Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 14/06/2016

Ιδιαίτερα υψηλή θέση συνέχισε να κατέχει και το 2015 η Ελλάδα στο παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να χάσει το κράτος 637 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει έρευνα της KPMG.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της KPMG έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2015, τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων αποτελούν τα «illicit whites» (6 στα 10), ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση «illicit whites» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

AdTech Ad

Τα «illicit whites» είναι τσιγάρα, τα οποία, συνήθως, παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες.

Παρότι η Ελλάδα συνέχισε το 2015 να κατέχει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων καπνού, σημειώθηκε μία μικρή πτώση σε σχέση με το 2014, φθάνοντας στο επίπεδα του 19,8% το 2015.

Με βάση τα παραπάνω, η KPMG υπολογίζει ότι οι αναλογούντες φόροι από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, το 2015, προσέγγισαν τα 637 εκατ. ευρώ.

Αλλά και στην ΕΕ συνολικά, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, 53 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2015 στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 9,8% της συνολικής κατανάλωσης, μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με το 10,4% που ήταν το 2014. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένους φόρους.

Τα «illicit whites» τσιγάρα συνεχίζουν να κατακλύζουν την ΕΕ, με παρουσία και στις 28 χώρες-μέλη της. Σύμφωνα με την KPMG, τα «illicit whites» αντιστοιχούν στο 35,4% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων το 2015, ή σε 18,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σημαντικά έσοδα, που, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης έχουν τόσο ανάγκη, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις ενώ, παράλληλα, ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα.

Σημειώνεται, ότι η KPMG εκπονεί αυτήν τη μελέτη κάθε χρόνο, από το 2006 σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis