Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:29 | 26/11/2016

"Καζάνι" που βράζει θυμίζει η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας της χώρας, με τους ίδιους τους πρόσφυγες πλέον να μοιάζουν "θεριά" έτοιμα να επιτεθούν λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης που τους στερούν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Τα περιστατικά βίας και λεηλασίας στις δομές φιλοξενίας έχουν αρχίσει και αυξάνονται, γεγονός που εγείρει την ανησυχία τόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τοποθετώντας πλέον διοικητές στα hotspot, όσο και στην τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους των περιοχών να δηλώνουν αγανακτισμένοι με τα όσα διαδραματίζονται γύρω τους. Όσο για τις αστυνομικές Αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθότι δεν είναι λίγες οι φορές που με αυτοθυσία προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη, την στιγμή που και οι ίδιοι γίνονται στόχος των μαινόμενων προσφύγων-μεταναστών.

Μέρα με την μέρα η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, αντ' αυτού παρουσιάζει επιδείνωση, γεγονός που μαρτυρούν και τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια  της Λέσβου το βράδυ της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου με τραγικό απολογισμό δυο νεκρούς, (σ.σ μια 66χρονη γυναίκα και ένα 6χρονο αγόρι) και δυο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από έκρηξη γκαζιού. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το "κερασάκι στη τούρτα"  για τους πρόσφυγες οι οποίοι προκάλεσαν παρατεταμένες ζημιές στο κέντρο φιλοξενίας, μη αφήνοντας τίποτα όρθιο στο πέρασμα τους.

Μάλιστα για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρα, δηλώνοντας συγκλονισμένος. Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν, τόνισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

«Ένα τέτοιο δυστύχημα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σπίτι, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για συνθήκες έκτακτης ανάγκης» δήλωσε από την μεριά του στο ραδιόφωνο του Flash 96,  ο υπεύθυνος Συντονιστικού για το Προσφυγικό,Γιώργος Κυρίτσης.

Ζήτησε να μην μπαίνουν στον ίδιο παρανομαστή τέτοια τραγικά συμβάντα, με την αναστάτωση στη Χίο, την οποία- όπως είπε- προκάλεσαν ακροδεξιοί.

Ωστόσο, τη θλίψη τους για το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια εκφράζουν κόμματα και φορείς στρέφοντας παράλληλα τα πυρά τους προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας τις ευθύνες που υπάρχουν για τους πολιτικούς χειρισμούς στο προσφυγικό, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
 

"Μαύρη" 17 Νοέμβρη για την Σούδα

Επεισόδια κάτω από την λάμψη των βεγγαλικών σημειώθηκαν το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου που κατέληξαν έως και σε προπηλακισμούς συλληφθέντων από την αστυνομία, ενώ κάηκαν σκηνές, έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και βιτρίνες καταστημάτων.

Η ένταση ξεκίνησε όταν άρχισαν να πέφτουν βεγγαλικά, αφού πρόσφυγες διέρρηξαν κατάστημα με πυροτεχνήματα από το οποίο εκλάπησαν μεγάλες ποσότητες βεγγαλικών και άρχισαν να τα εκτοξεύουν μέσα στη νύχτα.Μάλιστα, αναφέρεται πως κάποια από τα βεγγαλικά εκτοξεύτηκαν ακόμα και προς τα σπίτια των κατοίκων, καθώς και πως πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Πρωταγωνιστές φέρονται να ήταν κυρίως Αφρικανοί μετανάστες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έξω από τον χώρο είχαν συγκεντρωθεί ακραία στοιχεία.

Η εικόνα της Χίου που θύμιζε "κρανίου τόπος" μετά το πέρας των επεισοδίων προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ που τοποθετήθηκε μέσω του τότε συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της Βασίλη Κικίλια.

«Για πολλοστή φορά γίναμε χθες το βράδυ μάρτυρες νέων επεισοδίων στους καταυλισμούς προσφύγων - μεταναστών, με πρωτοφανείς καταστροφές. Τα επεισόδια στη Σούδα της Χίου, είχαν ως τραγικό απολογισμό φωτιές εντός του καταυλισμού, φωτιές σε γειτονικά σπίτια, καμένα αυτοκίνητα και καταστήματα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι τραγικότερο όλων ήταν «η κατοχή ηλεκτρικού εξοπλισμού taser από μετανάστες, η οποία έκανε πολύ δύσκολη την προσπάθεια των Μ.Α.Τ. να τους αναχαιτίσουν».
 

Εξέγερση στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες εικόνες διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στις 13 Νοεμβρίου  στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της SOFTEX κοντά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Στη συμπλοκή πήραν μέρος περίπου 70 άτομα. Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν ρόπαλα και φτυάρια.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επεισόδιο ξεκίνησε την ώρα της διανομής του βραδινού φαγητού, ενώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο διακομίστηκε ένας άνδρας που τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της συμπλοκής.
 

Φωτιές και επεισόδια στη Λέσβο

Εξέγερση προσφύγων με τεράστιες ζημιές και 23 προσαγωγές είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν το πρωί της 24ης Οκτωβρίου στο hot spot της Μόριας, στη Λέσβο.

Αιτία των επεισοδίων φαίνεται να ήταν καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου με αποτέλεσμα οι μετανάστες να χάσουν την υπομονή τους βάζοντας  φωτιά σε κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια και παπλώματα τα οποία πέταξαν στο χώρο όπου βρίσκονται εγκαταστημένα τα γραφεία των επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα πολιτικού ασύλου, καίγοντας 8 κοντέινερ.

Στο μεταξύ, μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς που κάλυψαν τον χώρο.
 

Νεκρό νήπιο στη Μυρσίνη Ηλείας

Το πτώμα ενός νηπίου ηλικίας περίπου δύο ετών εντοπίστηκε στις 23 Οκτωβρίου στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στην Μυρσίνη της Ηλείας. Το μικρό προσφυγόπουλο βρήκαν αναίσθητο οι γονείς του. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα δεν άργησε να μυρίσει μπαρούτι , καθώς οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται για την έλλειψη μόνιμου γιατρού, ενώ παράλληλα  αρνούνταν να δώσουν τη σορό του παιδιού για νεκροψία, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Τελικά  με την παρέμβαση εθελοντών, οι πρόσφυγες πείστηκαν και  εισήλθε το ασθενοφόρο που παρέλαβε το παιδάκι και το μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νήπιο έπεσε, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, μέσα σε πισίνα, η οποία είχε γεμίσει με νερό από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφυγες επιτέθηκαν με σιδερένιες σχάρες και σε εργαζόμενους παρακείμενης καφετέριας, κυνήγησαν τον έναν από τους δυο ιδιοκτήτες και προπηλάκισαν τους θαμώνες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εκεί. Ακόμη και οι αστυνομικοί που έφτασαν στο κέντρο δέχτηκαν επίθεση από τους εξαγριωμένους μετανάστες. Μάλιστα οι πρόσφυγες στο θέμα του νεκρού παιδιού κινήθηκαν επιτέθηκαν  προς μια εθελόντρια και άρχισαν να την σπρώχνουν και να την τραβούν για να της πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου της και να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο καθώς το ασθενοφόρο είχε καθυστερήσει. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.
 

Δύο νεκροί στο Ωραιόκαστρο

Δυο νεκροί πρόσφυγες κείτονται στο οδόστρωμα μετά το θανατηφόρο χτύπημα από διερχόμενο όχημα στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην βιομηχανικό κτίριο Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο με θύματα μια μητέρα και το ανήλικο παιδί της . Το περιστατικό σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου, όταν η  άτυχη γυναίκα από τη Συρία και το ανήλικο παιδί τηςπαρασύρθηκαν από  ΙΧ που κινούνταν στον δρόμο μπροστά από το Camp. Οι πρόσφυγες, μόλις αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί εξαγριωμένοι έκαψαν το ΙΧ, ο οδηγός του οποίου συνελήφθη νωρίτερα από αστυνομικούς. Στις φλόγες παραδόθηκαν επίσης κάδοι απορριμμάτων έξω από το Κέντρο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προσπαθώντας να  τους περιορίσουν εντός του Κέντρου. Μετά τα επεισόδια η αστυνομία προχώρησε στη προσαγωγή 17 ατόμων στο πλαίσιο της προανάκρισης και τρεις από τους προσαχθέντες ταυτοποιήθηκαν με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια και ένας συνελήφθη για παραβίαση του νόμου περί όπλων.
 

Πεδίο μάχης η Σάμος

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το απόγευμα της Πέμπτης το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Σάμου τον περασμένο Ιούνιο όταν για άγνωστη αιτία προκλήθηκε συμπλοκή μεταξύ Αφγανών, Πακιστανών και Σύρων οι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον  30 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά.Μάλιστα, μέρος των εγκαταστάσεων τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα  οικογένειες προσφύγων να κινδυνεύσουν. Η βιαιότητα των επεισοδίων προκάλεσε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να κατευνάσουν την κατάσταση και να ξεκινήσει η επιχείρηση της Πυροσβεστικής, ώστε να σβήσουν οι εστίες της φωτιάς.

Διαβάστε περισσότερα στο newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis