Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 11/06/2016

«Δεν έχουμε προς το παρόν κάποια ένδειξη ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Θα περιμένουμε, ωστόσο, την έκθεση του πραγματογνώμονα, προκειμένου να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα». Αυτό δήλωσε χθες στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει την ευθύνη της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του υπόδικου εκδότη της «Ακρόπολης». Οπως διευκρίνισε, από την εξερεύνηση του μαύρου Porsche Cayenne στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψαν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο 42χρονος έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Στο ίδιο συμπέρασμα φέρονται να καταλήγουν και οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο όπου βρέθηκε το πολυτελές τζιπ. Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ανθρωποκτονιών που έχουν την ευθύνη της έρευνας θα περιμένουν την έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα, διότι ο εξειδικευμένος έλεγχος στο «κουφάρι» του αυτοκινήτου αναμένεται να αποσαφηνίσει εάν η ακινητοποίηση και η ανάφλεξη του οχήματος στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού οφείλονται σε τεχνικό πρόβλημα του αυτοκινήτου ή σε δολιοφθορά με συνέπεια, για παράδειγμα, τη διαρροή καυσίμου. Πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που ανατρέπουν τη μέχρι τώρα εικόνα, τη φωτιά ενδέχεται να προκάλεσαν δύο μικροί εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, αστυνομικοί πήραν κατάθεση από τη μητέρα και τη σύζυγο του εκδότη. Μεταξύ άλλων, είπαν ότι ο 42χρονος έπασχε από υπόταση, στοιχείο που αναμένεται να συνεκτιμηθεί κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να ερμηνεύσουν την ήπια πρόσκρουση του οχήματος στο στηθαίο της Αττικής Οδού. Από τη νεκροψία-νεκροτομή προέκυψε ότι ο θάνατος του 42χρονου (η εξέταση DNA έδειξε ότι ανήκει σε αυτόν η απανθρακωμένη σορός) επήλθε συνεπεία της φωτιάς, ενώ εκκρεμούν η ιατροδικαστική έκθεση και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Χθες, η σύζυγος του Π. Μαυρίκου κατέθεσε στην αστυνομία αναφορά εις βάρος αγνώστων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Στη μηνυτήρια αναφορά ορίζονται ως τεχνικοί της οικογένειας ο Νικόλαος Διαμαντής, υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικός σε θέματα διερεύνησης εμπρησμών, και ο Γεώργιος Ραυτογιάννης, βαλλιστικός-εξεταστής ιχνών εργαλείων, για την ταχεία διεκπεραίωση της πραγματογνωμοσύνης. Από την αστυνομία ορίστηκαν άλλοι δύο πραγματογνώμονες. Πάντως, όπως είπε στην «Κ» ο κ. Ραυτογιάννης, σήμερα κιόλας πρόκειται να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον τόπο όπου ανεφλέγη το αυτοκίνητο.

Χθες, αστυνομικοί που επεξεργάστηκαν το βίντεο από τις κάμερες κυκλοφορίας της Αττικής Οδού διευκρίνιζαν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε αρκετά δευτερόλεπτα μετά την ήπια πρόσκρουση στο στηθαίο και ενώ στο οδόστρωμα, κάτω από τη μηχανή, υπήρχε διαρροή βενζίνης.

Στο μεταξύ, συμπληρωματική δικογραφία είχε σχηματιστεί για την υπόθεση των εκβιαστών, στην οποία εμπλεκόταν και ο Παναγιώτης Μαυρίκος και η οποία βρίσκεται στα χέρια του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς Κων. Σαργιώτη. Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία ύστερα από νέα στοιχεία που έφθασαν στον ειδικό ανακριτή Βασίλειο Ζιάκα, που είχε αναλάβει έως πρότινος τις ανακρίσεις για την υπόθεση των εκβιαστών. Ετσι, η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου. Η νέα δίωξη στηρίχθηκε σε έκθεση που αφορούσε διαφημιστικές δαπάνες ενός τραπεζικού ιδρύματος και μιας ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίμαχη έκθεση καταγράφονται ποσά που δόθηκαν ως διαφημιστικά πακέτα σε έντυπα και ιστοσελίδες, δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τη διαφημιστική δαπάνη άλλων τραπεζών ή δημοσίων επιχειρήσεων.

 

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis