Με τις διαδηλώσεις συλλογικοτήτων και εργαζομένων κατά την διάρκεια της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αρχίζουν τα πρώτα «crash test» του υπουργείου Προστασίας του πολίτη στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων- κινητοποιήσεων.
Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν πως «οι διαδηλώσεις αναμένονται να είναι μικρής κλίμακας καθώς υπάρχει η περίοδος χάριτος για την νέα κυβέρνηση». Παράλληλα εκτιμούν πως κοινωνικές ομάδες που συνήθιζαν να συμμετέχουν σε πορείες με συνθήματα κατά της εκάστοτε κυβέρνησης δεν θα το κάνουν φέτος, καθώς θα αναμένουν τις εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών που ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, εν όψει των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «Φρονούμε ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε να ενημερωθεί η νέα πολιτική ηγεσία με κάθε λεπτομέρεια για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, αλλά και για τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας επί αυτών, προκειμένου να καταγραφεί η πρόθεσή της για επίλυσή τους ή μη και να σταθμιστούν οι όποιες επόμενες αντιδράσεις/ενέργειες». Οι μόνοι που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια και εκεί ακριβώς θα φανούν τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά της αστυνομίας, θα είναι ομάδες αναρχικών.
Το στοίχημα του Ασύλου
Όπως μεταδίδει το law&order.gr, το υπουργείo προστασίας του Πολίτη μετά την αλλαγή του νόμου για το άσυλο στα πανεπιστήμια, έχει «στα χέρια του ένα επιπλέον όπλο» για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας, το ζήτημα είναι βέβαια, πως θα αντιδράσουν οι αστυνομικοί σε μια ενδεχόμενη κατάληψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από αναρχικούς, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει και ποιος θα είναι εκείνος που θα δώσει εντολή επέμβασης εντός του ιδρύματος. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ με μακρά επιχειρησιακή εμπειρία, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς « όταν δίνεις το πράσινο φως να επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, όπως είναι τα ΜΑΤ και η ΟΠΚΕ, δεν μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων την εξέλιξη της επιχείρησης και πάντα ο αστάθμητος παράγοντας μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορεί από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζουν πως «έχει μπει πλέον στα άβατα της ανομίας εντός πανεπιστημίων» η πραγματικότητα όμως είναι πιο δύσκολη από τις προθέσεις. Άλλωστε μόλις την περασμένη Τρίτη και με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στα Εξάρχεια, αναρχικοί έκανα συνέλευση για τα επόμενα βήματα των ενεργειών τους, μέσα στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου.
Οι ημερομηνίες σταθμοί
Αμέσως μετά την ΔΕΘ η αστυνομία θα κληθεί να ανταπεξέλθει σε μια σειρά δύσκολων καταστάσεων όπου αναμένονται πυκνές κινητοποιήσεις. Αρχικά η αστυνομία έχει ανοιχτό πλέον το θέμα των Εξαρχείων με συνεχείς επιχειρήσεις και πρόθεση να επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή, κάτι όμως που προκαλεί αρχικά λεκτικές αντιδράσεις, αλλά θεωρείται βέβαιο από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, πως «εκτός από τα λόγια θα υπάρξουν και πράξεις που στόχο θα έχουν την αστυνομία». Ενδεικτικό των προθέσεων του «σκληρού πυρήνα» των Εξαρχείων, είναι η αφίσα που τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία της περιοχής και απεικονίζει ένα καλάσνικοφ, ενώ καλεί αναρχικούς σε δυο γλώσσες, αραβικά και αγγλικά να «υπερασπιστούν τα Εξάρχεια».
Όσο ο καιρός περνάει πέραν της καθημερινής τριβής των αστυνομικών με την περιοχή των Εξαρχείων, θα κληθούν να ενεργήσουν σε μεγάλες διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες σε «ημερομηνίες σταθμούς». Η αρχή αναμένεται να είναι στις συγκεντρώσεις για την «μαύρη επέτειο» της δολοφονίας από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Εκεί αναμένεται να υπάρξει η πρώτη μαζική κινητοποίηση αναρχικών και αποτελεί στοίχημα πως η αστυνομία θα αντιδράσει σε μια τόσο ιδιαίτερη περίσταση. Ακολούθως η δεύτερη «ημερομηνία σταθμός» και σημείο καμπής όπου αναμένεται να υπάρξει ευθεία αντιπαράθεση ατόμων του αναρχικού χώρου και αστυνομικών είναι η 17 Νοέμβρη. Με τα νέα δεδομένα οι αναρχικοί δεν θα έχουν την δυνατότητα κάλυψης μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά και οι αστυνομικοί δεν θα έχουν κανέναν δισταγμό σε ενδεχόμενη επέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων, ως εκ τούτου, η ημέρα εκείνη αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Αποκορύφωμα των αναμενόμενων συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας, είναι η 6η Δεκεμβρίου, ημερομηνία δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, που αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση του ποινικού κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη ενέργεια είχε προκαλέσει κάποιες πρώτες αντιδράσεις από τον αναρχικό χώρο, με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας να εκτιμούν πως φέτος θα είναι μια πολύ «καυτή ημέρα καθώς οι πορείες και οι συγκεντρώσεις θα γίνουν με τον Κορκονέα εκτός φυλακής».
Εκτός όλων των παραπάνω οι επιτελείς της «Κατεχάκη» ανησυχούν και για κάποιο απρόβλεπτο γεγονός που θα διαταράξει την κοινωνική ειρήνη, αλλά αφήνουν να εννοηθεί πως πλέον δεν θα γίνουν μάρτυρες εξελίξεων και θα αντιδράσουν ακαριαία με σκοπό την διαφύλαξη της ηρεμίας στην κοινωνία.