Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:41 | 28/05/2015

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο fb και σε διάφορα forums σχετικά με το είδος των βλημάτων, που είναι καταλληλότερα για σκοποβολή, με μεγαλύτερο accuracy, χωρίς μεγάλη ανάκρουση και με μικρότερη πτώση βλήματος σε μακρινές αποστάσεις. 

Συγκρίνοντας και παρακολουθώντας συζητήσεις που γίνονται σε ξένα forums, κυρίως Αμερικανικά, θα δούμε ότι κυριαρχεί η άποψη ότι τα βλήματα τύπου hollow point, έχουν σαφές πλεονέκτημα σε accuracy, μικρότερη ανάκρουση και μικρότερη πτώση, έναντι άλλων τύπων βλημάτων. Το μόνο είδος βλήματος το οποίο έχει καλύτερο accuracy, είναι το μολύβδινο, το οποίο με σωστή ποσοστιαία πρόσμιξη αντιμονίου και σωστό lubricate, δεν φθείρει την ράβδωση, δεν αφήνει κατάλοιπα και διατηρεί σταθερό κύκλο βολών για πολλά φυσίγγια.

Δυστυχώς και τα δύο είδη αυτών των βλημάτων, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από Έλληνες σκοπευτές α) γιατί η χρήση των hollow points, απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία, αλλά και β) η χρήση των μολύβδινων είναι τεχνικά αδύνατη, διότι το σωστό μολύβδινο βλήμα με την ανάλογη πρόσμιξη αντιμονίου που ταιριάζει στην ράβδωση του κάθε όπλου, γίνεται με ιδιοκατασκευή και ιδιογόμωση, που και αυτά απαγορεύονται από την Ελληνική νομοθεσία.

Το αστείο είναι ότι η χρήση των hollow points, απαγορεύεται και στα σώματα ασφαλείας, που κατά την προσωπική μου άποψη, ένα βλήμα hollow point είναι το καταλληλότερο, διότι έχει πολύ μικρότερα ποσοστά εξοστρακισμού από άλλα FMJ, μεγαλύτερη ακρίβεια βολής και στην περίπτωση αναγκαστικής χρήσης, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Στην φωτό που δημοσιεύω, η οποία είναι από συζήτηση σε Αμερικανικό forum, φαίνονται τα είδη των hollow points, που προτείνονται για σκοπευτική χρήση, ενώ στην μέση το μολύβδινο βλήμα επικρατεί στην ακρίβεια βολής.

Δημοσίευση κειμένου του Dimitris Sklavis στη σελίδα Guns and Ammo Gr. στο facebook

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis