Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:10 | 06/06/2018

Το Δικαστήριο της ΕΕ αναγνώρισε το δικαίωμα διαμονής για συζύγους ομόφυλων ζευγαριών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανεξαρτήτως αν αυτά τα κράτη έχουν αναγνωρίσει τον γάμο ομοφύλων και τα δικαιώματα που πηγάζουν από αυτόν. Ωστόσο η απόφαση δεν σημαίνει και αναγνώριση των γκέι γάμων, κάτι που παραμένει στην διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους - μέλους.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης και αφορα την υπόθεση του γάμου του Αντριαν Κόμαν, Ρουμάνου υπηκόου με τον Κλέι Χάμιλτον, Αμερικανό υπήκοο. Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις Βρυξέλλες το 2010, όπου είναι νόμιμος ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου.

Στη συνέχεια θέλησαν να εγκατασταθούν στη Ρουμανία, πατρίδα του πρώτου, η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 2000 αλλά δεν αναγνωρίζει τους «γκέι γάμους». Το ερώτημα που τέθηκε είναι αν μπορεί να δοθεί δικαίωμα μόνιμης διαμονής στον αμερικανό υπήκοο, κάτι που σε συζύγους ευρωπαίων υπηκόων.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι κάθε κράτος μέλος έχει την ελευθερία να επιτρέψει ή όχι το γάμο προσώπων του ιδίου φύλου, αλλά δεν επιτρέπεται να παρεμποδίσει την ελεύθερη διαμονή ενός συζύγου ομόφυλου ζευγαριού, που δεν είναι υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ.

Όπως είχε διευκρινίσει και ο γενικός εισαγγελέα, «το νομικό πρόβλημα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης δεν είναι η αναγνώριση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου αλλά εκείνο της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ».

Για την υπόθεση είχε θέσει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ ένα δικαστήριο της Ρουμανίας, ενώπιον του οποίου είχε έρθει η υπόθεση με το αίτημα του ομόφυλου ζεύγους να παρασχεθεί δικαίωμα διαμονής στην χώρα του αμερικανού υπηκόου.

Πηγή:  gr.euronews.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis