Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:13 | 06/07/2019

«Κάποιες τροµοκρατικές οµάδες µπορεί να εκµεταλλεύονται την αγορά των ναρκωτικών χαπιών captagon για να χρηµατοδοτούν τις ενέργειές τους». Η φράση ανήκει σε αναφορά που συντάχθηκε στη Λισαβόνα από τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοµανίας. Οι κορυφαίες υπηρεσίες ασφαλείας στον κόσµο έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην ανάλυση κινδύνου (risk analysis) για ένα φαινόµενο που εξελίσσεται ραγδαία. Προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα δίκτυα των διεθνών καρτέλ τα οποία διακινούν τα περίφηµα «χάπια των τζιχαντιστών», αλλά και να αντλήσουν πληροφορίες για το πού καταλήγουν τα αµύθητα ποσά από την πώλησή τους.

∆εν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη της Αµερικανικής ∆ίωξης Ναρκωτικών (DEA), µε έδρα την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ήταν αυτά που διαβίβασαν πριν από περίπου 10 ηµέρες στις ελληνικές Αρχές την πληροφορία-θησαυρό: «Κοντέινερ που φορτώθηκαν σε φορτηγό πλοίο στη Λαττάκεια της Συρίας και θα φτάσουν στον Πειραιά περιέχουν µεγάλη ποσότητα ναρκωτικών». Τα στελέχη του Σ∆ΟΕ που ανέλαβαν την έρευνα δεν µπορούσαν να φανταστούν, όµως, ότι η ποσότητα θα είναι η µεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ παγκοσµίως. Συνολικά 33 εκατοµµύρια χάπια captagon, αξίας µισού δισ. ευρώ και βάρους πέντε τόνων, ήταν κρυµµένα σε ξύλινες σανίδες, σε τρία διαφορετικά κοντέινερ που είχαν αποθηκευτεί προσωρινά στον σταθµό εµπορευµατοκιβωτίων στο Κερατσίνι.
Ο εντοπισµός τους ήρθε να επιβεβαιώσει στις διωκτικές Αρχές ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα κοµµάτι του σκοτεινού «παζλ». Μόλις δύο χρόνια πριν, άλλωστε, το Σ∆ΟΕ είχε εντοπίσει στη Νέα Πέραµο Αττικής το πρώτο παρασκευαστήριο captagon στη χώρα µας. Τότε είχαν κατασχεθεί περισσότερα από 600.000 χάπια.
[custom:google-ads]
Το ένα χάπι πωλείται στη µαύρη αγορά από 10 έως 25 δολάρια. Η αξία του φορτίου που βρέθηκε την περασµένη Κυριακή στο Κερατσίνι είναι τόσο ιλιγγιώδης, που τα στελέχη του Σ∆ΟΕ εκτιµούν ότι τα µεγάλα κεφάλια του καρτέλ υπέστησαν συντριπτικό «χτύπηµα». Οι άντρες του Σ∆ΟΕ που χειρίστηκαν την υπόθεση πήραν εντολές για αυξηµένα µέτρα αυτοπροστασίας, αν και δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξει «εκδίκηση» εν Ελλάδι. «Σε αυτές τις περιπτώσεις ψάχνουν να βρουν ποιος από τους δικούς τους έδωσε την πληροφορία» εξηγεί αρµόδια πηγή.

Αξιωµατούχοι µε πείρα σε µεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών τονίζουν ότι, «εάν το Σ∆ΟΕ χρειάστηκε µία ολόκληρη εβδοµάδα για να σπάσει τις σανίδες και να µετρήσει τα χάπια, µπορούµε να εκτιµήσουµε ότι το καρτέλ χρειάστηκε δύο µήνες και πάρα πολλά άτοµα προσωπικό για να διαµορφώσει τις κρύπτες µέσα στις συνολικά 2.300 σανίδες που βρέθηκαν στα τρία κοντέινερ. Στη συνέχεια, έπρεπε να τοποθετήσουν επιµελώς τα χάπια και να βάψουν τις κρύπτες για να φαίνονται σαν καινούργιες. Αυτές οι εργασίες µπορούν να γίνουν µόνο από µεγάλα καρτέλ που διαθέτουν δικές τους ελεγχόµενες περιοχές».
«Παρότι τα captagon προέρχονταν συνήθως από την Ανατολική Ευρώπη, η παραγωγή τους φαίνεται ότι έχει µετατοπιστεί στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η κύρια καταναλωτική αγορά τους» αναφέρεται στην έκθεση

Η Ελλάδα χρησιµοποιείται ως «τράνζιτ» (µεταβατικός) σταθµός. Τα καρτέλ προσπαθούν να περάσουν τα φορτία από όσο το δυνατόν περισσότερα λιµάνια, σε µια προσπάθεια να χαθούν τα ίχνη τους. Στην περίπτωση των 33 εκατ. χαπιών, τα φορτωτικά έγγραφα ανέφεραν ότι προορισµός των «σανίδων για πατώµατα laminate» ήταν η Κίνα. «Κανείς δεν πίστεψε ότι ο πραγµατικός προορισµός ήταν ο αναγραφόµενος. Τα κοντέινερ θα φορτώνονταν από το Κερατσίνι και θα έφευγαν από την Ελλάδα. Αν δεν υπήρχε η πληροφορία των Αµερικανών, ήταν απίθανο να ελεγχθούν, όπως συµβαίνει µε όλα τα τράνζιτ φορτία. Η τελευταία φορά που βρέθηκαν από το Σ∆ΟΕ τόσο επιµελώς κρυµµένα ναρκωτικά µέσα σε σανίδες ήταν πριν από 15 χρόνια, όταν είχε βρεθεί µεγάλη ποσότητα ηρωίνης» αναφέρει πηγή από το Σ∆ΟΕ.

Πού παρασκευάζονται

Σε ποιες χώρες, όµως, παρασκευάζονται τα captagon; Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοµανίας αναφέρει: «Παρότι αρχικά τα captagon προέρχονταν συνήθως από την Ανατολική Ευρώπη, η παραγωγή τους φαίνεται ότι έχει µετατοπιστεί στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η κύρια αγορά τους. Οι µέθοδοι παραγωγής τους στη Μέση Ανατολή παρουσιάζουν πολλές οµοιότητες µε αυτές που χρησιµοποιούνται στην Ευρώπη, κάτι που µπορεί να δείχνει ότι οι οµάδες του οργανωµένου εγκλήµατος στην Ευρώπη ίσως να σχετίζονται µε την παραγωγή αµφεταµίνης στη Μέση Ανατολή. ∆εν αποκλείεται, µάλιστα, η αµφεταµίνη να παράγεται στην Ευρώπη και να αποστέλλεται στη Μέση Ανατολή είτε σαν πρώτη ύλη είτε µε τη µορφή χαπιών».
Η αναφορά των Ευρωπαίων αξιωµατούχων σηµειώνει και την ανησυχητική έξαρση του φαινοµένου, ιδιαίτερα στη Συρία, απ’ όπου έφτασε στη χώρα µας και το τελευταίο φορτίο-µαµούθ: «Από το 2004 οι κατασχέσεις captagon αυξήθηκαν σε αριθµό στις χώρες της Μέσης Ανατολής (ιδιαίτερα στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα). ∆εκάδες εκατοµµύρια χάπια, τα περισσότερα από τα οποία έφεραν το χαρακτηριστικό λογότυπο των captagon, κατασχέθηκαν από το 2010 έως το 2014 στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και στη Συρία.

Αυτές οι χώρες θεωρούνταν περισσότερο τράνζιτ σταθµοί και περιοχές παραγωγής captagon και λιγότερο χώρες µε µεγάλη κατανάλωση των χαπιών αυτών από χρήστες. Ωστόσο, νεότερα δεδοµένα δείχνουν ότι στις περιοχές αυτές και ιδιαίτερα στη Συρία υπάρχει έξαρση του φαινοµένου».

Πηγή: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis