Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:35 | 07/12/2014

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καταλογίζοντας στην Αστυνομία ότι δεν πήρε κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο του γηπέδου και των εισερχόμενων φιλάθλων με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να αποτρέψει τη διασάλευση της τάξης, επιδίκασε σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση (που με τους νόμιμους τόκους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ) που πρέπει να καταβληθεί σε φίλαθλο που τραυματίστηκε από κροτίδα προ 7ετίας σε αγώνα μπάσκετ, εξαιτίας της οποίας ακρωτηριάστηκαν δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού.

Το ανώτατο δικαστήριο, δέχθηκε ότι οι ρυθμίσεις για την προληπτική και κατασταλτική παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ δεν αποβλέπουν στην προστασία μόνο του γενικού συμφέροντος, αλλά και εκείνου των επιμέρους προσώπων. Συνεπώς - τονίζει - «κάθε παράλειψη επέμβασης των αστυνομικών οργάνων για τη λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ των περιουσιών τους πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη αθλητικών συναντήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συνιστά παράλειψη κρατικών οργάνων, για την οποία το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση».

Σύμφωνα με την απόφαση (4283/14) η Αστυνομία έχει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια για να επιλέγει τα ενδεικνυόμενα για κάθε περίπτωση μέτρα πλην όμως τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τα αναγκαία, αλλά και ικανά και αποτελεσματικά προκειμένου να επιτυγχάνεται η διαφύλαξη της κοινωνικής γαλήνης και ηρεμίας, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να προστατεύονται οι πολίτες και τα δικαιώματά τους και να εξασφαλίζεται η πρόληψη και η καταστολή εγκληματικών ενεργειών. Η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη το Δημόσιο, προκειμένου να αποζημιώνει θύματα χουλιγκανισμού, αφού θεωρεί πλημμελείς τους ελέγχους, όταν περνούν στα γήπεδα κροτίδες, ξύλα, βίδες, πέτρες κ.λπ. αδιαφορώντας για τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και της ΕΛ.ΑΣ ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους γιατί οι ταραχοποιοί οπαδοί χρησιμοποιούν τεχνάσματα.

Τα επεισόδια έγιναν στις 11/3/07 σε αγώνα μπάσκετ Παγκράτι - Περιστέρι στο κλειστό γήπεδο του ΜΕΤΣ. Μόλις έφθασαν με πούλμαν και μπήκαν μέσα 50 φίλαθλοι του Περιστερίου, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση (σύμφωνα με την απόφαση) από αντίπαλους οπαδούς που εκτόξευσαν πέτρες, μπουκάλια νερού, βίδες, αναπτήρες, κέρματα και μια κροτίδα που πέτυχε έναν φίλαθλο στο χέρι. Από την έκρηξη ακρωτηριάστηκαν δύο δάχτυλα (μέσος, δείκτης) ενώ υπέστη κατάγματα στην παλάμη και στα υπόλοιπα δάχτυλα και εσπευσμένα μεταφέρθηκε για χειρουργική επέμβαση στον Ευαγγελισμό. Λίγο καιρό μετά η κατάσταση επιδεινώθηκε και χρειάστηκε νέα επέμβαση.

Ο φίλαθλος υπέβαλε αγωγή κατά του Δημοσίου καταλογίζοντας ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, μολονότι το Περιστέρι είχε ζητήσει να είναι αυξημένα. Το Δημόσιο ισχυρίστηκε ότι λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα με διάθεση 96 αστυνομικών που αποτελούσαν επαρκή δύναμη, καθώς αντιστοιχούσε ένας αστυνομικός για κάθε 4,6 οπαδούς (υπήρχαν συνολικά 520 άτομα στο γήπεδο). Παράλληλα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τα τεχνάσματα των οπαδών οι οποίοι κρύβουν επιμελώς πριν από τους αγώνες διάφορα αντικείμενα (κροτίδες, πέτρες, ξύλα κ.λπ.) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανεύρεσή τους.

Ομως το δικαστήριο, επικυρώνοντας σχετική εφετειακή κρίση, δέχθηκε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν τα αναγκαία ούτε αποτελεσματικά και ότι τα αστυνομικά όργανα εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους αφού και η τάξη διασαλεύτηκε και η ασφάλεια των φιλάθλων δεν επιτεύχθηκε. Εκρινε επίσης ότι οι φίλαθλοι πέρασαν στο γήπεδο πέτρες, ξύλα, βίδες, κροτίδα, γεγονός που δείχνει από μόνο του ότι δεν προηγήθηκε κανένας έλεγχος στον αγωνιστικό χώρο πριν από τον αγώνα, ούτε σωματικός έλεγχος κατά την προσέλευση στο γήπεδο. Ετσι, επικύρωσε την επιδίκαση αποζημίωσης άνω των 200.000 € αφού επέβαλε και μηνιαία παροχή 765,25 € για μια διετία.

Επειτα από τραυματισμό
30.000 € για ηθική βλάβη

Σε άλλη υπόθεση το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση άνω των 30.000 € (με τους νόμιμους τόκους) σε φίλαθλο του Πανιωνίου για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την εξέλιξη της υγείας του) που υπέστη εξαιτίας τραυματισμού του στο μέτωπο από τον εκσφενδονισμό αντικειμένου κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων που εμπόδισαν τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανιωνίου - Ολυμπιακού στη Ν. Σμύρνη στις 9/1/05.

Το δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αποζημίωση του φιλάθλου στο μέλλον εάν υπάρξει πρόβλημα στην υγεία του, αφού μετά την εντονότατη επιληπτική κρίση που του προκλήθηκε και τη λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, οι ιατροί άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εμφανίζονται μελλοντικά επιληπτικές κρίσεις, συστήνοντάς του μέγιστη προσοχή και αποφυγή σχετικών παραγόντων κινδύνου (π.χ. ξενύχτι, αλκοόλ κ.λπ.). Και εδώ κρίθηκε ότι υπήρξαν πλημμελής αστυνόμευση και ανεπαρκή μέτρα που δεν απέτρεψαν τις συγκρούσεις μεταξύ φιλάθλων με γροθιές, κλωτσιές κ.λπ. ούτε την εκτόξευση διαφόρων αντικειμένων (πέτρες, κομμάτια τσιμέντου, σίδερα κ.λπ.).

Το δικαστήριο απέκρουσε τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι ο Πανιώνιος διέθεσε πλημμελώς τα εισιτήρια (και σε φιλάθλους του Ολυμπιακού ανάμεσα στου Πανιωνίου χωρίς να υπάρχουν κενές κερκίδες) κρίνοντας ότι αυτό δεν αίρει την υποχρέωση της αστυνομίας για αυξημένη εποπτεία και αποτροπή των επεισοδίων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis