Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:59 | 17/08/2021

Ένα πρώτο γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Καμπούλ αφότου την κατέλαβαν οι Ταλιμπάν απομάκρυνε μόλις επτά ανθρώπους, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, λόγω του χάους στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η Γερμανία, που είχε το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα στο Αφγανιστάν μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλει να απομακρύνει με αερογέφυρα χιλιάδες Γερμανοαφγανούς με διπλή υπηκοότητα καθώς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ανθρώπους που εργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις.

Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως το μεταγωγικό αεροσκάφος A400M πραγματοποίησε μια "παράτολμη προσγείωση" χθες αργά το απόγευμα με κύριο σκοπό να φέρει Γερμανούς στρατιώτες προκειμένου να διασφαλίσουν την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών.

"Έχουμε μια πολύ χαοτική, επικίνδυνη και πολύπλοκη κατάσταση στο αεροδρόμιο", δήλωσε στο δίκτυο ARD. "Είχαμε πολύ λίγο χρόνο, ως εκ τούτου πήραμε στο αεροσκάφος μόνο ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο".

Το A400M έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 114 επιβάτες αν και γίνεται κατανοητό πως έως και 150 άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτό στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης.

Μόνο επτά τα κατάφεραν καθώς το αεροπλάνο έπρεπε να φύγει γρήγορα και άλλοι Γερμανοί δεν μπορούσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο χωρίς προστασία από Γερμανούς στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

"Η είσοδος ανθρώπων από το πολιτικό τμήμα του αεροδρομίου δεν κατέστη δυνατή από τους εταίρους που έχουν την ευθύνη ασφαλείας στο αεροδρόμιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Καθώς 600 στρατιώτες αναμένεται να λάβουν μέρος στην εκκένωση, η Γερμανία ελπίζει ότι θα μπορέσει να απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους τις επόμενες ώρες.

Ο γερμανικός στρατός μπόρεσε να φέρει μόνο αλεξιπτωτιστές από τη μεραρχία ταχείας ανάπτυξης –οι οποίο είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για επιχειρήσεις απομάκρυνσης-- στην Καμπούλ με αυτό το πρώτο αεροσκάφος του.

Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί μετά την αναστολή τους την προηγουμένη καθώς απελπισμένοι άνθρωποι, που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μπλόκαραν τον διάδρομο προσαπογείωσης.

Η Γερμανία περιμένει άδεια από τις ΗΠΑ για να στείλει ένα δεύτερο αεροσκάφος από την Τασκένδη, η οποία χρησιμοποιείται ως κόμβος.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αεροδρόμιο θα μείνει ανοικτό για πολλές ημέρες έτσι ώστε να απομακρυνθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατό. "Αυτοί δεν είναι μόνο Γερμανοί πολίτες, αλλά και τοπικό προσωπικό, άνθρωποι που κινδυνεύουν. Θα υποστηρίξουμε επίσης άλλες χώρες", πρόσθεσε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis