Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:12 | 05/01/2017

To βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε σε μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών ένα πρωτότυπο όπλο λέιζερ με το κόστος του σχετικού συμβολαίου να αγγίζει τα 30 εκατομμύρια στερλίνες.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να επωφεληθούν απ’ την τεχνολογία «κατευθυνόμενης ενέργειας», αλλά και να γίνει μια πρώτη επίδειξη του συστήματος σε δύο χρόνια.

Το πρωτότυπο θα αξιολογηθεί ως προς το πώς ανιχνεύει και παρακολουθεί στόχους σε διαφορετικές αποστάσεις υπό διάφορες καιρικές συνθήκες σε ξηρά και θάλασσα. Εφόσον η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία τότε το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Το project αυτό «βασίζεται στην καινοτόμο έρευνα σε λέιζερ υψηλής ισχύος λέιζερ έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές οι δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας», δήλωσε ο Πέτερ Κόπερ του βρετανικού Εργαστηρίου Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (DTSL). Και πρόσθεσε ότι «μπορεί να παράσχει μια πιο αποτελεσματική απάντηση στις αναδυόμενες απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.»

Το συμβόλαιο ανατέθηκε στην κοινοπραξία UK Dragonfire, που περιλαμβάνει τις εταιρείες MBDA, Qinetiq, Leonardo-Finmeccanica GKN, Arke, BAE Systems και Marshall ADG.

Τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, την εξουδετέρωση οβίδων, εκρηκτικών μηχανισμών και διάφορων ακόμη απειλών.

Ο αμερικανικός στρατός κάνει πειράματα με λέιζερ υψηλής ενέργειας εδώ και δεκαετίες, αλλά διάφορα τεχνικά εμπόδια εμπόδιζαν μέχρι πρόσφατα τη χρήση τους στο μέτωπο.

Ωστόσο το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε το Σεπτέμβριο του 2014 στον Περσικό Κόλπο το όπλο λέιζερ Laws (Laser Weapon System), κόστους 40.000.000 δολαρίων. Το Laws κατέστρεψε διαφορετικούς στόχους -μεταξύ αυτών ένα ταχύπλοο κι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος- σε μεγάλη απόσταση.
 

 

www.iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis