Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 29/04/2016

Πέρα από οτιδήποτε άλλο μπορεί να αναφέρει κανείς για την κινηματογραφική του αξία, το «Ραν» είναι ένα επίτευγμα. Φτιαγμένο με τη δύναμη για να αποθεώσει αλλά ταυτόχρονα και να ακυρώσει οτιδήποτε μπορεί να είχε σκεφτεί ο Σέξπιρ γράφοντας το «Βασιλιά Λιρ», στέκεται ως ένα έργο τέχνης που υπερασπίζεται την κλασική αξία με το πιο διαχρονικό ύφος με το οποίο θα μπορούσε να ευλογηθεί ποτέ ανθρώπινο δημιούργημα.

Επικό, με απόθεμα ανθρωπιάς, εντυπωσιακό πέρα από κάθε συμβατική έννοια και ταυτόχρονα λιτό και αυστηρό όσο οι κανόνες ζωής ενός σαμουράι, το σπουδαίο όσο και φιλόδοξο έργο του Κουροσάβα μοιάζει με απόσταγμα ζωής ενός σοφού ανθρώπου που γνώριζε ότι το όριο της ανθρώπινης δύναμης βρίσκεται πάντοτε μέσα μας.

Η λέξη «Ραν» χρησιμοποιείται στην ιαπωνική γλώσσα για να περιγράψει μία κατάσταση χάους και απώλειας ελέγχου. Ο Κουροσάβα παίρνει το χάος και το μεταμορφώνει σε ύψιστη ομορφιά, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά - μετά τη διασκευή του «Μάκβεθ» στην παλαιότερη ταινία του «Ο Θρόνος του Αίματος» - ότι διαθέτει όλο το ταλέντο, την ευαισθησία και το όραμα για να μεταφέρει το σεξπιρικό έργο σε ιδανικούς κινηματογραφικούς όρους.

Τοποθετώντας το «Βασιλιά Λιρ» του Σέξπιρ στην καρδιά της φεουδαρχικής Ιαπωνίας, ο παλαίμαχος σκηνοθέτης κρατά αυτούσιο το στοχασμό του κλασικού έργου, δίνοντάς του όμως μία ακόμη πιο διαχρονική - πέρα από γλώσσες και συγκεκριμένα εθνολογικά χαρακτηριστικά - μορφή.

Περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία στις αίθουσες, το «Ραν» παραμένει εξίσου μαγευτικό και αναλλοίωτο από τον χρόνο, όπως οφείλει να είναι κάθε σπουδαίο έργο τέχνης.

Δείτε το εκθαμβωτικό τρέιλερ που συνοδεύει την αποκατάσταση και επανακυκλοφορία της ταινίας εδώ:

 

www.cinemag.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis