Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:30 | 06/07/2017

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχει ένας αστυνομικός είναι η αντιμετώπιση της συνεχόμενης κούρασης που έχει! Συχνά οι αστυνομικοί εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, με αποτέλεσμα να νιώθουν συνέχεια εξαντλημένοι και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν τελικά στις ανάγκες και απαιτήσεις του επαγγέλματος τους.

Το Policenet.gr παραθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.thebalance.com.

Η επιβολή του νόμου, από τη φύση της, απαιτεί από την αστυνομία και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να εργάζονται όλες τις ώρες της νύχτας. Προκειμένου να διατηρηθεί μια ασφαλής κοινωνία και να παραμείνουν ενεργητικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, τα αστυνομικά τμήματα και τα γραφεία των σερίφηδων απαιτείται να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Οι διακοπές, οι νύχτες και τα σαββατοκύριακα δεν αποτελούν παρά μια ακόμη μέρα στη δουλειά για τους περισσότερους αστυνομικούς. Μια άσχημη παρενέργεια αυτών των πολλών και ανώμαλων ωρών εργασίας είναι βέβαια η κόπωση.

Ποιες είναι οι συνέπειες των κουρασμένων αστυνομικών και τι μπορούν να κάνουν αυτοί και οι υπηρεσίες τους για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων συνεπειών;

 

Το στρες της αστυνομικής εργασίας

Είναι σχεδόν καθολικά αποδεκτό ότι η επιβολή του νόμου είναι μια εντελώς αγχωτική απασχόληση. Απομακρύνετε τους στρεσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος εργασίας σας όσο μπορείτε- όπως είναι η εργασία με βάρδιες – θα σας μείνουν βέβαια ακόμη τα άγχη της ανησυχίας αν είναι ή όχι η τελευταία μέρα σας σήμερα. Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί. Ο αυξημένος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών, η πιθανότητα τραυματισμού από κάποιον ύποπτο και τα ατυχήματα κατά την εκπαίδευση είναι μερικοί από αυτούς.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εργασία της αστυνομίας, ο φόβος του άγνωστου και η ανάγκη διατήρησης μόνιμης επαγρύπνησης είναι από μόνα τους αρκετά για να κάνουν κάποιον να νιώθει κουρασμένος και φθαρμένος στο τέλος της ημέρας. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τις  ακανόνιστες ώρες εργασίας, τους μη τυπικούς χρόνους εργασίας και τις περιστροφικές βάρδιες, είναι εύκολο να κατανοήσουμε πώς ένας αστυνομικός μπορεί στα αλήθεια να εξαντληθεί πολύ γρήγορα.

 

Κίνδυνοι για την υγεία

Εκτός από τα προφανή, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την αστυνομική εργασία. Αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της διεξοδικής έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, κατέδειξαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των αστυνομικών επαγγελμάτων και της κακής υγείας.

Μεταξύ των κινδύνων που εντοπίστηκαν ήταν ο αυξημένος ρυθμός λεμφώματος, υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών, καθώς και μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας μεταξύ των ενεργών αστυνομικών.

Εκτός από το άγχος, τα άσχημα ωράρια ύπνου αναφέρθηκαν ως μείζων παράγοντας που συμβάλλει στην κακή υγεία των αστυνομικών.

 

Οι κίνδυνοι της αστυνομικής κόπωσης

Το άγχος και ο κακός ύπνος κουβαλούν μαζί τους έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: την κόπωση που προέρχεται από το επάγγελμα του αστυνομικού. Όταν οι αστυνομικοί εργάζονται πολύ και κοιμούνται λίγο, όπως είναι λογικό κουράζονται πολύ.

Εάν έχετε κουραστεί ποτέ στη δουλειά, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι έχετε κάνει περισσότερα λάθη από το συνηθισμένο και ίσως δυσκολεύεστε να πάρετε γρήγορες αποφάσεις.

Μια μελέτη από την Αυστραλία από τους DrewDawson και KathrynReid, με τίτλο «Κόπωση, αλκοόλ και μειωμένη απόδοση», έδειξε ότι μετά από μόλις 17 ώρες χωρίς ύπνο, οι κινητικές δεξιότητες των υποκειμένων ήταν παρόμοιες με εκείνες ανθρώπων με ποσοστό αλκοόλ στο αίμα  0,05. Μετά από 24 ώρες χωρίς ύπνο, οι κινητικές τους ικανότητες ήταν παρόμοιες με εκείνες ανθρώπων με αντίστοιχο ποσοστό 0,10.

Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, αρκεί να σκεφτούμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οδηγοί θεωρούνται ακατάλληλοι και με μειωμένα αντανακλαστικά όταν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα φτάνει στο 0.08. Εν ολίγοις, η μετάβαση για μεγάλες περιόδους χωρίς ύπνο μιμείται κατά κάποιον τρόπο την βλάβη που μπορεί να προκαλεί το αλκοόλ.

Όταν οι αστυνομικοί είναι κουρασμένοι ή εξαντλημένοι, μπορούν να γίνουν πολύ πιο επιρρεπείς σε λάθη.

Και όταν οι αστυνομικοί κάνουν λάθη, κινδυνεύουν να βλάψουν όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους συναδέλφους τους, αλλά και τους απλούς πολίτες.

Η κούραση του αστυνομικού επαγγέλματος έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αύξηση των ατυχημάτων κατά την εργασία, καθώς και σε συντριβές αυτοκινήτων. Στην πραγματικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις έχει πολύ μεγάλη σημασία η διαχείριση της αστυνομικής κόπωσης. Ο Bryan Vila σημειώνει ότι 4 στα 8 ατυχήματα ή τραυματισμούς που σχετίζονται με την εργασία που υπέστησαν αστυνομικοί συνέβησαν όταν ο υπάλληλος ήταν κουρασμένος ή εξουθενωμένος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης, εκτός από τους κινδύνους τραυματισμών, διαπιστώθηκε ότι οι κουρασμένοι αστυνομικοί αρρωσταίνουν συχνότερα, έχουν δυσμενέστερες συνεννοήσεις με συναδέλφους και πολίτες και συμμετέχουν σε πιο υπερβολικές καταστάσεις βίας και ακατάλληλες χρήσεις ελέγχου. Οι αστυνομικοί που δείχνουν σημάδια κόπωσης αποδείχτηκε επίσης ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν εν ώρα καθήκοντος.

 

Αιτία της κόπωσης

Οι ακανόνιστες ώρες που σχετίζονται με την εργασία σε βάρδιες, οι μη τυποποιημένες αλλαγές εργασίας και το υψηλό επίπεδο άγχους συμβάλλουν στην έλλειψη ύπνου του αστυνομικού. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στην κόπωση του. Αυτοί οι παράγοντες, όπως οι υπερωρίες λόγω μιας κλήσης που έρχεται στο τέλος της βάρδιας, συμβάλλουν επίσης στο πρόβλημα.

Οι επιπλέον εργασίες εκτός του επαγγέλματος, όπου οι αξιωματικοί προσφέρουν ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες σε ιδιώτες εργοδότες για επιπλέον χρήματα, επίσης παίζουν ρόλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αξιωματικοί δαπανούν σχεδόν τον ίδιο χρόνο με τις κανονικές δουλειές τους στις επιπλέον απασχολήσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργάζονται 70 και 80 ώρες εβδομαδιαίως.

 

Καταπολέμηση της κούρασης

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της κόπωσης στο επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι εύκολο έργο. Η φύση του συγκεκριμένου επαγγέλματος συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν στιγμές που οι αστυνομικοί θα δουλεύουν αναγκαστικά πολύ ακόμη και μετά το τέλος των βάρδιών τους. Θέματα όπως διάφορες τυχαίες υπερωρίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την καριέρα ενός αστυνομικού. Η εργασία εκτός υπηρεσίας εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία, γεμίζοντας κενά ασφαλείας, όπου οι υπάλληλοι δεν θα ήταν διαθέσιμοι λόγω των περιορισμών του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ παράλληλα δημιουργεί και πρόσθετα εισοδήματα για τους αστυνομικούς.

Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, και ευτυχώς πολλά τμήματα σε όλη τη χώρα τα παίρνουν πλέον. Η ρύθμιση του αριθμού των ωρών που επιτρέπεται να εργάζονται οι αστυνομικοί είναι μια αρχή. Επιπλέον, η λήψη μιας ολιστικής προσέγγισης με την εφαρμογή ισχυρών προγραμμάτων ευεξίας που ενθαρρύνουν τη μείωση του στρες και υγιή ύπνου είναι ένα ακόμη μέτρο.

Τέλος, ο κάθε αστυνομικός πρέπει να αναλάβει την κυριότητα και την ευθύνη για τις δικές του συνήθειες υγείας και ύπνου. Τα αστυνομικά τμήματα και ακόμη και οι αξιωματικοί μπορούν να βοηθήσουν με το να εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους ή και τους όμοιους τους πολλές φορές ως προς τους κινδύνους της κόπωσης που ενέχει το επάγγελμα του αστυνομικού αλλά ως προς και τη σημασία του επαρκούς ύπνου.

 

Αύξηση της Ασφάλειας των αστυνομικών- Μείωση των τραυματισμών

Η προσπάθεια να μειωθούν τα περιστατικά των κουρασμένων αστυνομικών, δεν είναι μόνο ελπιδοφόρα, αλλά μπορεί ακόμη να συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση των τραυματισμών και των θανάτων εν ώρα καθήκοντος. Αυτό θα σημαίνει ότι περισσότεροι αστυνομικοί θα επιστρέφουν σπίτι τους στο τέλος της βάρδιας τους και θα μπορούν να απολαμβάνουν την καριέρα τους μέχρι το τέλος της συνταξιοδότησής τους όπως τους αξίζει.

Μετάφραση-Επιμέλεια κειμένου: Policenet of Greece

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis