Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:01 | 10/03/2018

Η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης είναι μια μονάδα που ως γνωστόν ειδικεύεται σε δύσκολες αποστολές που πολλές φορές απαιτούν υπέρβαση εαυτού, κάνοντας το αδύνατο δυνατό. Για αυτό τον λόγο άλλωστε συγκαταλέγεται στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους άμεσα εξαρτώμενους, δηλαδή τους Συναδέλφους που στελεχώνουν τις διμοιρίες.

Τι χαρακτηρίζει μια υπηρεσία όμως ως ειδική και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να «θυσιάζεται» το ατομικό δικαίωμα του αστυνομικού χάριν του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης;;; Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου η ΥΑΤ Θεσσαλονίκης την τελευταία διετία έχει αναλάβει την ενίσχυση των διευθύνσεων XIOY και ΛΕΣΒΟΥ με μια διμοιρία μόνιμα στην Χίο και εδώ και τρεις σχεδόν μήνες με μία δεύτερη στην Μυτιλήνη. Παράλληλα η ΥΑΤ καλείται να καλύψει όλες τις σημαντικές αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της βορείου Ελλάδος.

Σε αυτό το σημείο εγείρεται το ερώτημα για το τι θεωρείται ειδική υπηρεσία από την στιγμή που οι εκπαιδεύσεις για τις διμοιρίες είναι ελάχιστες και όταν αυτές πραγματοποιούνται είναι μικρής διάρκειας αφού καθημερινά η ΥΑΤ βρίσκεται επί 24ωρου σε σταθερό σημείο, σχεδόν μία δεκαετία, ενώ η ανακοίνωση της υπηρεσίας δεν είναι σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις. Είσαι άραγε ειδική υπηρεσία;

Η εκπαίδευση των διμοιριών είναι απαραίτητη κυρίως για τους αυτοματισμούς, την συνοχή και την αποτελεσματικότητα της διμοιρίας αλλά και για την σωματική άσκηση του προσωπικού αφού πολλές φορές κατά την επιχειρησιακή δράση της διμοιρίας υπάρχει μεγάλη σωματική καταπόνηση. Αντί εκπαίδευσης λοιπόν η διμοιρία προτιμάτε να εκτελεί «αλλότριο» καθήκον από την ειδικότητα της και να βρίσκεται καθηλωμένη επί 24ωρου σε μόνιμο σημείο καθιστώντας την ακίνητο στόχο.

Σε όλα αυτά μονίμως σου απαντάνε λέγοντας σου ότι υπηρετείς σε ειδικές δυνάμεις, ότι είσαι επαγγελματίας, αλλά το γεγονός της μη έκδοσης εβδομαδιαίας υπηρεσίας πώς το δικαιολογούν; Εφόσον εκτελούμε διατεταγμένη υπηρεσία σε σταθερό σημείο (που δεν θα έπρεπε) γιατί δεν μπορεί να βγει εβδομαδιαία υπηρεσία; Πολλά έχουν αλλάξει στην χώρα τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων, το μόνο που δεν λέει να αλλάξει είναι η ορθολογιστική χρήση των διμοιριών και να προσδιοριστούν επιτέλους οι λεγόμενες υπηρεσιακές ανάγκες!!! Το μήνυμα όσων βρισκόμαστε πολλά έτη στις κλούβες είναι ξεκάθαρο. Το κάνουμε γιατί το αγαπάμε αλλά αγαπάμε και τις οικογένειες μας. Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα μηδέν για αυτήν την ειδική υπηρεσία. Ήρθε η ώρα η Ηγεσία να έρθει πραγματικά κοντά μας, να μας ακούσει και να μην αρκεστεί σε ευχολόγια αλλά να δώσει λύσεις.

Κλείνοντας, παρατηρείται το δυσάρεστο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια να αιμορραγείς χάνοντας ικανά και έμπειρα στελέχη χωρίς να ενισχύεσαι με μάχιμο προσωπικό. Δυστυχώς τα τελευταία έτη το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τις διμοιρίες και θετικό για κάπου αλλού και ο νοών νοειτώ….

ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ Ιωάννης

υπηρετών ΔΑΕΘ/ΥΑΤ,

Μέλος του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα στο ekathess.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis