Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:55 | 22/06/2015
Σε περισσότερες από 36 ληστείες τραπεζών σε όλη την Ελλάδα - δύο εκ των οποίων ήταν αιματηρές -, με λεία που ίσως υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια το μεικτό σχήμα ποινικών και ανταρτών πόλης, τμήμα του οποίου εντοπίστηκε σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Διαπιστώνεται ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα - είτε ενιαία είτε ανά τμήματα - έχει προχωρήσει στο 60%-70% των ληστειών τραπεζών την τελευταία δεκαπενταετία από συμμορίες που ξεπερνούν τα τρία και περισσότερα άτομα. Μάλιστα, την τελευταία τριετία όλες ανεξαιρέτως οι έφοδοι σε καταστήματα τραπεζών από πολυμελείς ένοπλες ομάδες προέρχονται μόνο από αυτούς!

Αλλες περιώνυμες συμμορίες, όπως αυτές των «ληστών με τις βαριοπούλες» ή των ενόπλων με τα Καλάσνικοφ που εξαρθρώθηκαν την περίοδο 2012-13, είχαν προχωρήσει η καθεμία σε επτά-δέκα ληστείες τραπεζών με λεία που δεν υπερέβαινε τα 2 εκατ. ευρώ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφουν το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο, που είναι εξαιρετικά σπάνιο στα παγκόσμια εγκληματολογικά χρονικά.

Το μείγμα αναρχικών και κακοποιών αποδεικνύεται εντυπωσιακά αποτελεσματικό. Είτε απειλώντας μερικές φορές υπαλλήλους ή πυροβολώντας χωρίς δισταγμό φρουρούς, είτε άλλοτε ξεκινώντας... φιλοσοφικές αναλύσεις με πελάτες για την «ανάγκη της εργασίας», την κρίση και τις... σχέσεις των ανθρώπων, η ένοπλη αυτή ομάδα προκαλεί συναγερμό επί σειρά ετών στις διωκτικές αρχές.
 

Η ομάδα που λήστευε τράπεζες
 
Οπως έχει προκύψει από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην εξοχική κατοικία της Νέας Αγχιάλου αλλά και από προηγούμενες έρευνες μετά τη ληστεία στο Δίστομο το περασμένο καλοκαίρι, επί σειρά ετών υπήρχε συνεργασία των ποινικών Γιώργου Πετρακάκου, Σπύρου Χριστοδούλου, του αυτόχειρα Σπύρου Δραβίλα με το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Νίκο Μαζιώτη και καταζητούμενους μέλη της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα».

Η ανάλυση της δράσης των συγκεκριμένων ενόπλων είναι εντυπωσιακή. Την περίοδο 2002-03 ο Γ. Πετρακάκος είχε προχωρήσει σε πέντε ληστείες τραπεζών στην Αγία Παρασκευή, στη λεωφόρο Μαραθώνος στην Παλλήνη και στους Αγίους Αναργύρους. Στις φυλακές Κορυδαλλού γνώρισε τον Βασίλη Παλαιοκώστα και αναβάθμισε τη δράση του.

Την περίοδο 2002-06 οι αντιεξουσιαστές της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα» προχώρησαν σε επτά ληστείες τραπεζών με λεία 700.000 ευρώ. Από αναλύσεις δεδομένων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια είχε διαπιστωθεί ότι ο Γ. Πετρακάκος και άλλοι ποινικοί από την «ομάδα της Νέας Αγχιάλου» σχετίζονταν με ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στο Μοσχάτο στις 29 Μαΐου 2006 και σε άλλη μία στις 5 Ιουλίου της ίδια χρονιάς στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Η ίδια ένοπλη ομάδα, πιθανόν με τη συμμετοχή του Σπ. Χριστοδούλου, λήστεψε στις 17 Απριλίου 2008 τράπεζα στον Χολαργό όπου σκότωσε έναν φρουρό. Ο Σπ. Χριστοδούλου με τον αυτόχειρα Σπύρο Δραβίλα και έναν ακόμη «νονό» των δυτικών προαστίων φέρεται να προχώρησαν την περίοδο 2008-11 σε μπαράζ ληστειών στην Αργολίδα αλλά και στην Αιδηψό. Ακολούθησε το 2011 επιδρομή σε τράπεζες στο Νέο Ηράκλειο και στο Παλαιό Φάληρο.
 

«Επαναστατικό» ταμείο
 
Εκείνο τον καιρό αρχίζει να δραστηριοποιείται η ένοπλη ομάδα που θα χρηματοδοτούσε τη νέα φάση του εγχώριου αντάρτικου πόλης στην οποία θα έδινε το «παρών» και ο Ν. Μαζιώτης ο οποίος εξαφανίστηκε το καλοκαίρι του 2012 ενώ ήταν σε εξέλιξη η δίκη των μελών του Επαναστατικού Αγώνα.


Σε αυτό το πολυμελές σχήμα ποινικών και αντιεξουσιαστών αποδίδεται η ληστεία στη Eurobank στην Ακράτα στις 20 Δεκεμβρίου 2012 και η παρόμοια επιδρομή στην Εμπορική τράπεζα Νεμέας στις 30 Μαΐου 2012. Στις 16 Ιουλίου 2012 σε μια καταδρομική επιχείρηση στην Ντάπια στην Alpha Bank σημειώθηκε ίσως η πιο εντυπωσιακή ληστεία πριν από εκείνη στο Δίστομο. Οι τέσσερις ή πέντε ληστές, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, έφτασαν στις Σπέτσες με μηχανές μεγάλου κυβισμού και διέφυγαν με ταχύπλοο το οποίο έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί στην Αργολίδα. Στις 25 Ιουλίου 2013 ακολούθησε η ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Μέθανα, σε απόσταση πέντε μέτρων από το αστυνομικό τμήμα, και στις 14 Αυγούστου 2013 η επιδρομή των ενόπλων σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο Μαγνησίας.
 

Μόνο μέσα στο 2014
Επτά «απαλλοτριώσεις» σε μία χρονιά

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η δράση της συμμορίας μέσα στο 2014. Στις 31 Ιανουαρίου λήστεψαν τράπεζα στον Ωρωπό την ώρα που άλλαζαν βάρδια οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Από την ίδια ομάδα δραστών προήλθε και η ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας στις 10 Μαρτίου. Οι δύο δράστες - αναφέρεται ότι ο ένας ήταν ο Ν. Μαζιώτης - φεύγοντας πυροβόλησαν δύο αστυνομικούς τραυματίζοντας τον έναν. Ακολούθησε η ληστεία το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου στο Δώριο Μεσσηνίας όπου κατά την έξοδό τους από την τράπεζα κράτησαν για λίγο ομήρους τον διευθυντή και μία υπάλληλο.

Η ένοπλη ομάδα που «απαλλοτρίωνε» τις τράπεζες για λίγο καιρό... ξαπόστασε. Στις 5 Ιουνίου προχώρησε σε επιδρομή στο Συκούριο Λάρισας όπου άρχισαν κουβέντα με τους πελάτες της τράπεζας για τους χαμηλούς μισθούς. Ακολούθησε ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα στον Μαραθώνα την 1η Ιουλίου και στις 16 Ιουλίου συνελήφθη ο Ν. Μαζιώτης στο Μοναστηράκι.

Κομβικό σημείο για το σύστημα των ενόπλων ήταν η περιπετειώδης ληστεία στο Δίστομο Βοιωτίας και η διαφυγή με ταχύπλοο στις 22 Αυγούστου. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛ.ΑΣ., εντοπισμός καταλυμάτων στη Νέα Μάκρη και στην Αθήνα αλλά και αναφορές για συμμετοχή τους σε προγενέστερη ληστεία τράπεζας στη Σαρωνίδα στις 8 Αυγούστου.


Ο εντυπωσιακός κύκλος ληστειών ολοκληρώθηκε με τις ληστρικές επιδρομές στις 2 Απριλίου 2015 σε κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Φαρκαδόνα Τρικάλων και στις 30 Απριλίου σε κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Αμπελώνα Λάρισας. Οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι ο ασύλληπτος Γ. Πετρακάκος και άλλοι ποινικοί αλλά και αντιεξουσιαστές που δεν έχουν συλληφθεί θα συνεχίσουν την ένοπλη δράση τους.

 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 

 
http://www.tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis