Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:20 | 20/01/2015

 

Οι πολεμιστές χρησιμοποιούσαν μαχαίρια επί χιλιετίες. Οι κομάντος του Βρετανικού στρατού τα χρησιμοποίησαν με τεράστια επιτυχία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μαχαίρι, των κομάντος, το περίφημο Fairbairn-Sykes, παραμένει σε υπηρεσία με τις ειδικές δυνάμεις διαφόρων χωρών, των ελληνικών περιλαμβανομένων.

Το μαχαίρι Fairbairn-Sykes, γνωστό και ως στιλέτο FS, από τα ονόματα των κατασκευαστών του Γουίλιαμ Φερμπάιρν και Έρικ Σάικς (William Fairbairn, Eric Sykes), αποδείχθηκε το καλύτερο σιωπηλό όπλο των κομάντος κατά τον Β' ΠΠ και ο “πιο σίγουρος τρόπος να σκοτώσεις έναν Γερμανό Ναζί" (1.280 έργα τέχνης κλεμμένα απο Ναζί στο Μουσείο της Βέρνης), όπως έλεγαν. Το μαχαίρι αυτό κατέστη σύντομα το σύμβολο των κομάντος.

Όταν σχηματίστηκαν οι δυνάμεις των κομάντος το μαχαίρι θεωρήθηκε ως βασικό στοιχείο της εξάρτησής τους και όλοι οι κατατασσόμενοι στις μονάδες αυτές άνδρες υφίσταντο σκληρή εκπαίδευση στις τακτικές άοπλης και ένοπλης πάλης και στη χρήση του εν λόγω μαχαιριού, ώστε να μπορούν ν εξουδετερώνουν, σιωπηλά, τον αντίπαλο. “Στον αγώνα σώμα με σώμα δεν υπάρχει τίποτα φονικότερο από το μαχαίρι”, έγραφε το εγχειρίδιο χρήσης του FS, το οποίο ήταν γραμμένο από τον ίδιο τον Φερμπάιρν.



“Το μαχαίρι προκαλεί τρόμο στον αντίπαλο”, έγραφε ο Φερμπάιρν, ο οποίος υπηρέτησε, επί 20 χρόνια, στην αστυνομία της Σαγκάη και είχε μετάσχει σε εκατοντάδες συμπλοκές με κακοποιούς. Το ίδιο και ο φίλος του και συνάδελφός του Σάικς.

Οι δύο φίλοι συνεργάστηκαν, λοιπόν, στην σχεδίαση ενός νέου μαχαιριού, το οποίο συνέχισαν, πάντως, να εξελίσσουν , κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η λεπίδα ήταν κατασκευασμένη από ατσάλι και ήταν δίστομη. Το μαχαίρι ήταν “ζυγισμένο”, ώστε να μπορεί να ριφθεί. Ήταν νυκτικό και κοπτικό όπλο. Στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου άνδρα το μαχαίρι ήταν ένα εξαιρετικά φονικό.

Το μαχαίρι είχε την ικανότητα να διαπερνά με ευκολία την στολή, ακόμα και απάρτια της εξάρτησης του εχθρού και να φτάνει στο κορμί του, σκοτώνοντάς τον. Σημαντικό αντικείμενο κατά την εκπαίδευση ήταν να μάθει ο εκπαιδευόμενος να πλήττει στον αντίπαλο σε ζωτικά σημεία. Η λεπίδα είχε μήκος 18 εκ. και ήταν ικανή να λήξει όλα τα ζωτικά όργανα του αντιπάλου. Το συνολικό του μήκος ήταν 29 εκ.

Το μαχαίρι ήταν ελαφρύ, σε σχέση με τα άλλα μαχαίρια της εποχής και μεταφερόταν εύκολα. Το μαχαίρι ήταν τόσο καλό που το υιοθέτησαν, πέραν των Βρετανών κομάντο (Κορεάτες κομάντος σε χειμερινή εκπαίδευση - ΦΩΤΟ) και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αλλά και οι πεζοναύτες.

Πηγή: War is Boring
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis