Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:45 | 03/08/2018

Των

Τόγελου Κωνσταντίνου - Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Τσοκαναρίδη Ιωάννη - Αναπλ. Ταμία Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Χύτα Κωνσταντίνου - Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Φωτογραφία του Kostas Chytas.Φωτογραφία του Kostas Chytas.Φωτογραφία του Kostas Chytas.
   

Με την ανακοίνωση της λίστας των ονομάτων των τακτικών μεταθέσεων έτους 2018, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ανάλυση αυτών και παράλληλα να επισημάνουμε κάποια πράγματα.


[custom:google-ads]

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Γ.Α.Δ.Α. υπάρχουν περίπου 4.500 περίπου οργανικά κενά (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου), την ανακοίνωση για πρόσληψη μόνο 250 νέων αστυνομικών για φέτος, το ότι από τους 338 που πήραν μετάθεση οι 205 είναι από τις Υπηρεσίες του νόμου Αττικής, μόνιμες (αόριστες !!!) αποσπάσεις στην επαρχία, κατά παράβαση των Π.Δ. και οι οποίες στην ουσία καλύπτουν οργανική θέση, συνυπηρετήσεις, έκτακτες μεταθέσεις για λόγους υγείας κλπ, ενώ η ολοένα αυξανόμενη «έξοδος» αστυνομικών από το Σώμα λόγω συνταξιοδότησης, πυροδοτούν μια κατάσταση η οποία θα επιφέρει μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως π.χ. την έλλειψη Αστυνόμευσης, λειψανδρία Αστυνομικών Υπηρεσιών με αποτέλεσμα τη μη παροχή των αναλογουσών υπηρεσιών προς τους πολίτες και παράλληλα την αύξηση της εγκληματικότητας, την κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων κλπ.

Πλέον, έχει καταστεί σαφές σε κάθε συνάδελφο ο οποίος υπηρετεί στη Γ.Α.Δ.Α, ότι αν είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να μετατεθεί στον τόπο συμφερόντων του, αυτή έχει πλέον σχεδόν μηδενιστεί. Την ίδια ώρα, πολλά ερωτηματικά και σκεπτικισμό προκαλεί η μετάθεση 52 Ειδικών Φρουρών από διάφορες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως της ΓΑΔΑ, σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες ανά την Επικράτεια, δεδομένου ότι οι συνάδελφοι αυτοί θα καταλάβουν οργανική θέση Αστυφύλακα σε λίγα χρόνια με την προαγωγή τους.

Όταν λοιπόν ισχύουν όλα τα προαναφερόμενα πώς είναι δυνατόν να προκηρυχτούν θέσεις για την επαρχία;;;

Από τη μία η εγκληματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και από την άλλη οι Αστυνομικές Υπηρεσίας είναι έτοιμες να κατεβάσουν ρολά. Είναι σίγουρο ότι στις συμπληρωματικές και στις επόμενες μεταθέσεις πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ο αριθμός των θέσεων θα είναι σίγουρα μικρότερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπέσιαλ εφέ για τους "μάστορες" των MP5

Αλήθεια, πώς θα πάρει ο Αστυφύλακας το ρεπό του, πώς θα δουλέψει σύμφωνα με τα Π.Δ. περί χρόνου εργασίας, υγιεινής ασφάλειας κλπ; Δεν πειράζει, ας περνάνε καλά οι αποσπασμένοι – «κρυμμένοι» στις «ελίτ» Υπηρεσίες, στους «επισήμους» και στα κόμματα. Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε να ζητάνε και μέτρα ενίσχυσης από τις μάχιμες Υπηρεσίες που «ψυχορραγούν» !!!

Στην υγεία των κορόιδων λοιπών !!!

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν Διευθύνσεις που οι συνάδελφοι μπορούν να πάνε χωρίς τόπο συμφερόντων. Αυτές είναι για βαθμοφόρους:

ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
A’ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Β’ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΧΙΟΥ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ειδικά για ΖΑΚΥΝΘΟ και ΛΑΚΩΝΙΑ δεν υπάρχει καν αίτηση.

Για Αστυφύλακες – Υπαρχιφύλακες - Αρχιφύλακες οι Διευθύνσεις είναι:

ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Α ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Β ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΙΟΥ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Μόνο στην Αθήνα μετατίθεται όποιος επιθυμεί.

Όσοι Αστυνομικοί έχουν ως Τόπο Συμφερόντων τις παραπάνω Διευθύνσεις μετατίθενται με την πρώτη αίτησή τους. Τώρα με τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Μεταθέσεων, παρατηρείται ότι πολλοί Αστυνομικοί δήλωσαν να μετατεθούν σε νησιά έτσι ώστε να συγκεντρώσουν περισσότερα μόρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Β’ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ που πέρσι είχαν κάνει αίτηση μετάθεσης 2 βαθμοφόροι και 37 αστυνομικοί οι οποίοι προέρχονται από Αστυφύλακες και φέτος έφτασαν να δηλώσουν 14 και 160 αντίστοιχα. (!!!)

Επίσης παρατηρείται Αστυνομικοί που είναι ανύπαντροι και υπηρετούν για πάνω από δέκα χρόνια στην Αθήνα να παραμένουν στάσιμοι στην επετηρίδα ή και σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια π.χ. για Θεσσαλονίκη.

Για να καταλάβετε τι διαφορά υπάρχει στο πέρασμα των χρόνων, παραθέτουμε σε πίνακα τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί κατά την πρώτη σειρά Πανελληνίων, πολλά χρόνια πριν.

Α/Α Τίτλος Υπηρεσίας Θέσεις
1 Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΑΘΗΝΩΝ 200
2 Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΠΕΙΡΑΙΑ 130
3 Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΑΝΑΤΟΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ 250
4 Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 120
5 Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΕΠΙΧΕΙΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ 200
6 Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 100
7 Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΘΕΣ/ΚΗΣ 65
8 Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ 15
9 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 20
10 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 16
11 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΩΔΕΚ/ΣΟΥ 100
12 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ 16
13 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 30
14 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 17
15 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΙΛΚΙΣ 16
16 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 12
17 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 43
18 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 5
19 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΛΕΣΒΟΥ 20
20 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 7
21 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ 17
22 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΣΑΜΟΥ 40
23 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 15
24 ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΧΙΟΥ 15
ΣΥΝΟΛΟ 1469

Άρα το συμπέρασμα είναι ένα: «Κάθε πέρσι και καλύτερα».

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να «κλείσουν» και τα τελευταία «παραθυράκια» και ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να είμαστε αρωγοί ως προς αυτό.
Έχει ζητηθεί εδώ και πολύ καιρό από το Αρχηγείο, με επίσημο έγγραφο από την Ομοσπονδία, ο αριθμός των συναδέλφων που έχουν μετατεθεί τα τελευταία έτη με αντικειμενικά αλλά και με μη αντικειμενικά κριτήρια, όμως το Α.Ε.Α. μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει. Αλήθεια τι φοβούνται;;; Για ποιο λόγο δεν γνωστοποιούν τα στοιχεία αυτά;

Μερικές απλές προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ως προς το ζήτημα των μεταθέσεων είναι:

• Οι Ειδικοί Φρουροί οι οποίοι προάγονται σε Αστυφύλακες να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν την οργανική θέση Ειδικού Φρουρού, «αδειάζοντας» κατ' αυτό τον τρόπο την επετηρίδα των Αστυφυλάκων και να μετατίθενται πλέον ως Ε.Φ.
• Έξτρα μοριοδότηση όλων των υπηρετούντων συναδέλφων στην Αττική, λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας.
• Αυστηρή τήρηση της αναλογικότητας στον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται βάσει του αριθμού των Ε.Φ. και του αριθμού των Αστυφυλάκων που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ.
• Πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ. μόνο μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.
Είναι αναγκαίο όσο ποτέ το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να προτάξει το προσωπικό συμφέρον των χιλιάδων συναδέλφων που στενάζουν με μισθούς πείνας μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους.

Πλέον είμαστε στα όριά μας !!!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία", που μόλις κυκλοφόρησε.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis