Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:34 | 02/07/2017

Πρωταθλήτρια στις άμεσες και έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι η Ελλάδα με τους φόρους να πνίγουν την μεσαία τάξη και μαζί της όλες τις ελπίδες ανάπτυξης της χώρας.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος με μισθό 1.120 ευρώ θα καταλήξει να πληρώνει από τους 14 μισθούς που θα λάβει μέσα στη χρονιά, τους 8,5 σε φόρους, άμεσους και έμμεσους καθώς και σε ασφαλιστικές εισφορές. Πώς γίνεται αυτό; Για ένα μισθό της τάξης των 1.120 ευρώ, ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώνει 25.000 ευρώ τον χρόνο με τον εργαζόμενο να εισπράττει 15.680 ευρώ.  Από αυτά τα 5.610 θα καταλήξουν στο κράτος για ΕΝΦΙΑ, ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας και ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό. Η απόλυτη τρέλα! 

Όπως προκύπτει από την έρευνα της «Κ», όποιο και αν είναι το εισόδημα του εργαζόμενου, το δημόσιο έχει λαμβάνειν κοντά ή και πάνω από το 60% επί του ποσού που καταβάλλει ο εργοδότης. Η δε αντιαναπτυξιακή διάσταση του θέματος προκύπτει από ένα και μόνο αριθμητικό συμπέρασμα: για να μειωθεί η ανεργία από το 23-24% που είναι σήμερα στο 10% θα πρέπει να προκύψουν περίπου 650.000 καινούργιες θέσεις εργασίας. Μόνο και μόνο για να εισπράττουν αυτοί οι εργαζόμενοι 1100 ευρώ καθαρά τον μήνα, θα πρέπει να βρεθούν εργοδότες πρόθυμοι να αναλάβουν εργοδοτικό κόστος της τάξεως των 16 δις. ευρώ ετησίως δηλαδή κοντά στο 9% του ΑΕΠ.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής υπερφορολόγησης είναι ήδη ορατά στην αγορά:

 Η πλήρης απασχόληση αντικαθίσταται –σε πολλές περιπτώσεις εικονικά- από τη μερική απασχόληση για να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και η παρακράτηση φόρου

Oι συναλλαγές χωρίς απόδειξη γίνεται «κανόνας» για να μειωθεί  ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης

Τα τσιγάρα αγοράζονται στο… πεζοδρόμιο (λαθραία) αντί για το περίπτερο καθώς σε ένα πακέτο η φορολογική επιβάρυνση ξεπερνά το 80%

 Οι καταναλώσεις μειώνονται κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη στατιστική των καυσίμων. Και για το 2017, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον εισπρακτικό στόχο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης παρά την αύξηση που επήλθε στη φορολογικά από τις αρχές του χρόνου.

Πηγή: Καθημερινή

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis