Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:59 | 20/10/2019

Δολοφονίες, περιστατικά ξυλοδαρμού εντος και εκτός οικογένειας, θύματα εμπορίας προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και γενικότερα βια εις βάρος γυναικών φαίνεται να παρατηρείται έντονα τους τελευταίους μήνες με περιστατικά που συγκλονίζουν όλο και περισσότερο την κυπριακή κοινωνία. Αποτέλεσμα των περιστατικών αυτών είναι οι γυναίκες που βιώνουν τη βία να βρίσκονται κάτω από δυσμενείς συνθήκες ζωής λόγω των καταστάσεων που προηγήθηκαν, ψυχολογικών παραγόντων ή ακόμα και κοινωνικών καταστάσεων που επικρατούν στο νησί μας. 

[custom:google-ads]

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων έρχεται να λάβει το νεοσύστατο Δίκτυο για την βία κατά των γυναικών που συστάθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και φίλών. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτης είναι να συσταθεί ένα δίκτυο γυναικών από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και όλα τα πολιτικά στρώματα και να δράσει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας, αλλά ταυτόχρονα και να προστατεύσει τις γυναίκες που τη βιώνουν. Όπως αναφέρουν στην Offsite εκπρόσωποι του Δικτύου: “Το δίκτυο αυτό θα αναλάβει δράσεις, κινητοποιήσεις, προτάσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών”. 

 

Πρώτη κίνηση του Συνδέσμου ήταν η κατάθεση υπομνήματος για τον χειρισμό υποθέσεων βιας σε βάρος γυναικών στην Αστυνομία Κύπρου. Στο υπόμνημα, το οποίο απέστειλε ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, καταγράφονται τα αιτήματα του Δικτύου που αφορούν τη νέα κουλτούρα και τις νέες διαδικασίες που χρειάζονται να υιοθετηθούν, την εκπαίδευση αστυνομικών για χειρισμό των καταστάσεων, τις κοινωνικές και θεσμικές συνεργείες που πρέπει να γίνουν, τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Αστυνομία σε σχέση με τις διαδικασίες διερεύνησης των υποθέσεων και τέλος την επανένταξη, στήριξη και προστασία των γυναικών-θυμάτων.

 

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που στάλθηκε στην Αστυνομία: 

“Να σταματήσει να  αντιμετωπίζεται η ενδοοικογενειακή βία, ή, η βία σε ένα ζευγάρι ως «πτυχή» της ιδιωτικής σχέσης, που αρνείται η Αστυνομία να επέμβει. Ξεκινώντας από την συντηρητική θέση «τα εν οίκω μη εν δήμω», της αντίληψης του άντρα-αφέντη ο οποίος δικαιούται μέσα-μέσα να παρεκκλίνει, να θυμώνει και να μεταχειρίζεται «το αντικείμενο ιδιοκτησίας του» κατά το δοκούν, έχει κτιστεί ολόκληρο το σύστημα αντιμετώπισης των υποθέσεων βίας από τις Αρχές και κυρίως από την Αστυνομία κι αυτό πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Να σταματήσει ο αστυνομικός που έρχεται αντιμέτωπος με θύμα βίας να παρέχει συμβουλευτική στο ζευγάρι, ή να αναλαμβάνει ρόλο «κοινωνικού λειτουργού» ώστε «να επανέλθει η ειρήνη στην οικογένεια». Να σταματήσει η Αστυνομία να εκφράζει συντηρητικές και σεξιστικές αντιλήψεις απενοχοποίησης της βίας ως «δικαίωμα» του συζύγου και ως μέρος μιας συζυγικής σχέσης και να αναλαμβάνει αυτόκλητα ρόλο κοινωνικού λειτουργού”.

Διαβάστε αναλυτικά το Υπόμνημα ΕΔΩ 

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν στην Offsite, μέλη του Δικτύου για την αντιμετώπιση βίας κατά των γυναικών, τους επόμενους μήνες αναμένονται οργανωμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν. 

www.offsite.com.cy

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis