Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:46 | 14/02/2018

Ένα ξεκάθαρο σχέδιο των Τούρκων για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ώρες με ραγδαίες εξελίξεις και αποκορύφωμα τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου στην περιοχή.

Το σχέδιο της Άγκυρας αποκαλύπτεται τόσο με την επιθετική τους κίνηση (όπως χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά) στα Ίμια, όσο και με τις δηλώσεις που ακολούθησαν, τόσο από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, όσο και από το ΥΠΕΞ της χώρας.

[custom:google-ads]

Ο εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή δεν ήταν τυχαίος και βασίζεται στο σχέδιο των Τούρκων ότι τα Ιμια συνιστούν τουρκικό έδαφος, ενώ ταυτόχρονα στρέφει τους προβολείς από το Αφρίν όπου ο πόλεμος δεν εξελίσσεται όπως ήθελε ο Ερντογάν.

Ήδη ο στρατός της Τουρκίας μετράει νεκρούς στο Αφριν. Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται ώρα με την ώρα. Η τουρκική επίθεση στο Αφρίν δεν αποτελεί έκπληξη για τις κουρδικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία. Οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν προετοιμαστεί για μια πιθανή τουρκική επίθεση.

 

Η ανακοίνωση για τα Ιμια

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα πως παραπληροφορεί την κοινή γνώμη.

Οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει τα Ιμια με ακταιωρούς , ενώ τόσο οι ελληνικές όσο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν αυξημένη στρατιωτική παρουσία σε όλο το Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα».

Η αλήθεια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

 

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου»

Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από αίτημα της Αγκυρας.

Στο ανακοινωθέν του Μαξίμου τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, τερματισμό των παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα.

 

«Όταν δεν σταμάτησαν οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους»

«Από τη αρχή είχαμε πει στην ελληνική πλευρά να μην κάνει τέτοια πράγματα και να μην μας βάλει σε μπελάδες. Να σταματήσουμε τις αψιμαχίες σε θάλασσα και αέρα» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, σχολιάζοντας το περιστατικό εμβολισμού σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων.

Πρόσθεσε δε πως το περιστατικό έληξε χωρίς προβλήματα. «Όταν δεν σταμάτησαν οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους» σημείωσε επισημαίνοντας πως «τέτοια πράγματα συνέβησαν χθες το βράδυ. Τελείωσε χωρίς προβλήματα».

Σε δήλωση δε στην εφημερίδα istiklal, φέρεται να είπε πως «Οι Έλληνες αιφνιδιάστηκαν για μία ακόμη φορά στα Καρντάκ (Ίμια)».

 

Republica: Η Ρώμη στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι κινήσεις των Τούρκων στα Ίμια γίνονται με φόντο την Κύπρο και το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλά το επίπεδο της κρίσης με την Τουρκία που μπλόκαρε το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους έδωσε εντολή να στείλει στην περιοχή μια μονάδα του ιταλικού στόλου που αυτή την περίοδο συμμετέχει στην ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, ο κυβερνήτης του πλοίου έλαβε ξεκάθαρες εντολές να μην προσπαθήσει σε καμιά περίπτωση να αυξήσει την ένταση με το τουρκικό ναυτικό, αλλά να είναι έτοιμος να δώσει βοήθεια στο γεωτρύπανο και πάνω από όλα να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές μονάδες που είναι στην περιοχή, μια ελληνική και μια ισπανική φρεγάτα.

Εν τω μεταξύ, περιμένοντας να δει πώς θα εξελιχθεί η κρίση με την Τουρκία και όλη την ΕΕ, η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας αναμένει στη Ρώμη τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

 newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis