Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:57 | 19/03/2015

Δε μπορείτε να φανταστείτε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το διάσημο σλόγκαν της Nike, το περίφημο «Just do it». Τη δεκαετία του 1980, η Nike ενεπλάκη σε έναν «πόλεμο» με την αντίπαλη εταιρεία, τη Reebok για το ποια θα «ελέγχει» την αγορά αθλητικών υποδημάτων. 

Η Nike προκειμένου να βγουν με φόρα στην αγορά, συνεργάστηκαν με τη διαφημιστική εταιρεία Wieden & Kennedy για τη δημιουργία νέας καμπάνιας που θα διεύρυνε την απήχησή της. Ο Dan Wieden ήξερε ότι το κλειδί ήταν να συντονίσει με κάποιο τρόπο, τις γυναίκες που ασκούνταν για πρώτη φορά, με στους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Ο δαιμόνιος διαφημιστής, το βράδυ πριν την επίσημη παρουσίαση ενώπιον του μεγάλου αφεντικού της Nike, Phil Knight, αναζητούσε ακόμα εκείνο το σλόγκαν που θα απογείωνε την εταιρεία. 

Η έμπνευσή του τελικά, θα ερχόταν από εκεί που δεν θα το περίμενε. Σύμφωνα με το περιοδικό Dezeen, στη δεκαετία των ‘70s, ένας άντρας ονόματι Gary Gilmore, είχε λάβει την προσοχή των μίντια μετά και τη δολοφονία δυο αντρών στη Γιούτα των ΗΠΑ. Ο Gilmore, τότε 35 ετών, μπαινόβγαινε στις φυλακές για μια σειρά εγκληματικών πράξεων, όπως ένοπλες ληστείες. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Ιντιάνα και μετακόμισε στη Γιούτα όπου το 1976, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων, δολοφόνησε δυο άντρες. 

Ο Gilmore, καταδικάστηκε σε θάνατο και την ημέρα της εκτέλεσής του, φέρεται να είπε στους αξιωματικούς της αστυνομίας τη φράση «Let’s do it», δηλαδή ας το κάνουμε. 

Η ατάκα «κόλλησε» στο μυαλό του Wieden: «για κάποιο διαβολικό λόγο, σκέφτηκα τον Gary Gilmore», λέει ο διαφημιστής. «Δε μου άρεσε το 'let’s’ και το άλλαξα, γιατί ειδάλλως θα έπρεπε να του αποδώσω τα εύσημα», συμπλήρωσε. Το σλόγκαν «Just Do It» βγήκε στην αγορά το 1988.




Ο Gary Gilmore

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis