Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:59 | 08/03/2017

Βαριές «καμπάνες» επιφυλάσσει η Δικαιοσύνη για τις καθυστερημένες ή προβληματικές διακομιδές ασθενών στα νοσοκομεία, που έχουν ως συνέπεια να διακινδυνεύει σοβαρά η υγεία και η ζωή τους. Τα διοικητικά δικαστήρια «τιμώρησαν» το ΕΚΑΒ με την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης (που μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 200.000 ευρώ, νομιμοτόκως), επειδή η καθυστέρηση στην αερομεταφορά 51χρονης από νησί του Αιγαίου στην Αθήνα, παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του περιστατικού, στάθηκε καθοριστική και το χτύπημα από πτώση της στο σπίτι τής στοίχισε τον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού πάνω από το γόνατο!

Η Δικαιοσύνη καταλόγισε ευθύνες και παράνομη -κατά τα ιατρικά δεδομένα- συμπεριφορά στη συντονίστρια γιατρό του ΕΚΑΒ, που υπέδειξε την αεροδιακομιδή με την πρωινή πτήση της γραμμής υποστηρίζοντας ότι είχε να διαχειριστεί κι άλλα περιστατικά και ότι ο κίνδυνος ακρωτηριασμού δεν εμπίπτει στα πρωτόκολλα της επείγουσας νυχτερινής αεροδιακομιδής, αφού δεν απειλείται η ζωή της ασθενούς αλλά ένα μέλος του σώματός της? Σε άλλη υπόθεση, που δείχνει πόσο εύκολο είναι να κινδυνεύσει κάποιος στη νησιωτική χώρα, πολυτραυματίας σε τροχαίο, ύστερα από εσφαλμένη εκτίμηση ενός ιατρού του νοσοκομείου και ενός του ΕΚΑΒ, αντί να μεταφερθεί κατεπειγόντως με αεροδιακομιδή στο καταλληλότερο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε με καΐκι, όπου και εξέπνευσε, αφού δεν ήταν δυνατό να έχει την αναγκαία περίθαλψη...

 

Οι δικαστικές αποφάσεις περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα στην αεροδιακομιδή ασθενών που ζουν σε νησιά, καθώς και τις παθογένειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας, όχι μόνο επειδή αδυνατεί συχνά να διαθέσει έγκαιρα το αναγκαίο μεταφορικό μέσο, αλλά και γιατί αρκετά νοσοκομεία δεν είναι εδώ και χρόνια στελεχωμένα με ειδικευμένους ιατρούς ή εξοπλισμένα με κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτόπου ένα αρκετά σοβαρό περιστατικό.

Στην υπόθεση του ακρωτηριασμού, η γυναίκα που ζούσε σε χωριό νησιού του Αιγαίου, περίπου προ δεκαετίας, γλίστρησε και έπεσε ένα απόγευμα μέσα στο σπίτι, μεταφέρθηκε σε αγροτικό ιατρό στο Κέντρο Υγείας και καθώς δεν μπορούσε να διατεθεί άμεσα ασθενοφόρο για το νοσοκομείο της πρωτεύουσας του νησιού, μεταφέρθηκε με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

 

Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε εξάρθρημα στο γόνατο και αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ανάταξής του με χειρισμούς, διενεργήθηκε χειρουργική ανάταξη με ραχιαία αναισθησία.

Προειδοποίηση
Επειδή συνεχιζόταν η ισχαιμία του σκέλους και είχαν εξαντληθεί όλα τα μέσα αντιμετώπισής της, κρίθηκε επιβεβλημένη η άμεση χειρουργική αποκατάστασή της από οργανωμένο αγγειοχειρουργικό τμήμα που δεν υπήρχε στο νησί αλλά στην Αθήνα, και οι αρμόδιοι ιατροί επικοινώνησαν με το ΕΚΑΒ ζητώντας την επείγουσα αεροδιακομιδή της ασθενούς. Ωστόσο, η συντονίστρια γιατρός του ΕΚΑΒ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών του νησιού και την ενημέρωσή της, στις 11 τη νύχτα, και από τον επιμελητή Αγγειοχειρουργικής του εφημερεύοντος στην Αθήνα νοσοκομείου Ευαγγελισμός για την αναγκαιότητα να μεταφερθεί επειγόντως εκεί, αλλιώς θα κινδύνευε να χάσει το πόδι της, περίπου μιάμιση ώρα αργότερα δεν είχε ενεργοποιήσει ακόμα νυχτερινή αεροδιακομιδή, αλλά είχε οργανώσει πρωινή μεταφορά με αεροπλάνο της γραμμής, για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό στο ΚΑΤ.

Ο αγγειοχειρουργός του τελευταίου, ενημερωμένος και ανήσυχος για την κατάσταση της ασθενούς, τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ ρωτώντας τη συντονίστρια γιατρό εάν είναι εκείνη που έχει αναλάβει την ευθύνη του ακρωτηριασμού, γιατί λόγω της μεγάλης καθυστέρησης το πόδι της ασθενούς θα είναι πλέον μόνο για «κόψιμο».

Η συντονίστρια απάντησε ότι δεν έχει αναλάβει καμία τέτοια ευθύνη, ότι ο Ευαγγελισμός και ο γιατρός του δεν δέχθηκαν το περιστατικό και ότι δεν εμπίπτει στα πρωτόκολλα επείγουσας νυχτερινής αεροδιακομιδής, γιατί δεν απειλείται η ζωή αλλά μέλος του σώματος. Ομως σε νέα επικοινωνία της με τον αγγειοχειρουργό του Ευαγγελισμού, που είχε προειδοποιήσει ότι η οξεία ισχαιμία αντιμετωπίζεται σε 6-8 ώρες, αλλιώς δεν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση, ο τελευταίος -διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς της- τη ρώτησε γιατί δεν έχει στείλει ακόμα το περιστατικό και τόσες ώρες το συζητάνε, επαναλαμβάνοντας ότι το πόδι έχει μπει σε μη αναστρέψιμη ισχαιμία.

Τότε η συντονίστρια ενεργοποιεί την επείγουσα αεροδιακομιδή, αλλά η 4ωρη καθυστέρηση άφιξης στον Ευαγγελισμό αποδεικνύεται μοιραία, όπως προβλέφθηκε, και ακολουθεί αναπόφευκτα ο ακρωτηριασμός. Στην αγωγή τους η άτυχη γυναίκα και ο σύζυγός της στράφηκαν κατά του Δημοσίου, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ για τις καθυστερήσεις μεταφοράς από το χωριό, την ευθύνη του κράτους για την απουσία ειδικευμένου αγγειοχειρουργού στο νησί για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κ.λπ.

Ωστόσο, η ευθύνη του Δημοσίου απορρίφθηκε και το ΣτΕ επικύρωσε την υποχρέωση του ΕΚΑΒ για αποζημίωση λόγω της σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας διά βίου που τους προκάλεσε, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του ότι δεν συνεκτιμήθηκε, κατά τον υπολογισμό του ποσού, η δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και αντανακλά στη διασφάλιση της παρεχόμενης προνοσοκομειακής φροντίδας.

Στην άλλη υπόθεση, παρά τις αρχικές γνωματεύσεις για αεροδιακομιδή, κρίθηκε εσφαλμένα ότι δεν χρειάζεται επειγόντως ελικόπτερο και ο τραυματίας μεταφέρθηκε μεταμεσονύκτια σε γειτονικό νησί 5 ώρες μετά τον τραυματισμό του, με καΐκι που κλυδωνιζόταν από τη θαλασσοταραχή με συνέπεια να κουνιέται και να χτυπά πάνω στο φορείο υποφέροντας.Ο άτυχος νέος έμεινε ουσιαστικά αβοήθητος, καθώς συνοδευόταν από αγροτική γιατρό στην πρώτη της εφημερία, που λόγω της θαλασσοταραχής έκανε εμετό, ενώ λίγο πριν φθάσει, με καθυστέρηση λόγω καιρού, το θαλασσοδαρμένο σκάφος στο λιμάνι, τέλειωσε η φιάλη οξυγόνου και μαζί της κάθε ελπίδα για τον τραυματία, αφού στο καΐκι δεν υπήρχε δεύτερη. Εύλογα επικυρώθηκε αποζημίωση σχεδόν 380.000 ευρώ νομιμοτόκως, σε μια διακομιδή πέραν πάσης λογικής και ιατρικού πρωτοκόλλου, υπό τραγικές συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.

 

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis