Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:15 | 12/01/2021

Το  Πακιστάν απέκτησε νέα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου JF-17, ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας στις δηλώσεις του προχώρησε ένα «βήμα» παραπάνω λέγοντας ότι τα «νέα αυτά μαχητικά υπερέχουν κατά πολύ των μαχητικών Rafale» σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει τις δυνατότητες των μαχητικών που διαθέτει η Ινδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πακιστάν έχει στη διάθεση του ένα στόλο 100 περίπου μαχητικών αεροσκαφών JF-17, τα οποία είναι αποτελούν προϊόν συμπαραγωγής της πακιστανικής εταιρείας Pakistan Aeronautical Complex (PAC) Chengdu Aircraft Corporation (CAC) , ωστόσο προκαλεί αρκετά ερωτηματικά κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν πιο ισχυρά από τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Στο πλαίσιο της παραλαβής ενός μαχητικού JF-17B, το οποίο είναι διθέσιο και θα χρησιμοποιείται επίσης και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ο εκπρόσωπος της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας ισχυρίστηκε ότι η νέα έκδοση των JF-17 Block III θα είναι πολύ καλύτερα από τα μαχητικά Rafale που διαθέτει ο «ορκισμένος εχθρός» της χώρας του, η Ινδία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Eurasian Times, μια πολύ ενδεικτική σύγκριση σε συγκεκριμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά των δύο μαχητικών αεροσκαφών, δε φαίνεται να υποστηρίζει τις δηλώσεις του Πακιστανού Αξιωματικού.

Μια «ενδεικτική» σύγκριση

Πράγματι, τα μαχητικά αεροσκάφη  JF-17 είναι πιο ελαφριά και έχουν μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 12,474 κιλά, ενώ από την άλλη τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale έχουν μέγιστο βάρος απογείωσης 24.500 κιλά, ενώ ακόμα τα Rafale έχουν την ικανότητα να φέρουν όχι μόνο μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων, αλλά και ωφέλιμο φορτίο οπλισμού.

Rafale

Κατ’ επέκταση τα γαλλικά μαχητικά έχουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμβέλεια περίπου 3.700 χιλιομέτρων σε αντίθεση με 2.037 χιλιομέτρων των μαχητικών JF-17. Τέλος, η ταχύτητα είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό των μαχητικών Rafale, τα οποία είναι ικανά να αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 1,8 Mach, ενώ τα πακιστανικά αεροσκάφη φτάνουν ταχύτητες 1,6 Mach.

Συνεπώς, η ιδιαίτερα συνοπτική αυτή σύγκριση, παρά το γεγονός ότι δεν εξετάζει πλήρως τις προδιαγραφές των δύο μαχητικών αεροσκαφών, εντούτοις είναι σε θέση να αποδείξει την υπεροχή των γαλλικών Rafale, τα οποία εκτός από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό, θα πετούν και στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

onalert. gr με πληροφορίες από: Eurasian Times / Φωτογραφία εξωφύλλου αρχείου Reuters

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis