Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 12/06/2019

Αλαλούμ προκλήθηκε με δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρχε λάθος στο Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, καθώς κατά πολλούς έλειπε το ότι η βουλή που συγκαλείται στις 17 Ιουλίου θα είναι Αναθεωρητική, επειδή έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το "λάθος" όμως αυτό φαίνεται πως δεν ήταν λάθος, καθώς ανώτατοι νομικοί και έγκριτες πηγές αναφέρουν πως αυτή η υποχρέωση δεν προκύπτει πουθενά από το Σύνταγμα . Είχε συμβεί στη διάλυση της βουλής το 2007, ωστόσο θα πρέπει η επόμενη βουλή να αποφασίσει ότι είναι Αναθεωρητική, να εκκινήσει δηλαδή τη διαδικασία της Αναθεώρησης, προκειμένου και τυπικά να χαρακτηριστεί έτσι.

[custom:google-ads]

Σε δήλωση για το θέμα προχώρησε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής, κλείνοντας με κατηγορηματικό τρόπο κάθε αντίθετο σενάριο. «Η επόμενη Βουλή, που θα προκύψει από τις προκηρυχθείσες εκλογές, είναι αυτονοήτως και άνευ ετέρου αναθεωρητική», αναφέρει.

Στη δήλωσή του ο κ. Καϊδατζής σημειώνει αναλυτικά, «εφόσον η διαλυθείσα Βουλή ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, η επόμενη Βουλή, που θα προκύψει από τις προκηρυχθείσες εκλογές, είναι αυτονοήτως και άνευ ετέρου αναθεωρητική. Θα μπορεί δηλαδή, εφόσον το αποφασίσει, να αναθεωρήσει τις διατάξεις που κρίθηκαν αναθεωρητέες στην πρώτη φάση. Αυτό προκύπτει ευθέως εκ του Συντάγματος, και συγκεκριμένα από το άρθρο 100 παρ. 3 που κατά τρόπο απερίφραστο ορίζει: "Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις"».

Και συνεχίζει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, «κανένας απολύτως λόγος δεν συντρέχει –αντιθέτως θα συνιστούσε περιττό πλεονασμό– να επαναλαμβάνεται ο δεδομένος και αυτονόητος χαρακτηρισμός της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής και στο διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκήρυξης εκλογών και σύγκλησης της νέας Βουλής, που δημοσιεύθηκε χθες. Όσα διακινούνται περί του αντιθέτου είναι άνευ αντικειμένου και στερούνται σοβαρότητας».

Πηγή:   enikos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis