική της Αστυνομίας για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας (σε απόπειρα ή τετελεσμένο) κατέγραψαν 156 αδικήματα και σχεδόν τα διπλάσια, 280, το 2015. Η μεγαλύτερη καταγραφή παρουσιάζεται το 2013 με συνολικά 364 αδικήματα, αριθμούς που η Αστυνομία συνάντησε το 1997 (350) και το 1998 (344). Από το 2012 και μετά η συμμετοχή των γυναικών στις ανθρωποκτονίες από πρόθεση αυξάνεται κατά 22%, ενώ αυξητική τάση εμφανίζεται και στη συμμετοχή των αλλοδαπών.

Και τον χρόνο που πέρασε όμως πιστεύεται ότι οι αριθμοί θα είναι το ίδιο αυξημένοι αναφορικά με τις ανθρωποκτονίες, αφού αυτές συνδέονται συνήθως με εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, ληστείες κ.λπ.

Ο ρόλος των γυναικών
Το στάτους των γυναικών τα τελευταία 15 με 20 χρόνια είναι πολύ διαφορετικό, αφού εμπλέκονται ενεργά στην κοινωνική και επαγγελματική αρένα, αποκτούν υψηλές θέσεις και ως εκ τούτου μπορούν να εμπλακούν ευκολότερα απ' ό,τι στο παρελθόν σε ποινικά αδικήματα. Ο ρόλος τους συνήθως είναι συμμετοχικός, εάν και στα εγκλήματα πάθους ή εκδίκησης γίνονται πρωταγωνίστριες.Τα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ μεγαλύτερα λένε οι νομικοί.

Αντίθετα, οι αριθμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στις μουσουλμανικές χώρες, στις χώρες δηλαδή όπου οι γυναίκες όχι μόνο δεν χειραφετήθηκαν, αλλά είναι ουσιαστικά υπόδουλες στον σύζυγο.

«Οπου η ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας είναι ...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα  www.ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis