Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:39 | 14/02/2015

 

Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και καθηγητή του ποινικού δικαίου, κυρίου Παρασκευόπουλου και είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές τις βρήκα λίαν ενδιαφέρουσες. 
 
Αυτό που δυσκολεύτηκα να καταλάβω είναι η βάση της αντιπαράθεσής του με την προηγούμενη κυβέρνηση, σχετικά με την «κατάργηση» ή μη των φυλακών Γ τύπου, μείζονος ασφαλείας. 
 
Συγνώμη αλλά πρόκειται περί φαρσοκωμωδίας, δεν εξηγείται αλλιώς. 
 
Οι μεν διαμαρτύρονται για την κατάργησή μιας φυλακής που ευτυχώς δεν έφτιαξαν και ο κύριος Υπουργός να λέει ότι θα καταργήσει κάτι που δεν υπάρχει. 
 
Από πότε το φρεσκάρισμα των κελιών και η αντικατάσταση μερικών υαλοπινάκων και βρυσών, γιατί αυτό έγινε στο Δομοκό, καθιστούν μια συμβατική φυλακή σε φυλακή μείζονος ασφαλείας Γ τύπου; Μάλλον για μυθιστορηματική αφήγηση ή κινηματογραφική ταινία του στυλ « Στενές επαφές Γ τύπου» μιλάμε και τίποτα παραπάνω. 
 
Μπορεί η υποψία για τέλεση νέου αδικήματος να είναι ανεκτή δικονομικά και να αρκεί για να προφυλακιστεί κάποιος , η υποψία όμως και μάλιστα του ιδίου οργάνου , ότι αυτός ο κάποιος θα συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά του και μέσα στις φυλακές, άρα ας τον βάλουμε κάπου διαφορετικά, είναι απαράδεκτη. 
 
Καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και περιορίζει τα περιθώρια για μια αντικειμενική δίκη του. Αφού σε μια διαδικασία δίκης προθέσεων έχει προκαταβολικά κριθεί αρνητικά. Αυτό είναι το αίσχος, της κατά τα άλλα φυλακής Γ τύπου και αυτό πρέπει να καταργηθεί, όχι τα κτίρια και η ασφαλή φύλαξή τους. 
 
Η κάθε φυλακή δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο εκτός από χώρος για την εκτέλεση και την έκτιση μιας επιβληθείσας ποινής. 
 
Η εκτέλεση είναι μια τυπική διαδικασία δικονομικού περιεχομένου, η έκτιση είναι μια ουσιαστική παιδαγωγική και παραγωγική διαδικασία. Τώρα, ποια είναι ή ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί από λογικούς ανθρώπους. 
 
Εν προκειμένω, η αντιπαράθεση για μια φυλακή Γ τύπου, γίνεται περί «όνου σκιάς» Αυτό που έλειπε και εξακολουθεί να λείπει δεν είναι μια φυλακή Γ τύπου – μείζονος ασφαλείας, άλλωστε όλες οι φυλακές οφείλουμε να είναι ασφαλείς. Η ασφάλεια μιας φυλακής δεν κρίνεται από την δυνατότητα αποτροπής απίθανων αποδράσεων, (σε ποια χώρα δεν έχουν γίνει άλλωστε τέτοιες) αλλά από την ασφαλή εσωτερική λειτουργία. 
 
Αυτό που εξακολουθεί να λείπει είναι μια φυλακή που θα κρατούνται οι αποδεδειγμένα απείθαρχοι και σκληροί κατά την κράτησή τους κρατούμενοι. Η ύπαρξή μιας τέτοιας φυλακής , μπορεί να μην εξαφάνιζε, ωστόσο θα περιόριζε την άσκηση βίας και την εκμετάλλευση κρατουμένων από συγκρατουμένους τους και την άσκηση βίας κατά του προσωπικού. Σίγουρα όμως θα ακύρωνε τη διάχυτη αίσθηση ατιμωρησίας που ενισχύει η κράτηση όλων με όλους. 
 
Αυτή όμως η φυλακή έχει άλλο όνομα, λέγεται πειθαρχική φυλακή και τέτοια φυλακή διαθέτουν όλα τα προοδευτικά σωφρονιστικά συστήματα ανά τον κόσμο. 
 
Σε αυτή τη φυλακή δεν θα μετάγονται ή πολύ περισσότερο δεν θα τοποθετούνται κρατούμενοι μέσω μιας μεταφυσικής εκτίμησης ή δίκης προθέσεων. Είναι απαραίτητο οι κρατούμενοι που μετάγονται σε τέτοια φυλακή, να συνοδεύονται από σχετικές αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων, είτε αυτές αφορούν βαριά πειθαρχικά αδικήματα είτε συνεχείς υποτροπές άλλων μικρότερων.
 
Ο υπάρχων Σωφρονιστικός Κώδικας και ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας αποτελούν ένα επαρκές , επαρκέστατο θα έλεγα πλαίσιο κανόνων και ορθής αξιολόγησης, που ταυτόχρονα διασφαλίζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των υπό κρίση κρατουμένων . 
 
Εξυπακούεται ότι μετά την μεταγωγή του στην πειθαρχική φυλακή, ο κρατούμενος θα έχει δικαίωμα να αιτείται την επαναμεταγωγή του σε άλλο συμβατικό κατάστημα , αφού πρωτίστως υπάρξει σχετική αξιολόγηση της συμπεριφοράς του από το συμβούλιο της παραπάνω φυλακής. 
 
Πάνω από όλα όμως έχουμε υποχρέωση η λειτουργία όλων των φυλακών, συμβατικών ή μη, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κρατουμένου και να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης. Ο οποιοσδήποτε πειθαρχικός έλεγχος του κρατουμένου χάνει κάθε έννοια και αξία αν ο τρόπος λειτουργίας της φυλακής στην οποία αναγκαστικά διαβιεί, δεν διασφαλίζει και δεν απαντά αποφασιστικά στα δικαιώματά του. 
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 11/02/2015
 
http://www.korydallosca.gr/2015/02/blog-post_14.html
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis